Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Akné v literatuře

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 17279x )

Dostal se Vám někdy do ruky Tajný deník Adriana Molea? Je to krásná knížka o problémech dospívání. Adrian kromě jiného bojoval i s akné a své trápení si poznamenával do deníčku.

Dostal se Vám někdy do ruky Tajný deník Adriana Molea? Je to krásná knížka o problémech dospívání. Adrian kromě jiného bojoval i s akné a své trápení si poznamenával do deníčku.

Akné v literatuře

1. ledna
Moje novoroční předsevzetí: nebudu si mačkat uhry. To už je můj osud, že mám zas uhra na bradě, zrovna na Nový rok.

2. ledna
Uher na bradě se zvětšuje. Může za to matka, protože neví nic o vitaminech.

3. ledna
Můj uher je snad nežit. To už je můj osud, že mám uhra na takovém místě, kde ho může každý vidět. Upozornil jsem matku, že jsem dnes ještě neměl vitamin C. Řekla: "Tak si běž koupit pomeranč." To je typické.

4. ledna
Matka tvrdí, že mi na bradě nic nevidí, ale říká to jen proto, že má kvůli naší stravě pocit viny.

5. ledna
Můj uher nebo nežit dosáhl vrcholu. Větší už být nemůže.

9. ledna
Přijela babička a vymáčkla mi uhra na bradě. Ještě se tím zhoršil.

14. ledna
Zapsal jsem se do knihovny. Půjčil jsem si Péči o pleť, O původu druhů a Pýcha a předsudek. Můžu říct, že jsem na knihovnici udělal dojem. Nedívala se mi na bradu, takže se to možná zmenšuje.

15. ledna
Jestli uher do soboty nezmizí, půjdu k doktorovi.

16. ledna
Začal jsem číst O původu druhů, ale televizní seriál byl lepší. Péče o pleť je senzační. Nechal jsem tu knížku otevřenou na stránkách, kde se mluví o vitaminech. Doufám, že matka tu narážku pochopí. Položil jsem ji na kuchyňský stůl vedle popelníku, takže ji určitě nemůže přehlédnout.

17. ledna
Doktor Taylor je asi jeden z těch přepracovaných obvoďáků, co se o nich všude píše. Na bradu se mi ani nepodíval, řekl jenom, že si nesmím dělat starosti a zeptal se, zda je u nás doma všechno v pořádku. Pověděl jsem mu o ubohé stravě, ale on řekl, že jsem dobře živený a poslal mne domů. Prý si mám vážit toho, co mám. Tolik o našem státním zdravotnictví.....

Je to sice zábavné čtení, ale odborníka napadne ihned několik postřehů:

Akné je typická
Akné je typickým projevem dospívání, objevuje se nejčastěji mezi 12 - 25 rokem s maximem výskytu kolem 16. roku, postihuje až 80 % mladistvých.

Akné je stresující
Akné je pro mnohé mladé lidi společenským handicapem. V době, kdy je postihuje, hledají své místo ve společnosti a často i sami sebe. Mladý člověk dnes cítí svoji odlišnost ještě více. S kultem krásy a dokonalosti se setkává na každém kroku.

O akné existují předsudky a mýty
Existuje mnoho předsudků o příčinách vzniku akné, např. že je způsobeno nedostatkem vitaminů, nevhodným jídlem, nedostatkem sexu, nedostatečnou hygienou, atd.

Akné není adekvátně léčena
Akné není adekvátně léčena, je-li vůbec léčena. Není považována za nemoc, ale za normální projev dospívání. Mnozí postižení se bojí s tak "banální" záležitostí navštívit kožního lékaře a často se "léčí" sami.

Akné může zanechat jizvy
Akné může odeznít sama, ale v dnešní době je naprosto zbytečné se kvůli ní trápit a riskovat trvalé zjizvení pleti. Moderní lékařské postupy dávají naději i těm nejtěžším případům



komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce