Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

AIDS - syndrom získané imunodeficience

(MUDr. Jana Dajková | přečteno: 140289x )

Když se na začátku 80 let začala objevovat mezi homosexuály ne častá forma kožní rakoviny, nikdo neměl ponětí, že začíná nová epidemie virového onemocnění, která zachvátí do konce milénia víc než 50 milionů lidí po celém světě.

shutterstock.com

Příčina onemocnění

Když se na začátku 80 let začala objevovat mezi homosexuály ne častá forma kožní rakoviny, nikdo neměl ponětí, že začíná nová epidemie virového onemocnění, která zachvátí do konce milénia víc než 50 milionů lidí po celém světě. Záhy nato se zjistil původce, který vede k postupné likvidaci imunitních obranných funkcí organizmu – virus HIV způsobující onemocnění AIDS (z anglického acquired immunodeficiency syndrome, tedy syndrom získané imunodeficience) .

Proč HIV? H znamená lidský (z anglického human) I - imunitní nedostatečnost V- virus. Přeloženo do srozumitelného jazyka, HIV znamená virus lidské imunitní nedostatečnosti . Vyskytuje se ve dvou typech. V Evropě, západní polokouli, jižní a střední Africe řádí HIV-1. Západní Afrika je zase zamořena méně přenosným HIV-2.

Jelikož má lidstvo v otázce stimulace sexuálního apetitu a ve spojitosti s tím užívaných afrodisiak neomezenou fantazii, kromě usušených penisů různých zvířat, výtažků bylin a různých elixírů, přišla na řadu i zvířecí krev. To je jedna z hypotéz, jak virus HIV, který původně napadal šimpanzy, zmutoval a přenesl se na člověka. Možná to bylo prozaičtější a přenos nastal po opakovaném kontaktu s krví nakažených zvířat při lovu. Kdo ví!

Obecně je vir částice, která není schopná dlouhodobé existence bez svého hostitele a jeho podstatu tvoří virová nukleová kyselina (RNA), která je nositelem genetické informace a tedy i vlastností viru. Když se HIV dostane do hostitele, stačí mu jenom začlenit svou nukleovou kyselinu do buněčné a zbytek práce za něj udělá napadená buňka samotná.

S každým zmnožením buňky se množí i virová nukleová kyselina a vznikají nové viry napadající další buňky. Některé buňky, které dostaneme při narození do vínku, se už v průběhu života nedělí a stárnutím organizmu je jenom ztrácíme (např.šedé buňky mozkové). U těch by virus asi neuspěl a nenamnožil se. Naopak buňky fungující jako stavební kamínky imunitní obranné bariéry se množí intenzivně, což souvisí s jejich činností.

A právě typ buněk bílé krevní řady – lymfocyty s označením CD4, virus HIV napadá nejvíc. Kromě nich si vybírá ještě jistý typ buněk kůže, lymfatických uzlin a tzv. plicní „požerače škůdců“. Počet CD4 lymfocytů je velice důležitým ukazatele, který určuje , jak se nemoc vyvíjí a kdy nastává přechod z HIV pozitivity do AIDS. Právě to je důvodem úzkostného sledování svých CD4 HIV pozitivními pacienty. Aby to nebylo tak jednoduché, přítomnost viru HIV v organizmu stimuluje některé buňky imunitního systému k množení. Výsledkem je produkce nadmíry protilátek vůči škůdcům, s kterými se tělo už potkalo a rozeznává je. S novými vetřelci ale přichází bezradnost a imunitní protilátková obrana vůči nim selhává.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zoey

Dobrý den, s přítelem jsme měla nechráněný pohlavní styk a bojím se, že mám HIV.. jde nějak doma zjistit, že jsem HIV pozitivní? K doktorovi se mi nechce, ale zjistit to potřebuji :) Děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gonorrhoea - kapavka

Kapavka patří mezi klasické pohlavní choroby podléhající legislativním opatřením. Je to akutní, hnisavé, zánětlivé onemocnění přenášené hlavně pohlavním stykem a postihující prvotně sliznici močopohlavního ústrojí.

Syphilis - příjice

Můžete se nakazit výhradně pohlavním stykem a to, že máte syfilis, čili příjici, zjistíte většinou za 21 dnů podle deprese, únavy, zvýšené teploty, bolesti kloubů a kostí.

Vliv anti-HIV terapie na imunitu

Vysoce účinná antiretrovirová terapie zřejmě umožňuje přerušit standardní léčbu ...

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce