Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Aloe vera

(Mgr. Dagmar Dolinská | přečteno: 62305x )

Je tomu už tisíce let, co egyptští lékaři začali využívat tuto rostlinu.

Aloe

Trochu historie

Je tomu už tisíce let, co egyptští lékaři začali využívat léčivou sílu této rostliny. Aloe vera byla Egypťany označována za rostlinu nesmrtelnosti. Možná také proto doprovázela faraony na jejich poslední cestě. Její věhlas nezanikl ani v dnešní době - naopak je jednou z nejvíce využívaných rostlin. Jejím domovem je mys Dobré naděje, a proto se jí daří v oblastech s tropickou teplotou.

Jak aloe vera působí?

Aloe vera je bohatou směsí více než dvou set významných složek. Jedná se o vitaminy, minerály, enzymy, aminokyseliny, cukry, saponiny, lignin a další. Zdá se, že pro výsledný pozitivní detoxikační efekt šťávy z aloe je nutný jejich vzájemný poměr. Aloe vera se donedávna používala pouze jako projímadlo. Za tento účinek mohou tzv. antrachinony.

Kde se skrývají účinné látky z aloe?

Aloe vera patří do čeledi liliovitých. Poznáte ji podle dužnatých ostrých zubatých listů, které obsahují gelovitou tekutinu. A právě tato štáva se stala velmi vyhledávaným léčebným prostředkem. Nejúčinnější je čerstvá šťáva z právě utržených podélně rozříznutých listů. Antrachinony najdeme ve vrchní části listů, zatímco šťáva vyplňuje vnitřek listů.

Jaké jsou výhody použití aloe vera?

Je-li gel z aloe vera aplikován zevně, pak rychle hojí běžná menší poranění jako jsou popáleniny, poštípání hmyzem či odřeniny. Obsahuje totiž lignin, který umožňuje pronikat ostatním složkám hluboko do pokožky. Je přirozeným chladivým, hydratačním a protizánětlivým prostředkem, vykazuje i určitou účinnost při likvidaci bakterií, virů a plísní. Čistá štáva se používá vnitřně jako prostředek podporující správnou činnost zažívacího a imunitního systému.

Upozornění

Šťáva z aloe vera může při nedokonalém zpracování obsahovat projímavé látky aloin a emodin. Objeví-li se křeče v oblasti břicha a průjem je nutné užívání šťávy přerušit. Větší dávky aloinu a emodinu mohou způsobovat překrvení pánevních orgánů, proto se vyvarujte užívání aloe v době těhotenství nebo při hemoroidech. Vnitřní užívání šťávy se nedoporučuje dětem. Při zevní aplikaci je aloe vera velmi bezpečná. Zřídka může dojít k alergickému podráždění kůže.

Použití

K vnitřnímu užití se obvykle doporučuje dospělým 25 - 50 ml 100% šťávy z aloe vera denně nebo obden.V lékárně je k dostání v tekuté formě nebo nověji také v tabletách, které obsahují ekvivalentní množství extraktu. Zevně se aplikuje gel s obsahem aloe vera alespoň třikrát denně na postižená místa. Na jaké potíže pomáhá?

Zažívací potíže (chronická zácpa nebo i průjem, pálení žáhy) - šťáva z aloe vera detoxikuje střeva a neutralizuje nadměrnou žaludeční kyselost. Příznivě působí při potížích se slinivkou a podporuje vylučování žluče.

Oslabený imunitní systém - pomáhá potlačovat infekce a působí i protizánětlivě.

Kožní problémy - zklidní kožní alergie, akné, ekzémy, lupénku a zmírní průběh pásového oparu. V těchto případech je vhodné zkombinovat vnitřní užití šťávy či tablet se zevní aplikací gelu.

Poslední výzkumy poukazují také na příznivé působení aloe vera jako doplňku stravy u nádorových onemocnění a nespecifických střevních zánětů.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Simona
3x

Dobry den, aloe vera ma prijimave ucinky kdyz obsahuje latex z vrchni vrstvy listu. Ten se dnes uz ale prilis nepouziva. Kvalita aloe vera se navic hodnoti podle jeji aktivity, ktera je dana obsahem mukopolysacharidu. Pokud dobre vim, tak na svete jen jeden vyrobce garantuje az10% mukopolysacharidu v extraktu aloe. na ceskem trhu je mozne zakoupit Activ Aloe vera, ktera tyto slozky obsahuje a take obsahuje dalsi dulezite latky. Minimalne ji v lekarnach doporucuji jako tu nejlepsi :-)

Ilona
2x

Je hodně výrobků z aloe vera,ale už to,že někdo říká,že to je to nejlepší na světě,je podezřelé. Jaká hlediska zvolil? S kým se porovnával. Já znám firmu,která vyrábí aloe vera gel / vy tady stále mluvíte o extraktu - to znamená max. 10% gelu/, s obsahem 92%,zpracovaný za studena,tedy všechn látky zůstávají a jedině tato vysoká koncemtrace může a taky zaručuje velmi dobré léčebné výsledky.

marie
1x

Chtěla bych se zeptat,zda je možné používat vytlačenou šťávu z aloe vera na zevní použití,které pěstuji doma,zda si tím nemohu ublížit. Děkuji.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 36. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce