Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

ADHD se netýká jen dětí, trápí i dospělé

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9565x )

ADHD je velmi častá psychická porucha, jejímž projevem je, že člověk má nadprůměrně velké problémy s pozorností a/nebo s regulací svého chování, které jsou natolik chronické a výrazné, že negativně ovlivňují jeho fungování. Dříve se pokládala jen za poruchu dětského věku, ale dlouhodobé výzkumy prokázaly, že u části dětí tato porucha přetrvává až do dospělosti. Odhaduje se, že ADHD celosvětově postihuje přibližně 3,4 % dospělých.

shutterstock.com

Jana: Připadám si jako mimoň

Mám dobrou kamarádku, známe se zhruba 6 let. Nesmírně jsem ji obdivovala, s jakou lehkostí a nadhledem zvládá rodinu (její syn nyní chodí do druhé třídy), při zaměstnání dálkově studuje poměrně náročný obor – a úspěšně. Za mého mládí bychom ji nazvali Mirkem Dušínem v sukních (i když jsem ji v šatech viděla jen dvakrát za 6 let). Strávily jsme spolu dost času, abychom mohly probrat detaily výchovy dětí, trable rodinného života, problémy s rodiči. Nedávno se náš rozhovor stočil na ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, porucha pozornosti s hyperaktivitou). Vyprávěla, že její Adam obden nosí poznámky, že mu ve školní brašně něco chybělo – pastelky, domácí úkol, učebnice. Po ráno mu trvá 20 minut, než dojde z pokoje do koupelny (3 metry), protože ho cestou zaujmou jiné, pro něj v tu chvíli atraktivnější záležitosti, a teprve po pátém upozornění si zuby konečně vyčistí. Je velmi dobrý ve sportu, ale při vyučování nepozorný. Takže mou kamarádku napadlo, že by možná mohl mít nepozorný subtyp ADHD, a následně to klinický psycholog a dětský psychiatr potvrdil. Přitom nešlo o žádného „raubíře“, který by zlobil, lezl po okně anebo chvilku neposeděl, což se kryje s obvyklou představou o dětském hyperaktivní ADHD.

„Má u vás v rodině ještě někdo ADHD, ono to je totiž ze 75 % dědičné?“ zeptala jsem se Jany. „No, myslím si, že asi já!“ Odpověď mě zaskočila. Ten velmi klidný, odpovědný a strukturovaný člověk a ADHD? „V hlavě mi víří myšlenky, nejsem schopná se soustředit a plánovat. Mám potíže se začít učit na zkoušku, stojí mne to neuvěřitelné přemáhání u skript vydržet. Na konci každého zkouškového období žasnu, že jsem ho přežila. Pracně jsem si vytvořila systém, jak nezapomínat na věci, udělala jsem si řád, kam co dávám, a dodržuji rituály před odchodem z domu. Ale stejně zapomínám, ztrácím věci a připadám si jako mimoň. Už od dětství. A strašně mě to trápí. Psychiatr mi dal antidepresiva, ale moc mi nepomáhají – sice už nemám černé myšlenky, ale nesoustředěnost, vnitřní chaos, neklid, úzkost a strach nezmizely,“ uzavřela.

Tato navenek úspěšná, ale vnitřně velmi frustrovaná mladá dáma nakonec vyhledala poučeného psychiatra, který jí její podezření, zda nemá dospělou formu ADHD, potvrdil.

Pokud máte pocit, že vy anebo váš blízký trpí ADHD, promluvte o těchto potížích s psychiatrem.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce