Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ateroskleróza

( Redakce | přečteno: 212814x )

Ve většině civilizovaných zemích je ateroskleróza nejčastější příčinou úmrtí.

shutterstock.com

Co dokážete sami

Dieta patří k jednomu ze základních způsobů, jak snížit koncentraci cholesterolu v krvi vlastní pomocí. Samostatně se uplatňuje především v úvodních fázích terapie, je však důležitá i jako doplněk k dalším léčebným postupům.

K hlavním zásadám patří kontrola denního příjmu cholesterolu. U zdravé populace by se měl pohybovat mezi 100–400 mg/den, u nemocných se zvýšenou hladinou cholesterolu se doporučuje průměrný denní příjem nejvýše 300 mg/den, což odpovídá zhruba jednomu vaječnému žloutku.

Kromě příjmu cholesterolu potravou má na koncentraci cholesterolu v krvi významný vliv i příjem tzv. saturovaného tuku (tj. především živočišných tuků). Cholesterol a živočišné tuky bývají přítomny v potravinách zpravidla současně, proto se omezení příjmu těchto složek týká většinou stejného druhu potravin.

V dietetoterapii zvýšené hladiny cholesterolu se doporučuje nejčastěji tzv. dvoustupňová dieta. V 1. stupni této diety se snažíme omezit podíl tuků v denním energetickém příjmu na 30 %, saturované tuky (živočišné tuky) by měly poskytovat nejvýše 10 % denní energetické potřeby. Denní příjem cholesterolu by měl být pod 300 mg.

Pokud tento dietní režim nevede k dostatečnému snížení koncentrace cholesterolu, přistupuje se ke 2. stupni, kdy se příjem cholesterolu snižuje pod 200 mg/den a saturované tuky tvoří nanejvýš 5 % denního energetického příjmu.

Pokud má být v nízkotučné dietě zachováno celkové optimální množství energie a není-li zvyšována nežádoucím způsobem dávka bílkovin, je deficit energie hrazen především prostřednictvím polysacharidů (tj. škrobu). Dávka bílkovin musí být udržována v optimálních doporučených hodnotách, jejich vysoký příjem totiž zatěžuje ledviny.

Kromě diety je důležitá i celková změna životního stylu. Dostatek pohybu, zákaz kouření, pravidelné lékařské prohlídky, zvláště trpíte-li cukrovkou nebo zvýšeným krevním tlakem.

kapitola
Diskuse k článku
Miloslav
2x

Dobrý den, podívejte se do textu odstavce Prý existuje zlý a hodný cholesterol.... V předposledním řádku je zřejmě chyba - uveden "hodný " místo "zlého" cholesterolu. Zdraví MK.

mosha
2x

cholesterol je jenom jeden, těmi "zlými" a "hodnými" jsou lipoproteiny.

Jana

Cetla jsem velmi zajimave stranky, snad pomuzou: www.aloeveragel.estranky.cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce