Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Alzheimerova choroba

(MUDr. Sylva Šebková | přečteno: 214871x )

Nemoc poprvé popsal již na počátku 20. století německý lékař Alois Alzheimer. Tehdy to byla nemoc vzácná a neobvyklá.

shutterstock.com

Jaké jsou příčiny vzniku této nemoci?

Alzheimerova choroba je onemocnění, při kterém dochází k úbytku nervových buněk. V mozku postižených vznikají škodlivé bílkoviny. Ty se ukládají uvnitř v podobě vláken nebo v okolí nervových buněk jako tzv. amyloidové plaky. Dochází k poškození a zániku nervových buněk a jejich spojů.

Současně v mozkové tkáni ubývá acetylcholin. Tuto látku potřebuje mozek k přenosu nervových vzruchů. Při jeho nedostatku ztrácí buňky schopnost vzájemně si vyměňovat informace. Právě to se projeví postupným zhoršováním paměťových a rozumových schopností, rozvíjí se demence.

Přesné příčiny Alzheimerovy choroby zatím neznáme. Existuje ale několik faktorů, které mohou zvyšovat riziko jejího vzniku. Určitě nejdůležitějším faktorem propuknutí této nemoci je věk. Už jen z toho důvodu, že před 60. rokem věku se s chorobou setkáme jen vzácně. Zato nad 80 let jí trpí každý pátý!

Patrně hormony jsou vinny z častějšího výskytu Alzheimerovy choroby u žen. Tak jako u velkého procenta nemocí, i této hraje významnou roli dědičnost. Dalším rizikovým faktorem je nízký stupeň dosaženého vzdělání. Ukázalo se totiž, že "trénovaný" mozek je vůči této chorobě odolnější. Pro chorobu je rizikové i poškození mozku opakovanými údery či pády.

Nemoc vzniká komplikovanou souhrou mnoha okolností. Všechna uvedená rizika zřejmě jen připravují vhodnou půdu pro zatím neznámý "spouštěč" choroby. Ten teprve způsobuje poruchy odpovědné za změny v mozku. Tímto spouštěčem, který nastartuje vznik nemoci, mohou být virové infekce, toxické vlivy prostředí a poruchy imunity.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
btw
1x

je možné onemocnět alzheimerovou chorobou ještě ve školním věku (třeba v 14 nebo 15)?

Milan
8x

Dobrý den Mozek je ze 60 % tvořen tukem. Pro svojí činost potřebuje olej s obsahem nenasycených mastných kyselin. Lidé tento tuk konzumují čím dál méně. Nenasycené mastné kyseliny obsahují: ryby - čím tučnější tim lepší, ořechy a hlavně LNĚNÝ OLEJ. Pijte lněný olej a nebudete mít problém. Alzheimerová choroba=ubytek mozkových buněk a spojení. Nenasycené mastné kyseliny=budují mozkové buňky a jejich spojení. U kojenců se to vyloženě doporučuje, pro zdravý vývoj mozku. Alzhemerová nemoc není nemoc, je to jen nedostatek nenasycených mastných kyselin. Nechápu proč to nikdo narovinu neřekne: PIJTE LNĚNÝ OLEJ

flax

hihi


Celkový počet příspěvků v diskusi: 18. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alzheimerova choroba

Výskyt Alzheimerovy choroby se uvádí u 6 % osob ve věku 60 let, 10 % u osob 75 až 85 let a 20 % u osob starších 85 let. Muži a ženy jsou postiženi stejnou měrou. Jde o chorobu progresivní, to znamená, že se jednotlivé příznaky pozvolna a stále zhoršují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce