Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Alergická rýma

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 23161x )

Řadě pacientů s alergickou rýmou pomáhají nosní kapky s akutními potížemi. Prevencí je omezení kontaktu s alergenem.

Sledujte pylovou sezónu s nosními kapkami v ruce


Alergie je přemrštěná odpověď imunitního systému na zcela běžné podněty nazývané alergeny. Přílišná imunitní horlivost způsobuje, že naše tělo jako nebezpečné vnímá i podněty zcela neškodné. Alergenem může být v podstatě jakákoliv látka bílkovinné povahy ve vzduchu, vodě i na zemi. V extrémním případě může imunitní systém považovat za zlo i složky vlastních tkání.

Alergická rýma

Po prvním kontaktu s alergenem si imunitní systém danou látku trvale zapíše mezi „škůdce“ a díky existenci tzv. paměťových buněk si ji zapamatuje. Opakovaná setkání vedou ke tvorbě protilátek třídy IgE, specifických pro určitý alergen. Pro vznik alergické reakce chybí ještě třetí složka, kterou jsou buňky produkující zánětlivé látky, tzv. zánětlivé mediátory. Nachází se v poměrně hojném počtu hlavně v nosu, očích, dýchacích cestách a zažívacím traktu. To je důvodem, proč se alergie projevuje hlavně v těchto oblastech. Na nich se protilátky zachytí a číhají. Když se alergen objeví, specifická IgE protilátka ho rozpozná a vydá signál k útoku, kterého výsledkem je uvolnění látek podporujících zánět a vznik alergické reakce.

Sezónní alergická rýma

Velmi častým projevem alergie je sezónní alergická rýma pylového původu. Provází ji vodnatý výtok z nosu, nebo naopak ucpaný nos, zánět spojivek, svědění očí a nosu, pálení v krku a záchvaty kýchání. Projevy alergické rýmy se pravidelně zlepšují a zhoršují a průběh nemoci kopíruje celou pylovou sezónu. I když je koncentrace pylů nejvyšší na jaře, alergická rýma se vyskytuje i v létě, kdy kvetou trávy a na podzim, kdy látá vzduchem pyl vysokého plevele. Záleží na tom, na který druh je přecitlivělost vyvinutá.

Pyly patří mezi vzduchem přenášené alergeny, to však neznamená, že jsou nebezpečné jenom ve vzduchu. Pro alergika může nastat problém i po konzumaci medu, nebo jiného včelího produktu, který obyčejně pyl obsahuje také. Mezi rostliny nebezpečné pro alergiky patří různé druhy kvetoucích trav a byliny jako je jetel, ambrózie, řepka, z dřevin topoly, bříza lípa, jasan a mnoho jiných.

Chronická alergická rýma

Celoroční alergická rýma má stejné, i když ne tak prudké příznaky, jako sezónní rýma. Alergenem je obyčejně prach obsahující roztoče, kterým se dobře daří ve vláknech a prachu. Může se vyvinout i u disponovaných lidí, kteří jsou profesně spojeni s určitými alergeny, jako jsou zemědělci, pracovníci v laboratořích, pekaři, malíři, koželuhové a další.

Jak zjistit, na co jsme alergičtí

V případě, že jsme se s daným alergenem již potkali, obyčejně přijdeme k lékaři s hotovou diagnózou. Když svůj alergen dosud neznáme, lékař má k dispozici několik testovacích metod. Mezi základní patří kožní testy, stanovení hladiny specifických protilátek v krvi a doplňková vyšetření na ORL.

Léčba alergické rýmy

Nejlepší léčbou alergické rýmy je prevence. Obecně platí, že když není podnět, není ani projev alergie. I když je těžké se alergenům vyhnout úplně, můžeme se snažit o minimalizaci kontaktu s nimi. Celá řada médií pomáhají sledovat pylovou sezónu a informuje o aktuálním výskytu alergenů. Pro alergiky je také ideální prostředí u moře, kde je nízká koncentrace pylů a vysoké vlhkosti.

Léčba alergie spočívá v léčbě příznaků způsobených alergickou reakcí, snižování citlivosti imunitního systému na alergizující podněty a stabilizaci buněk, které produkují zánětlivé mediátory. Samotná léčba je komplikovaná a přísně individuální vzhledem k různým funkcím, které imunitní systém jako držitel obranného štítu organizmu má. Výběr správného postupu náleží do rukou odborníka imunologa-alergologa. Koupí nosních kapek, které by měly být určeny jak na infekční, tak na alergickou rýmu, nic nezkazíte. Důležité je, aby se váš nos uvolnil a snížila se tvorba vodnatého výtoku. Celé řadě pacientů s alergickou rýmou pomáhají nosní kapky přežít nástup akutní potíží.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce