Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Aromaterapie - léčba pomocí vůně

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6325x )

Aromaterapie je léčebná a harmonizační metoda, užívaná již několik tisíc let. Již královna Kleopatra využívala vonných aromatických přípravků ke své relaxaci. Aromaterapie je terapeutické ošetření, které podporuje zdraví, ulevuje při zátěži a stresu, posiluje imunitu organismu a harmonizuje tělesnou a duševní pohodu. Využívá vlastností přírodních éterických olejů.

shutterstock.com

Cílem aromaterapie je celkové uvolnění těla a může zahrnovat jak masáž, tak inhalace nebo aromaterapeutické koupele. Vyvolává celkové zklidnění a psychickou i fyzickou úlevu těla.

Aroma masáž

Nejznámější je aroma masáž, která patří k uvolňujícím a relaxačním masážím. Kombinuje klasickou masáž měkkých tkání a ajuverskou masážní techniku. Při aroma masáži si klient vybere vůni podle aktuálního zdravotního stavu a nálady, éterický olej je vždy zředěn. Aroma masáž je velmi uklidňující, harmonizační a podporuje správné fungování lymfatického systému. Energie z éterického oleje se uvolňuje i několik hodin po masáži. V této době je velmi důležité doplňovat tekutiny a odpočinek, aby mohly doznít relaxační účinky této masáže. Pro lepší požitek z masáže mohou být zapáleny aromatické svíčky, které působí velmi intimně a pohodově.

Aromatická inhalace

Inhalace aromatických olejů může navodit zvýšení či snížení krevního tlaku, pocit chladu, tepla nebo povzbuzení. Inhalace jsou využívány při léčbě psychických nebo psychosomatických onemocnění. Éterické oleje je možné inhalovat několika způsoby – buď pomocí inhalátoru anebo aromalampy. Použití inhalátoru je stanoveno výrobcem. Součást aromalampy je mistička, která se naplní vodou kousek pod okraj a do ní se nakape esenciální olej. Pod mističkou se zapálí svíčka a tím se odpařují rostlinné silice do vzduchu. Inhalačního účinku je dosaženo také při užití koupelových olejů a saunových směsí.

Aromaterapeutická koupel

Aromatická koupel je klasická koupel s přidáním aroma směsi nebo olejíčku. Koupel je příjemně relaxační a uklidňující, vůně navozuje celkové uvolnění těla.

Éterické oleje

Éterické oleje jsou speciální přírodní oleje, které se lisují za studena z různých bylin a rostlin. Další možností jak získat z rostlin olej je destilací ve svěžím stavu vodní parou. Takto se získává většina silic. Využívají se nejvíce v kosmetickém, farmaceutickém a potravinářském průmyslu. Éterické oleje bývají označovány také jako rostlinné silice. Tyto silice jsou obsažený například v plodech, květech, v listech anebo i v kořenech rostlin. Odpovídající biologickou aktivitu zaručují pouze 100% přírodní rostlinné silice. Při každém použití éterického oleje je důležité olej zředit v rostlinném oleji jako např. meruňkovém, olivovém, slunečnicovém, mandlovém apod. Olej je poté správně použit a uvolňuje vůni.

Nejběžněji používané oleje a jejich účinky

  • Citron - osvěžuje, pomáhá při bolesti hlavy, má antiseptické účinky
  • Eukalyptus - velmi účinný při dýchacích potížích, podporuje koncentraci a čistí vzduch
  • Grep - dezinfikuje vzduch a je antidepresivní
  • Lemongrass - osvěžuje, povzbuzuje a napomáhá koncentraci
  • Levandule - uklidňuje, je účinná při bolestech hlavy, migrénách a dýchacích obtížích
  • Limeta - pomáhá proti únavě, čistí a dezinfikuje vzduch
  • Litsea Cubeba - antidepresivní, čistí vzduch, pomáhá koncentrovat se
  • Mandarinka - osvěžuje, uvolňuje od napětí
  • Máta kadeřavá - povzbuzuje, osvěžuje, uvolňuje hleny, pomáhá při nachlazení
  • Máta peprná - mírní nevolnosti a tiší bolest, pomáhá při dýchacích potížích
  • Meduňka - pomáhá při nespavosti, migrénách
  • Palmorůžová - snižuje napětí a nervozitu, působí jako afrodisiakum, pomáhá při bolestech hlavy
  • Pomeranč - antidepresivní, uvolňuje napětí
  • Rozmarýna - působí proti únavě, úzkosti, pomáhá koncentrovat se
  • Skořice - stimuluje, povzbuzuje, čistí vzduch (dodržujte nízkou koncentraci – vůně je velmi výrazná!)
  • Šalvěj - uklidňuje, působí až sedativně
  • Tymián červený - léčí záněty dutin, rýmu, je antiseptický
  • Ylang-Ylang - afrodisiakum, snižuje napětí, pomáhá při nespavosti (vysoké koncentrace či dlouhodobá inhalace může způsobit bolesti hlavy)

Přečtěte si také

Kosmetika pro pleť, která tak trochu zlobí

Ženy často používají prošlou kosmetiku

Konopný olej v potravinách chrání, v kosmetice krášlí

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Novoroční detox organismu: V boji proti toxinům pomůže sauna, masáž i pobyt v mrazu

Po náročných vánočních svátcích je leden pro většinu lidí obdobím předsevzetí a snahy o zdravý životní styl. Namísto drastických diet, které tělo spíše nepříjemně šokují, však odborníci doporučují jeho postupný detox. Pokud tělo zbavíte škodlivých látek, vylepšíte nejen svůj zdravotní stav, ale úspěšně nastartujete i proces hubnutí.

Pocení by nemělo být tabu aneb Zajímavá fakta o lidském potu a jeho prospěšnosti

Pocení ve většině lidí evokuje spíše negativní emoce. Jistě, nepříjemné pocení rukou z nervozity, propocená košile před důležitou schůzkou nebo krůpěje potu stékající v létě po zádech nejsou nic příjemného. Pocení jako takové je ale pro lidské tělo prospěšné. Chrání organismus před přehřátím, pomoci může i s jeho detoxikací.

Karboxyterapie: léčebná metoda nejen ke zlepšení stavu pohybového aparátu

Karboxyterapie je léčebná metoda, při níž se do podkoží aplikuje CO2 (oxid uhličitý) prostřednictvím aplikační jehly. Jedná se o účinnou a zcela bezpečnou metodu, jelikož oxid uhličitý v těle vzniká při látkové výměně, tudíž není do těla vpravována žádná cizí chemická látka.

Pobyt v sauně prospěje kojencům i školákům

Dětské saunování je v tuzemsku stále populárnější. Naučit děti pobývat několik minut týdně ve speciálně upravené vyhřáté místnosti pro ně může být podle expertů výhodné. A to obzvláště během období podzimních viróz. Saunování totiž posiluje imunitu dětí a chrání je před onemocněním dýchacích cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce