Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

1. Hubnutí – celoživotní poslání

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 8814x )

Jste obézní? Váháte, zda změnit svůj životní styl a osvojit si nový, zdravější způsob života? Vyzkoušeli jste již nejrůznější metody, jak hubnout? Jste odborníky na nejrůznější diety? Mohli byste psát romány na téma hubnutí...

shutterstock.com

Mohli byste psát bestsellery na téma hubnutí?

Jste obézní? Váháte, zda změnit svůj životní styl a osvojit si nový, zdravější způsob života? Vyzkoušeli jste již nejrůznější metody, jak hubnout? Jste odborníky na nejrůznější diety? Mohli byste psát romány na téma hubnutí? Obezita, nadváha, jouly, kalorie, diety - to je téměř každodenní téma, které skýtá mnoho podnětů k hovoru. Nedivme se, vždyť v České republice jsou milióny obézních a každý za svůj život „hubne“ mnohokrát nebo o tom alespoň mluví. S tímto konverzačním tématem se potkáváme na každém kroku. Zejména ženy se stávají přebornicemi v dodržování nejrůznějších módních diet, které dříve kolovaly jen mezi jednotlivci. Dnes nezodpovědní podnikatelé s nemyslnými dietami ovlivňují přes televizi a tisk miliony hubnoucích. Nastrčí známou osobnost, vloží jí do úst lživou reklamu a národ kupuje za nekřesťanské peníze naději, že zhubne. Zhubne, ale většinou pouze peněženka. Z výzkumů je zřejmé, že každý neúspěšný pokus se podílí na tom, že další pokus bude ještě neúspěšnější. Z výzkumu společnosti ISTOB na 600 klientech se ukázalo, že 94 % účastníků studie již zkusilo dietu a to opakovaně. Čím častěji hubli, tím horší byla prognoza pro udržení dalších váhových úbytků. Ukázalo se, že dietu zkouší i lidé s váhou normální, kteří se pak paradoxně mohou dostat za čas do pásma obezity. Zhubnou kilo, naberou dvě a kolotoč jojefektu se roztáčí.

Zákony zachování energie

Pokud chcete trvale zhubnout, musíte omezit energetický příjem a zvýšit výdej. Omezení energetického příjmu může docílit obézní různými cestami od nesmyslných až po rozumné. Může pít měsíc koktejly, či ovocné štávy, jíst převážně ovoce a zeleninu či syrovou stravu, živit se vlákninovými preparáty, žvýkat pšenici či dodržovat jinou jednostrannou nevyváženou dietu. Takto se však nelze chovat celý život. Zákonitě přijde krize, kdy dojde k porušení předsevzetí a následuje období, kdy se nám vše vymkne z ruky. Bludný kruh je uzavřen. Váha jde paradoxně nahoru, protože většinou přibereme o něco více, než jsme předtím zhubli. S každým výkyvem váhy přibývá % tuku v těle (při hubnutí odchází také svalovina, při tloustnutí nabíráme především tuk), náš metabolismus se stává stále úspornější a úspornější (tělo si pamatuje na chvíle hladovění a když potom přijde období hojnosti, ve zvýšené míře si energii ukládá do tukových zásob na další hladomory).

Život ve jménu hubnutí

Pokud lidé hubnou radikálním způsobem, je jim to nepříjemné a jejich psychika je tím poznamenaná. Když jsou v etapě sbírání sil na další hubnutí, dopřávají si sice dostatek jídla než přijde den D, ale nevychutnají si ho, protože s nadměrnou konzumací jsou spojeny pocity viny. Je velká škoda, že mnoho lidí prožije život ve jménu hubnutí. Jídlo se stane hlavní náplní života, stane se posedlostí. A přitom by se dala energie věnovaná hubnutí investovat do daleka radostnějších životních oblastí.

Zvýšení kvality života je hlavním předpokladem k udržení váhových úbytků

V našem seriálu Vám chceme nabídnout seriozní cestu, která od Vás bude chtít něco více než finance, vaši chuť něco se sebou udělat aktivně. Nabídneme Vám metodu a jenom na Vás bude, zda dojdete až k cíli.

Cílem nebudou rychlé váhové úbytky, ale pomalá postupná změna stravovacích a pohybových návyků, které povedou ke zvýšení kvality vašeho života a jedině tak si dosažené váhové úbytky můžete udržet. Trvalé hubnutí je běh na dlouhou trať. Odměnou Vám však bude, že se budete cítit lépe. Prvním krokem k cíli je však zvážit, zda se máte pustit do hubnutí právě vy. Zamyslete se v těchto dnech, které přímo nabádají s odhalováním svršků k hubnutí, zda ten pravý čas je pro vás právě nyní. S rozhodováním Vám pomůžeme příští týden.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Hana

Já myslím, že když si to někdo srovná v hlavě, tak se mu podaří zhubnout kolik potřebuje. Je to všechno o přístupu a co je ochotný do toho člověk dát.

Martina

Přesně tak, já jsem měla jako pomoc (díky za ni) lipoxal. Ten mě dal hodně při hubnutí a šlo to s ním líp a snáz :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce