Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Astigmatismus: Když nemůžete zaostřit

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 30214x )

Dalekozrakost a krátkozrakost patří k nejčastějším očním vadám, ale rozmazané vidění vám může způsobovat také astigmatismus.

shutterstock.com

Korekce astigmatismu

Možností, jak astigmatismus řešit a tak znovu získat ostré vidění, je několik: brýle, kontaktní čočky nebo oční operace.

Brýle

Jsou účinným řešením, přesto mohou být u některých lidí zdrojem potíží. A to zejména u dospělých, kdy jsou jim předepsány nové brýle (nová korekce), než na jakou byli zvyklí nebo mají brýle poprvé. Problém je v tom, že cylindrické sklo (sklo korigující astigmatismus) v jedné rovině zvětšuje či zmenšuje, v rovině kolmé ale velikost obrazu neovlivňuje. Čtverec se tak na sítnici promítá jak obdélník. Pokud má pacient navíc na každém oku různou velkost a osu cylindru, může být zkreslení pozorovaného tvaru na každém oku různé, což se projevuje pocitem prostorově deformovaného obrazu. Řešením je pak přizpůsobit korekci astigmatismu subjektivním pocitům člověka i za cenu snížení zrakové ostrosti, vyzkoušet korekci pomocí kontaktních čoček nebo využít moderních technik refrakční chirurgie.

Kontaktní čočky

Jsou oblíbené u všech, kteří brýle neradi nosí nebo čočkám dávají přednost při sportu a jiných aktivitách, kde brýle překážejí. Moderní kontaktní čočky jsou k očím velmi šetrné, stabilní a nedráždí oči ani oční víčka. Mohou být současně použity ke korekci dalekozrakosti a krátkozrakosti. Nevýhodou může být pravidelná výměna čoček a speciální péče, které jsou nezbytné pro zdraví očí.

Oční operace

Přestože jsou brýle i čočky nejčastějším řešením, mohou do určité míry komplikovat práci a každodenní či sportovní aktivity některých lidí. Pak je nejvhodnějším řešením pro korekci astigmatismu laserová operace. Při operaci laser upraví oční rohovku - zmenší zakřivení příliš vyklenutých částí a zvýší zakřivení příliš plochých oblastí rohovky. Malé stupně astigmatismu lze léčit všemi technikami laserových operací. „Astigmatismus, stejně jako jiné refrakční vady, dokážeme dnes úspěšně řešit laserovými operacemi. V rámci individuální konzultace s lékařem a na základě výsledků podrobného vyšetření vždy pacientovi doporučíme ten nejvhodnější zákrok i s ohledem na jeho finanční možnosti,“ říká MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky DuoVize.

Přečtěte si také

Počet operací šedého zákalu v ČR roste

Po čtyřicítce si nechte kouknout do očí

Přibývá diabetiků ohrožených slepotou

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

banner_ks_poradna.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce