Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Angína může udeřit i v létě, na vině je nejčastěji klimatizace

( aktualizováno 3. srpna 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11212x )

Zmrzlina, ledové nápoje, příliš chladící klimatizace, mokré plavky a k dovršení všeho proměnlivé počasí – to jsou důvody, proč nás začne bolet v krku. Všechno řečené, hlavně výkyvy teplot, jsou zátěží pro naši imunitu, a tak se nemocím pootevírají vrátka.

shutterstock.com

Angína je zánět ústní části hltanu či patrových mandlí a je bakteriálního, virového či výjimečně mykotického původu. Nejčastěji postihuje děti, a to zejména na podzim či v zimě. Nevyhýbá se však ani dospělým, kteří ji nejčastěji trpí v létě následkem prudkých přechodů z klimatizovaných místností do horkých ulic. Zatímco běžná letní nachlazení většinou člověk takzvaně přechodí, neléčená angína může být problém. Když se pořádně nepřeléčí, může dojít ke komplikacím. Jednou z nich je třeba hnisavý absces mandle.

Klimatizace s mírou

Jak již bylo zmíněno, nejčastější příčinou letní angíny je právě klimatizace. Ta sice pomáhá přečkat horké dny, o jejích negativních vlivech na zdraví ovšem není pochyb. Zařízení totiž silně vysušuje nejen místnost, ale i sliznici dýchacích cest, která je chrání proti vpádu virů. Určitým zdravotním rizikem mohou být i znečištěné filtry, kvůli kterým se do místností spolu s chladným vzduchem dostávají i infekce a plísně. V neposlední řadě je však rizikem i teplotní šok, který nastává, když člověk vyjde z klimatizované místnosti do venkovního vedra. V podstatě jde o to, že organismus oslabíme, a tím umožníme vzplanutí infekce.

Příznaky angíny

Angína většinou začíná bolestí v krku, potížemi při polykání, zduřením podčelistních a krčních uzlin, celkovou únavou, bolestí hlavy a různě vysokou teplotou. Při pohledu do krku v zrcadle vidíme zarudlé hrdlo a na krčních mandlích se často objeví bíložluté čepy nebo povlaky.

Kdy k lékaři

Pokud jsou příznaky a obtíže bouřlivé, na mandlích jsou povlaky, neměli bychom i na dovolené s návštěvou lékaře váhat, jsou-li mírnější, lze vyčkat a použít kloktadla či dezinfekční pastilky. Vyhledat lékaře je také vždy nutné v případě vysokých teplot nad 38 stupňů u dětí, seniorů a chronicky nemocných. Při podcenění angíny a nepřeléčení antibiotiky se mohou zhoršit chronická onemocnění probíhajícím zánětem a později také mohou vyskytnout komplikace na srdci, ledvinách, kloubech a podobně.

Léčba angíny

Pokud se objeví bolest v krku a teplota kolem 38 stupňů a vyšší a na mandlích vidíme bělavé tečky nebo povlaky, je nutné vyhledat lékaře a stav léčit antibiotiky.

Součástí léčby je tlumení bolesti a horečky (nad 38,5°C) léky s obsahem ibuprofenu případně paracetamolu.

K dezinfekci krku v průběhu angíny se používá kloktadlo Tantum verde, Stopangin nebo Stopangin ve spreji, Jox, nebo Orofar. Ulevit mohou i cucavé pastilky se šalvějí, islandským lišejníkem Isla. Všechny tyto produkty je možné zakoupit z pohodlí domova na Lékárna.cz. Důležité je po použití pastilek, spreje nebo kloktadla půl hodiny nejíst a nepít, aby byl účinek dostatečný.

Náš tip: Velmi důležitý je klid na lůžku a dostatečný pitný režim. Přikládat můžete i Priessnitzův obklad. Jak na to? Studený mokrý ručník překryjeme igelitem a navrch suchým ručníkem nebo šátkem. Při začínající bolesti v krku zvyšte příjem vitamínů, jezte med a pijte čaj se zázvorem.

Pozitivně zároveň působí i podpůrná léčba enzymovými preparáty. Ty pomáhají proti zánětlivému otoku sliznice, zlepšují odtok a transport hlenu, a tím dochází k lepšímu odkašlávání. Zároveň umožňují antibiotikům lepší průnik do zánětem zasažených tkání, a zvyšují tak účinnost léčby.  Léčba je vhodná i při virových onemocněních, kde léčba antibiotiky nemá své opodstatnění.

Mohu s angínou a antibiotiky na sluníčko?

Pobyt na přímém slunci a ve velkém horku je pro organismus stresovým faktorem a jako na stres na něj organismus též reaguje. Proto na slunce nesmí např. pacienti s utlumenou funkcí kůry (nebo i dřeně) nadledvin, třeba po dlouhodobém braní léků typu kortikoidy. Zvláště na začátku onemocnění je proto pobyt na přímém slunci a v horku nevhodný, protože zhoršuje vyhlídky našeho organismu v boji s infekcí. V rekonvalescenci, např. odjedeme-li na dovolenou po angíně či při konci její léčby, je možné tuto zátěž s rozumem dávkovat. Zákaz pobytu na slunci z podávání antibiotik přímo nevyplývá, ale řada antibiotik i jiných léků může vyvolat fotosenzibilizaci a spolu se slunečním zářením, pak mohou vzniknout nepříjemné fotodermatitidy i s celkovými příznaky. Je zapotřebí číst pečlivě příbalové letáky u léků.

Komplikace angíny

Neléčená nebo nesprávně léčená angína může mít za následek komplikace v podobě zánětu srdečního svalu, zánětů kloubů, problémů s ledvinami, a, jak už jsem řekla, zhoršením stávajících chronických onemocnění. Proto opravdu doporučuji toto onemocnění nepodceňovat.

Prevence angíny

Určitě je vhodné v horkých letních dnech nepít ledové nápoje. Je třeba být také opatrný, co se klimatizace týče. Ideální teplota, kterou bychom měli v místnostech a autech s klimatizací udržovat je 25 až 26 stupňů, zejména pokud venkovní teploty atakují třicítku. Jestliže člověk nepatří vysloveně mezi otužilce, pak není vhodné koupat se ve velmi studené vodě a po koupání je vhodné – jestliže je to samozřejmě možné – se převléknout do suchých plavek. A také opatrně s konzumací zmrzliny. 

Vzhledem k tomu, že neexistuje žádné účinné očkování proti angíně, jedinou účinnou prevencí je zvyšování vlastní imunity. Toho docílíme vyváženou stravou bohatou na minerály a vitamíny, dostatečným pohybem a otužováním. Stejně tak lze doporučit enzymy a bakteriální lyzáty. Podávají se preventivně. Tělo si tvoří protilátky a celkově posiluje obranyschopnost.

V případě, že vás trápí bolest v krku a potřebujete poradit, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz. Ochotně vám poradí a doporučí vhodné produkty. 

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Alergická reakce na antibiotika

Dobrý den, prave jsem dobrala antibiotika (angina) a na obličeji a na hrudi se mi udělaly male cervene pupínky,ze kterých vyteče po zmáčknutí čirá tekutina, na akné netrpím. Může to být reakce na oslabení organismu? Můj druhý dotaz se týká mé práce-pracuji v biochemické laboratoři, kde se užívají izotopy. Mám strach, že v případě těhotenství bude ohrožen můj plod, než těhotenství zjistím a z práce odejdu. Je to tak? Děkuji

Chronické čepy na mandlích

Dobry den, pred nekolika lety jsem prodelal tezkou hnisavou anginu. Uvazovalo se o odebrani krcnich mandli, ale upustilo se od toho. Od te doby obcas mivam potize s jejich zanetem (cepy...) v prubehu celeho roku i bez ostatnich symptomu anginoveho onemocneni. Techto neprijemnosti bych se samozrejme rad zbavil. Predem diky za odpoved, Michal Sedivy

Opakované anginy

Milá Lékárno, píši za svou kamarádku a doufám že ji budete moci poradit. Lini mela 8x zánět hrtanu nebo anginu a asi 6x na to brala antibiotika i Imudon. Letos měla 5x zanět hrtanu nebo anginu a 4x brala atibiotika. Poslední asi s odstupem 3 týdnů. A to je na mateřské dovolené. Co by měla dělat? Děkuji i za svou kamarádku. Monika Janečková

Zlepšení pleti po užívání antibiotik

Dobrý den. Kde začít? Mám problém s nečistou pletí. Taková pleť by měla být mastná, ale ne některých místech se mi šupinatí jako suchá pleť. Stav se zhorší obzvláště před menstruací. Dělají se mi bílé hnisavé pupence hlavně na čele, bradě a krku. Hormonální antikoncepce nezabrala, vyzkoušela jsem už několikerou kosmetiku, ale zatím žádné zlepšení. Pleť mám krásnou jedině tehdy, když užívám antibiotika při nějaké nemoci (např. angína) . To se pak aspoň na chvíli kochám. Navštěvovala jsem i kožního lékaře, ale ani jeho léčba není úspěšná. Na to , že je mi už 33 je na pubertu dost pozdě. Zkuste poradit , co s tím. Andrea.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce