Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

13 mýtů o Alzheimerově nemoci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7138x )

Alzheimerova choroba je degenerativní onemocnění mozku, při kterém ubývají mozkové buňky a vyhasínají jejich funkce. Významně ovlivňuje kvalitu života nemocného. Jaké mýty kolují o této neurodegenerativní chorobě a jak je to s Alzheimerem doopravdy?

shutterstock.com

Mýtus č. 1: Demence a Alzheimerova choroba jsou totéž

Fakt: Demence není specifická nemoc; spíše termín odkazuje na skupinu příznaků, které mohou být způsobeny několika různými poruchami mozku.  Demence je charakterizována poruchou duševního fungování, jako je ztráta paměti, potíže s komunikací, snížené vnímání a zhoršené uvažování.  Alzheimerova choroba je jen jedním z mnoha druhů demence, ačkoli představuje asi 60 až 80% všech případů demence.

Dalším rozdílem mezi demencí a Alzheimerovou nemocí je to, že Alzhemier je degenerativní a v současné době neexistuje lék. Na druhé straně, v závislosti na příčině demence, jako jsou lékové interakce nebo nedostatek vitamínu, mohou být symptomy některých typů demence reverzibilní.

Mýtus č. 2: Alzheimerova choroba je nemocí vysokého věku

Fakt: Zatímco většina lidí s Alzheimerovou chorobou je starší 65 let, může postihnout lidi již v časném důchodovém věku, dokonce i dříve. S věkem se její výskyt zvyšuje.

U lidí mladšího věku nemusejí lékaři přičítat příznaky Alzheimerově nemoci a může trvat dlouho, než se choroba diagnostikuje. Symptomy časné nástupu Alzheimerovy choroby mohou být přičítány stresu, menopauze nebo depresi.

Mýtus č. 3: Alzheimerovy příznaky jsou jen normální součástí stárnutí

Fakt: Někteří lidé ztrácejí paměť, protože stárnou, ale ztráta paměti spojená s Alzheimerovou chorobou zasahuje do každodenního života a je vážnějším problémem. V počátečních fázích mohou lidé s Alzheimerovou chorobou zapomenout informace, které se nedávno naučili, mohou zapomenout na důležitá data nebo události a mohou znovu a znovu klást stejné otázky. Jak nemoc postupuje, lidé se nakonec stanou dezorientovanými, zmatenými a nejsou schopni provádět rutinní každodenní úkoly. V pozdějších fázích lidé s Alzheimerovou chorobou ztrácejí schopnost jíst, mluvit a mohou se stát zcela závislí na ostatních, kteří se o ně starají.

Čtěte také: Deset časných příznaků Alzheimerovy choroby

Mýtus č. 4: Alzheimerova choroba není smrtelná

Fakt: Lidé s Alzheimerovou chorobou žijí v průměru asi 10 let po zjištění diagnózy, ale přežití se pohybuje od čtyř do dvaceti let. Záleží přitom na řadě okolností: věk v době propuknutí nemoci, dědičné faktory, další choroby, vzdělání, způsob života i včasnost zahájení léčby.

V posledních stadiích onemocnění ztrácejí lidé s Alzheimerovou chorobou schopnost reagovat na životní prostředí a často ztrácejí povědomí o svém okolí. Stávají se také zranitelnými vůči infekcím, jako je např. pneumonie.

Mýtus č. 5: Existuje léčba Alzheimerovy choroby

Fakt: V léčbě není za posledních deset let nic zásadně nového. Neobjevil se nový dostupný lék na Alhzeimerovu nemoc. Nadále jsou používány léky, které zvyšují přítomnost a dostupnost neuropřenašeče acetylcholinu a glutaminu v mozku. Výzkum ale pokračuje dál a v současnosti probíhá celosvětově řada klinických studií nejrůznějších nových léků. Určitým příslibem může v blízké budoucnosti být očkování proti beta amyloidu – jde o jinak běžnou bílkovinu, která se na začátku nemoci začne pravděpodobně ukládat mezi mozkovými buňkami, které pak odumírají.

Čtěte také: Alzheimerova choroba - možnosti vyšetření a léčby

Mýtus č. 6: Podávání léků je zbytečné, jen prodlužuje utrpení nemocného i jeho nejbližších

Fakt: Vhodná léčba vede k zastavení nebo zpomalení zhoršování příznaků nemoci a tím zvyšuje kvalitu života nemocného i jeho nejbližších. Neprodlužuje nemocnému život. Může oddálit nejtěžší stadia nemoci. Nemocný se jich vůbec nemusí dožít nebo jsou zkrácena na minimum.

Mýtus č. 7: Hliníkové hrnce, pánve a plechovky způsobují Alzheimerovu chorobu

Fakt: Expozice hliníku nezpůsobuje Alzheimerovu chorobu. Populární teorie v šedesátých a sedmdesátých letech byla, že expozice hliníku z hrnců a pánví, nápojových plechovek, antacid nebo antiperspirantů způsobila Alzheimerovu chorobu. Tato teorie nastala, protože některé studie ukázaly vyšší hladiny hliníku v mozku lidí s Alzheimerovou chorobou. Byly tedy provedeny četné studie o možném spojení mezi hliníkem a neexistují žádné důkazy na podporu teorie, že expozice hliníku způsobuje onemocnění.

Mýtus č. 8: Aspartam způsobuje Alzheimerovu chorobu

Fakt: Neexistuje žádný důkaz, že umělé sladidlo aspartam způsobuje Alzheimerovu chorobu. Byly provedeny četné studie, které zjistily, zda má aspartam vliv na kognitivní funkci, a zatím nebyl nalezen žádný odkaz mezi použitím sladidla a ztrátou paměti.

Mýtus č. 9: Je možné zabránit Alzheimerově chorobě

Fakt: Pokud máte jistou genetickou mutaci pro časný nástup Alzheimerovy nemoci (která představuje 1% všech případů), nemůžete tomu zabránit. Nicméně, volba zdravého životního stylu, jako je pravidelné cvičení, zdravá strava, udržení zdravé váhy a nekuřáctví, může podpořit zdraví mozku. Fyzická aktivita a zdravá výživa mohou také snižovat vaše riziko dalších onemocnění, jako jsou onemocnění srdce a diabetes, které jsou spojeny s Alzheimerovou chorobou. Několik studií rovněž ukázalo, že udržování sociálních vazeb a pobyt mentálně aktivních a zapojených může posílit spojení mezi nervovými buňkami a mozkem a pomáhat snížit riziko kognitivního poklesu.

Čtěte také: Prevence Alzheimerovy choroby - ve zdravém těle zdravý duch

Mýtus č. 10: Můj rodič měl Alzheimerovu chorobu, takže to znamená, že to budu mít

Fakt: Geny nejsou jedinou příčinou vypuknutí nemoci. Existuje sice varianta genu APOE, která je spojována se vznikem nemoci, ale ne každý s tímto genem onemocní. Naopak může onemocnět člověk, který tento gen vůbec nemá. Pokud se ve vaší rodině vyskytuje Alzheimerova nemoc ve více případech a postihuje všechny ve stejném věku, jedná se o velice rizikový faktor. Zcela v bezpečí před nemocí ale nejste ani v případě, že vaši příbuzní jsou zdraví.

Mýtus č. 11: Zranění hlavy způsobuje Alzheimerovu chorobu

Fakt: Některé výzkumy ukázaly, že mírně těžké traumatizující poranění mozku může zvýšit riziko vzniku Alzheimerovy nemoci nebo jiného typu demence, a to i několik let po počátečním zranění. Jedná se o takové zranění, při kterém dojde ke ztrátě paměti nad 15 minut. Ne u každého, kdo měl těžké poranění hlavy, se rozvine demence a je zapotřebí dalšího výzkumu, aby bylo možné porozumět možnému spojení. Nedávné studie naznačují, že opakované mírné traumatické poranění mozku, jako jsou mírné otřesy u kontaktních sportů, jako je fotbal, hokej, fotbal a box, mohou být spojeny s typem demence nazývané chronická traumatická encefalopatie (CTE).

Mýtus č. 12: Lidé s Alzheimerovou chorobou jsou podráždění, násilní a agresivní

Fakt: Je pravda, že někteří lidé, u kterých se rozvíjí Alzheimerova choroba, mohou být podráždění nebo agresivní, ale všichni prožívají onemocnění jinak a ne všichni s Alzheimerovou chorobou se stávají násilnými. Pokud člověk jedná agresivně, je to často způsobeno nárůstem zmatku, strachu a frustrace, které tato diagnóza způsobí. Je důležité, aby ti, co o tyto lidi pečují porozuměli, co tato nemoc obnáší a naučili se na vzniklé situace reagovat, čímž je mohou uklidnit a zabránit mnoha negativním chování.

Čtěte také: Vyšetření dříve odhalí Alzheimerovu chorobu

Mýtus č. 13: Lidé s Alzheimerovou chorobou nemohou žít aktivní život

Fakt: Lidé s Alzheimerovou chorobou žijí aktivní život.  Sdružení Alzheimerovy choroby naznačuje, že mnoho lidí hledá v životě nový cíl po jejich diagnóze.  V dřívějších fázích onemocnění mnoho lidí tráví více času s rodinou, dělá fotoalbumy, píše dopisy a dokonce se účastní výzkumu Alzheimerovy choroby.  V pozdějších fázích se lidé s Alzheimerovou chorobou, kteří mají podporu a péči, mohou stále účastnit některých činností a sdílet lásku a radost s ostatními.

Zdroj: webMD.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alzheimerova choroba

Výskyt Alzheimerovy choroby se uvádí u 6 % osob ve věku 60 let, 10 % u osob 75 až 85 let a 20 % u osob starších 85 let. Muži a ženy jsou postiženi stejnou měrou. Jde o chorobu progresivní, to znamená, že se jednotlivé příznaky pozvolna a stále zhoršují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce