Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

10 x Co nevíte o diabetu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12895x )

Inzulin je považován za nejefektivnější léčbu diabetu, pokud jde o snížení vysokých glykémií, a v současné době se jím léčí každý 5. diabetik v ČR. Je-li inzulinová léčba zahájena včas, může zlepšená kompenzace cukrovky zabránit vzniku pozdních komplikací diabetu.

shutterstock.com
  1. Diabetem na světě nyní trpí více než 382 milionů osob a počet pacientů každým rokem dále dramaticky stoupá. Do roku 2035 vzroste tento počet podle odhadu odborníků až na 592 milionů! Ve většině světa tato zákeřná nemoc však zůstává neodhalená až u poloviny nemocných!
  2. V roce 2013 v České republice se léčilo s diabetem více než 861 tisíc osob, což je přibližně 8 % celé populace. Odborníci odhadují, že kromě těchto je v ČR ještě dalších čtvrt milionu osob s diabetem, kteří o své nemoci zatím nevědí.
  3. V předchozích dvaceti letech rostl počet diabetiků průměrným tempem přibližně 19 tisíc nových nemocných ročně. Pokud by tento trend trval i v následujících letech, nejpozději v roce 2022 by počet diabetiků v ČR překročil deset procent populace. 
  4. Nejvíce obyvatel postihuje diabetes 2. typu, který má často souvislost s nezdravým životním stylem a který můžeme včasným odhalením a prevencí ovlivnit.Až čtyřem z pěti případů diabetu druhého typu lze přitom předejít - především rozumnou, vyváženou stravou a dostatečnou fyzickou aktivitou.
  5. Pokud diabetes není včas a správně odhalen a léčen, vede k vážným komplikacím, které mohou končit dokonce až předčasnou smrtí. Vysoké glykémie „bohužel“ nebolí, ale mají velký podíl na vzniku takzvaných pozdních komplikací diabetu. Vlivem dlouhotrvajících vysokých glykémií totiž dochází k nevratnému poškozování cév a buněk. Postižení velkých cév vede k mozkovým cévním pří­hodám, onemocnění srdce a špatnému prokrvení dolních končetin a vzniku vředů (tzv. diabetické noze). Dlouhodobě zvýšená hladina glykémie může vést také k závažnému postižení důležitých orgánů (očí, nervů, ledvin, dolních končetin).
  6. Ročně na následky diabetu v ČR zemře přes 20 tisíc pacientů. Světová zdravotnická organizace předpokládá, že v roce 2030 bude diabetes celosvětově 7. nejčastější příčinou smrti.
  7. K léčbě diabetu a dosažení dobré kompenzace má lékař k dispozici širokou paletu léku. Přesto jedním z nejúčinnějších prostředků k dosažení uspokojivé glykémie už téměř 100 let zůstává léčba inzulinem. Inzulin je považován za nejefektivnější léčbu diabetu, pokud jde o snížení vysokých glykémií. Jeho správné podání (včetně správné dávky) dokáže rychle a účinně snížit hladinu glykémie na požadovanou hodnotu. Léčba založená na využití inzulinu může mít řadu podob. Lišit se může druhem a délkou působení daného inzulinu nebo frekvencí jeho podávání. V roce 2013 se v ČR inzulinoterapií léčilo přes 220 000 diabetiků.
  8. V posledním desetiletí jsou lékařům a jejich pacientům k dispozici také moderní inzuliny, tzv. inzulinová analoga. Jsou to biosynteticky připravené napodobeniny inzulinu, vyrobené pozměněním molekuly lidského inzulinu tak, aby se jejich působení co nejvíce blížilo fyziologickému (tj. tělu vlastnímu) inzulinu. Touto změnou jeho původní struktury je dosaženo dalších pozitivních vlastností, jež usnadňují inzulinovou léčbu u pacientů s diabetem 1. i 2. typu. Obecně se dá říci, že inzulinová analoga mají lépe předvídatelný účinek, díky tomu zlepšují kompenzace diabetu, minimalizují rizika nebezpečných hypoglykemií a zlepšují tím výrazně kvalitu života pacienta.
  9. Léčba inzulinem je finančně dostupná. Většinu nákladů na inzulinovou léčbu pojišťovny hradí.
  10. Inzulin se většinou aplikuje prostřednictvím tzv. inzulinových per, které mají tenké, krátké a ostré jehly, proto vpich je téměř bezbolestný. Tyto pomůcky na první pohled vypadají jako větší propisovací tužka. Za jejich konkrétní podobou jsou ale roky práce celých týmů, které pečlivě vylaďovaly každý detail. K tomu, aby se dávka léku dostala tam, kam má, je nutný jen docela malý tlak. Existují i předplněná pera na jedno použití, která se velmi snadno používají - když se inzulin spotřebuje, nemocný prostě začne používat nové. Těžko si představit, že by to bylo jednodušší. Vždyť ani není nutné místo vpichu desinfikovat, aplikace je velmi nenápadná a rychlá a může proběhnout kdekoli - v kině, divadle, restauraci.

Zdroj: lecbacukrovky.cz.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce