Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Alergie hrozí i na podzim

( Redakce | přečteno: 23852x )

Ačkoli obecně je pro většinu alergiků nejhorší jaro a léto, kdy všechno kvete, neplatí to stoprocentně.

Ačkoli obecně je pro většinu alergiků nejhorší jaro a léto, kdy všechno kvete, neplatí to stoprocentně. I podzim jim totiž přináší mnohá rizika - ta dvě hlavní se jmenují roztoči a plísně.

Proč je toto riziko vyšší právě nyní? Souvisí to právě se změnou ročních dob a měnícím se počasím - tím, jak se začíná topit, stoupá v bytech teplota a vzniká tak ideální prostředí pro množení malinkých členovců, jakými jsou právě roztoči. Plísní zase přibývá ve volné přírodě, proto alergikům obecně rozhodně nelze doporučit například procházku ve vlhkém podzimním lese. "Typickým místem výskytu plísní jsou víkendové chalupy," doplňuje pražská alergoložka Blanka Haindlová.

Avšak zrovna tak se plísně vyskytují v městských bytech a bohužel dávno již ne pouze v těch starých a vlhkých. Relativně časté jsou paradoxně v novostavbách, zvláště tam, kde jsou osazena plastová okna, která těsní tak dokonale, že spolu s moderní izolací zdí neumožní ani nejmenší cirkulaci vzduchu a v bytě se tak sráží vlhkost, která bohužel plísním svědčí. Někdy ji na zdech nelze přehlednout, bývá však také nenápadná, například pod vanou, pod tapetami nebo na hlíně pokojových květin.

Roztočům svědčí kromě tepla také nedostatek větrání, nepřevlékání peřin, koberce plné prachu a podobně. Proto do domácnosti alergiků patří hladké podlahy, které se dají jednoduše setřít a peřiny, které lze prát, pokud možno z umělých vláken.

A to i v případě, že vy nebo vaše děti třeba trpíte třeba pouze pylovou alergií - jednotlivé projevy alergie spolu totiž souvisí a každý, kdo už nějakou má, má zároveň vyšší riziko, že se u něj projeví také alergie na něco dalšího. Alergie jako taková se navíc může poprvé ozvat v jakémkoli věku, není rozhodně pravda, že tomu tak bývá jenom v dětství. Celkem trpí některou z forem alergie více než čtvrtina obyvatel České republiky a odborníci soudí, že celosvětově budou alergie jedním z největších zdravotních problémů budoucnosti.

Jaké jsou typické příznaky alergií? Dýchací potíže, pálení očí, slzení, rýma, ekzém, někdy jednotlivě, někdy jejich kombinace. Pokud vás trápí právě tyto potíže a přitom nejste kupříkladu nastydlí, zvažte, zda nejde o alergii a případně navštivte lékaře.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Marie Budamská

Dobrý den, v každé diskuzi kolem plísní se objevuje doporučení buď na SAVO nebo odkazy www.modula ir.cz a jejich zařízení. Zkušenost se savem mám, pomáhá to jen na chvilku. To řízené větrání prý funguje spolehlivě, ale zdá se mi to dost peněz. Proto se ptám neexistuje ještě nějaká jiná rada, třeba z kategorie "babských"? Jak se doma zbavit plísní kolem oken?

V.M.

Vím,že mam alergii,ale nevim na co.Jenže mě už to celkem štve,ale moje máma se mnou nechce jít k lékaři.Tak nevim co stim mam dělat?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce