Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Akné

(MUDr. Nina Benáková | přečteno: 6270x )

Akné není jen problémem puberťáků.

shutterstock.com

Akne je kožní zánětlivá choroba, postihující vývody mazových žlaz. Typický je vznik v období dospívání, s maximem mezi 13-20ti lety. Obvykle ustává do 30. roku věku, u těžších případů přetrvává sklon k akné i do vyššího věku.

Co je příčinou akné?

Zjednodušeně řečeno projevy akné vznikají v důsledku zvýšené produkce mazu, zvýšeného rohovění vývodů mazových žlaz a působením mikroorganismů. Kombinace těchto mechanismů pak vede k ucpání pórů, vzniku uhříků a postupně až ke vzniku zánětu s vytvořením pupínků, neštoviček a dalších projevů. Uplatňují se vlivy: dědičnosti, hormonální, klimatické. Dále vlivy povolání a psychické. Vlivy dietní nehrají roli, tyto mýty byly překonány.

Jaké jsou možnosti léčby akné?

Základním předpokladem léčby je navštívit odborného kožního lékaře, který poskytne základní informace a určí optimální způsob léčby pro Váš typ akné. Mnoho pacientů s lehčí akné vystačí s používáním vhodné léčebné kosmetiky a se správným režimem péče o kůži se ani k lékům na předpis nemusí uchylovat. Ze strany pacienta je nezbytná trpělivost, vytrvalost a pravidelnost léčebné péče. Akné se totiž hojí pomalu a falešné naděje na rychlé zlepšení vedou pak jen ke zklamání, rozčarování a nedůvěře v léčbu. Výraznějšího zlepšení lze dosáhnout obvykle až po 6 měsících léčby a v léčbě je třeba dlouhodobě pokračovat ! Čím dříve se s léčbou započne, tím lépe ! Základem je léčba zevní (roztoky, gely, krémy s antibiotiky, benzoylperoxidem, retinoidy, kys. azelainovou), u většiny dobře působí též světloléčba. Těžké formy akné vyžadují péči u odborníka na akné (antibiotika, retinoidy celkově) a event. i spolupráci dalších odborníků (gynekologie, imunologie, plastika).

K mytí se nedoporučují klasická tuhá mýdla, vhodnější jsou tzv. syntetické detergenty -- tekutá mýdla a mycí emulze, event. s dezinfekční složkou, a to v normální frekvenci ! S vyjímkou zánětlivých forem akné je vhodný peeling, tj. mechanické čistění a dále šetrná exprese (vymačkávání). Z kosmetiky jsou přípustné tzv. hydrokrémy a lotia, které jsou nekomedogenní. Z korektivní kosmetiky se hodí sypké pudry, event. velmi řídké make-upy.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce