Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Aplikace bandáže žaludku II. - Operace

( | přečteno: 16684x )

Švédská adjustabilní žaludeční manžeta se od okamžiku, kdy byla ve Švédsku vyvinuta , používá téměř dvacet let. Většina operací se provádí minimálně invazivními metodami.

Aplikace bandáže žaludku II. - Operace Švédská adjustabilní žaludeční manžeta (SAGB) se od okamžiku, kdy byla ve Švédsku vyvinuta (1985), používá téměř dvacet let. V současnosti se většina operací provádí minimálně invazivními laparoskopickými metodami, tzv. „klíčovou dírkou“.
To znamená, že není nutný rozsáhlý řez žaludeční stěny. Zákrok se provádí prostřednictvím malých řezů žaludeční stěny, do kterých se umístí speciální trubice na protažení operačních nástrojů dovnitř břišní dutiny. Chirurg sleduje a ovládá operační nástroje na televizní obrazovce pomocí miniaturní kamery, která se rovněž těmito trubicemi protáhne do dutiny břišní.

Postup voperování manžety spočívá v obkroužení a stažení horní části žaludku jakýmsi „páskem“. Manžeta zužuje a rozděluje žaludek na dvě části ve tvaru přesýpacích hodin. Pro voperování švédské manžety není nutné řezat, svorkovat či odstraňovat žádnou část žaludku či střeva. Z toho vyplývají dvě důležité skutečnosti.

Za prvé, bandáž žaludku je operací, která minimální naruší zažívací trakt. Tím se vyhýbá řadě nežádoucích vedlejších účinků, které jsou často spojeny s jinými druhy operačních zákroků proti obezitě.

Za druhé, ve výjimečných případech, kdy je nutná reoperace, je možné manžetu snadno vyjmout a dojde k obnovení původního tvaru a struktury žaludku. Tak tomu není u mnoha jiných operací obezity, kdy je návrat k původní anatomii žaludku či střeva buď velmi obtížný, či dokonce úplně nemožný.

Žaludeční manžeta nabízí možnost pooperačního nastavení, tzn. že průměr bandáže (zúžení žaludku) je možné po operaci nastavit podle optimálních požadavků na úbytek hmotnosti a podle toho, jak pacient prospívá, pomocí vstříknutí či odstranění tekutiny z pásku přes malou komoru umístěnou pod kůží. Toto probíhá ambulantně bez nutnosti aplikovat analgetika či anestezi.

Pokud byste v budoucnu potřebovali jiný typ volitelného či naléhavého operačního zákroku, bandáž žaludku není kontraindikací.

Evolution of Operative Procedures for the Management of Morbid Obesity 1950-2000. Buchwald H. et al. Obes Surg 2002; 12:705-17 Retrospective Analysis of Gastric Banding Technique: Short-term and Mid-term Follow-up. Berrevoet F. et al. Obes Surg 1999; 9:272-75. Laparoscopic Adjustable Gastric Banding: State of Art. Zimmerman JM. et al. Le journal de Coelio-chirurgie 2001 38:21-9.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Marie
1x

Mám dotaz, před několika lety jsem byla na bandáži žaludku a shubla jsem 20 kilo.Jenže jsem měla pak rodinné problémy a přejedla jsem jsem jí.Tedˇ si říkám že jsem byla hloupá takovou chybu udělat.Teď mám opět 132 kg.Můj dotaz zní zda je šance jít znova na bandáž nebo bariatrii a na koho se obrátit. Děkuji

Hana
2x

Dobrý den, jsem studentkou gymnázia a píši seminární práci na téma Bandáž žaludku. Chtěla bych tímto oslovit všechny ochotné lidi s trochou času, kteří již zákrok podstoupili nebo mají ve svém okolí někoho, kdo se již s touto operací setkal. Žádám tedy všechny milé lidi, kteří by se chtěli tímto způsobem podílet na mé práci, aby se mi prosím ozvali na kontaktní e-mail: [email protected] Předem děkuji za spolupráci

Jola

Dobrý den ,před téměř 3-lety jsem v Praze ,karl. podstoupila zákrok-bandáž žaludku a zhubla necelých 40kg,za nějaký čas mi ovšem začaly problémy s unikem štáv a brala jsem léky,které mi moc nepomohli a ze zdrav.důvodů mi tato byla zrušena.Poněvadž u mne po operaci nastala alergie na lék ,který měl utišit bolest,skončila jsem na jipce.Po tomto zážitku jsem již nechtěla žadnou operaci podstoupit a na další kontrolu jsem už nepřijela.Ale nyní je mé BMI-47,4 což je podle lékařů morbidní obezita se kterou se pojí i mé dosavadní problémy.Pokud tyto mé řádky bude číst lékař-Doc.Kasalický,ctěla bych se ho touto cestou zeptat zda by u mne byla možná jiná alternativa-třeba zmenšení žaludku a jestli bych se nemusela ničeho obávat.Pokud to bude jen trochu možné ozvěte se mi prosím na [email protected] Předem vám moc děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce