Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Akutní infarkt myokardu

(MUDr. Pavel Mokrý | přečteno: 10175x )

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

shutterstock.com

Co to je infarkt myokardu?

Akutní infarkt myokardu (AIM) je nekróza srdeční svaloviny (myokardu) vzniklá poruchou perfúze příslušné věnčité tepny, nejčastěji na podkladě jejího uzávěru krevní sraženinou (trombem).

Jaké jsou klinické příznaky?

Typickým příznakem AIM je klidová bolest na hrudi. Bolest bývá pálivá nebo svíravá omezená na přední plochu hrudníku, může vyzařovat do levého ramene, paže, předloktí a ruky, do krku, dolní čelisti nebo do zad. Trvá déle než 15 minut a neodezní po aplikaci nitroglycerinu sublingválně. Dalšími příznaky může být klidová dušnost, palpitace, vegetativní příznaky (slabost, pocení, pocit na zvracení, zvracení).

Jaká je nemocniční léčba AIM?

Po příchodu do nemocnice by měl každý nemocný s AIM nebo podezřením na něj být přijatý na koronární jednotku.

Neobjeví-li se komplikace, setrvávají nemocní na koronární jednotce 48 hodin. Po uložení na lůžko se zavede žilní linka a monitorují se životní funkce. Trvá-li bolest na hrudi po přijetí na lůžko, pokračuje se v analgetické terapii. Její charakter se neliší od terapie v období předhospitalizačním. Stejně tak se postupuje v podání kyseliny acetylsalicylové nebo prevenci a terapii závažných arytmií (nepravidelností srdeční činnosti) nebo levostranné srdeční slabosti. Vlastní terapie AIM se zaměřuje na omezení velikosti infarktového ložiska, na zachování maxima kontraktilního myokardu. Tohoto cíle můžeme dosáhnout přímo, obnovením průtoku uzavřenou věnčitou tepnou buď farmakologicky (tzv. trombolýzou), nebo katetrizačně (tzv. balónkovou angioplastikou). Limitujícím faktorem je čas. Do 2 hodin od vzniku je vývoj nekrózy v centru infarktu dokončen. Okolní oblasti jsou zásobovány i krví z kolaterál a zde celý proces se vyvíjí pomaleji. Hranice pro aplikaci trombolýzy se považuje 12 hodin od začátku bolesti. Na trhu je v současné době řada přípravků k trombolýze. Největší zkušenosti jsou se streptokinázou. Ostatní léky lze užít většinou jen ve speciálních indikacích. Trombolytická léčba má i řadu kontraindikací: (krvácivé stavy, stavy po nedávných operacích, cévních mozkových příhodách, nekontrolovaná hypertenze, těhotenství a jiné), proto o jejím podání rozhoduje vždy lékař. Alternativou trombolýzy je primární koronární balónková angioplastika. Je rezervována pro pracoviště disponující katetrizačním sálem s dostatečnými zkušenostmi. Výběr k tomuto zákroku by se měl orientovat na nemocné s infarkty přední stěny, dále na nemocné s hrozícím nebo rozvinutým šokem nebo nemocné s kontraindikacemi trombolýzy.

Spolupráce nemocného při léčbě

Nemocný by měl upozornit na každý nový příznak (nástup dušnosti, pocit na omdlení apod.), nahlásit nemoce, pro které se současně léčí a oznámit názvy všech léků, které užívá.

Možnosti prevence?

Nejúčinnější prevencí vzniku AIM je úprava životosprávy: odstranění kuřáckého návyku, dietní opatření ev. léčba hyperlipoproteinémií, úprava krevního tlaku redukcí váhy, dietou, ev. léky a přiměřená fyzická aktivita.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Co je osteoporoza

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Tato choroba vede ke zvýšené lomivosti kostí, a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a zdravotních komplikací z nich vyplývajících.

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce