Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

3. Den D

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 7476x )

Pokuste se dnes dospět k závěru, zda se s námi zahájíte cestu za zdravě zhubnutými kilogramy. Kdo by rozhodně hubnout neměl...

shutterstock.com

Pokuste se dnes dospět k závěru, zda se s námi zahájíte cestu za zdravě zhubnutými kilogramy.

Kdo by rozhodně hubnout neměl

Kdo má váhu v normě

Pokud máte váhu v normě, rozhodně se nepokoušejte hubnout (o to se snaží často dospívající dívky pod vlivem modelek, jejichž váhy jsou většinou hluboce pod normou)

Pokud vás trápí pouze disproporce

Pokud Vám přebývá tuk na hýždích a chybí na prsou, vězte, že zhubnutím tento problém nevyřešíte. Zhubnete tam, kde to nepotřebujete (prsa, obličej), a pokud naberete, tak zase tam, kde už tuku máte hodně (hýždě, břicho). Pokuste se tedy držet si váhu stabilní, třebas i v pásmu mírné nadváhy. Je to lepší řešení než se stále pohybovat mezi váhou normální a obezitou.

Komu je dáno více kilogramů shůry

Všechny znaky včetně výšky, inteligence i váhy jsou rozloženy podle Gausovy křivky. To znamená, že 50 % lidí je v daném znaku v průměru, 25 % v podprůměru a 25 % v nadprůměru. To se týká i obezity a je to jedna z příčin nespravedlnosti, proč si někteří dopřávají, co hrdlo ráčí, a jiní ne a ne zhubnout. Každému je dána do vínku nějaká biologická váha. Kam až to s váhou dovedeme, záleží samozřejmě na našem životním stylu. Chroničtí dietáři vědí, o čem je řeč. Pokud se vám při rozumném hubnutí váha zastaví na určitém bodu a níže to již nejde, nebojujte proti přírodě, i kdyby byla vaše váha v pásmu nadváhy.

Kdo má zkušenosti s poruchami příjmu potravy

Kdo má nadváhu a měl v anamnéze mentální anorexii či bulimii, nechť si prožije raději spokojeně život s pár kily navíc než s rizikem návratu nemoci.

Ztráty převáží nad zisky

Zvažte zisky a ztráty z hubnutí, udělejte bilanci, co převažuje. Pokud převáží ztráty, ještě pravý čas pro hubnutí nenastal. Rozhodnutí odložit hubnutí na dobu, kdy budete více motivováni, není neúspěch, ale prevence proti neúspěchu. Tento způsob hubnutí by měl být pro vás již pokusem posledním.

Kdo by rozhodně hubnout měl

Zisky převáží nad ztrátami

Pokud převáží zisky (budete se cítit lépe, zlepšíte si psychický i tělesný stav, doběhnete za tramvají, zavážete si lépe tkaničky apod) nad ztrátami (budete muset přemýšlet o tom, co jíte, budete muset překonat lenost a více se hýbat apod.) je vše v nejlepším pořádku a můžete na sobě začít s chutí pracovat.

Máte kila či tuk navíc

Pokud jste zjistili, že z hlediska zdravotního potřebujete hubnout (BMI je v pásmu větší nadváhy či obezity nebo máte vyšší % tuku či obvod pasu je u mužů vyšší než 94, resp.102 cm a u žen vyšší než 80, resp.88 cm), pusťte se s radostí do rozumného hubnutí.

Co budete potřebovat?

1) Pořiďte si váhu nebo tukoměr nebo alespoň centimetr nebo se choďte pravidelně vážit na stejnou váhu (dnes je možnost se zvážit a změřit si tuk v mnoha lekárnách)

2) Změřte si obvod pasu a pravidelně si je zapisujte 2x do měsíce na viditelné místo. Pokud začnete při hubnutí také cvičit, v což doufáme, mění se vám tuk ve svaly, které jsou těžší než je tuk a tak často redukci nadváhy nepoznáte tolika na váze, jako na plandajícím oblečení. Svoji váhu také pravidelně zaznamenávejte.

3)Pokud máte pochybnosti o svém zdravotním stavu, poraďte se o úmyslu hubnout, zejména o svých pohybových možnostech, s odborníkem.

4) Zaznamenávejte si pár dní vše, co vložíte do úst, včetně nápojů. Dejte pozor, abyste opravdu na nic nezapomněli (ochutnávky při vaření, při vybalování nákupů, oříšky při televizi, dojídání po dětech apod.).I když se Vám někdy do zapisování nebude chtít, vydržte to do dalších dílů, v kterých se již aktivně společně pustíme do hubnutí. Zamyslíme se nad Vašimi záznamy a budeme postupně odstraňovat chyby ve Vašem jídelníčku. Můžeme Vám však zaručit, že se i nadále budete radovat z jídla a možná více než předtím. Naučíme Vás, jak nahrazovat kalorické bomby jídly stejně chutnými, ale energeticky méně vydatnými. Povedeme Vás k tomu, abyste jídlo nepřijímali bezmyšlenkovitě v důsledku umocnění pohody (u televize) či k řešení stresu. Na druhé straně se Vás budeme snažit přimět k pohybu, který Vás časem začne snad bavit. Toto vše by Vás mělo přivést k tomu, že se budete cítit lépe a jen tak mimochodem budete kupovat menší oblečení.A jedna poznámka na závěr. Pokuste se nenechat naskočit myšlenku „ od zítřka začínám, musím si ještě užít“. Budeme pracovat na tom, že již celý život se budete chovat trošku jinak, což však neznamená, že si nebudete moci občas dopřát oblíbenou čokoládu či pivo. Těšte se tedy při vinném střiku a chlebíčky s tvarohovu pomazánkou na rady na další týden.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce