Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ateroskleróza

( Redakce | přečteno: 212789x )

Ve většině civilizovaných zemích je ateroskleróza nejčastější příčinou úmrtí.

shutterstock.com

Často se ptáte . . .

Dá se ateroskleróza zcela vyléčit?
Vznik aterosklerotických plátů je dosud nevratný. Vhodnou dietou a některými léky (např. statiny) lze však pláty zmenšit a tzv. stabilizovat, což má velký význam pro prevenci chorobných následků.

Jaká dieta je nejvhodnější?
V dietě je důležité především omezení živočišných tuků ve prospěch tuků rostlinných. Některé rostlinné tuky obsažené v tzv. středomořské dietě s vysokým obsahem olivového oleje hladinu krevního cholesterolu dokonce snižují.

Může se ateroskleróza vyskytnout i u dítěte?
Počáteční, vratná stádia aterosklerózy, tzv. tukové proužky (viz výše) se mohou vyskytnout i u dětí. S vhodnou životosprávou je proto vhodné začít již v nejranějším věku.

Jsem hubený a pravidelně sportuji. Můžu mít aterosklerózu ?
Právě jste uvedl dva dobré předpoklady pro snížení rizika rozvoje aterosklerózy. Snížené riziko ovšem ještě neznamená jistotu. Stále můžete mít ještě další rizikové faktory, které Vám aterosklerózu nakonec způsobí. Pokud chcete mít jistotu a včas zasáhnout vhodnou léčbou, bude asi nejrozumnější poradit se přímo s Vašim lékařem.

Prý existuje „zlý“ a „hodný“ cholesterol? Jaký je mezi nimi rozdíl?
Cholesterol putuje krví ve vazbě na tzv. lipoproteinové částice. Těchto částic známe několik druhu. Jedny přenášejí cholesterol z jater (kde se vytváří i skladuje) do ostatních tkání a další částice převážejí cholesterol zpět. Ten druhý typ patří k tzv. „hodnému“ cholesterolu, neboť snižuje ukládání tuků v cévách, tedy rozvoj aterosklerózy. Vysoká hladina prvního typu cholesterolu, tzv. „hodného“, riziko aterosklerózy naopak zvyšuje.

Léčím se s vysokým cholesterolem. Stačí léky nebo musím držet i dietu?
Dieta je nezbytnou součástí léčby. Pokud neomezíte příjem cholesterolu v potravě, je podávání léků prakticky bezvýznamné. Naopak vhodnou dietou můžete podávání léků zcela předejít.

ateroskleróza dědičná?
Ateroskleróza je způsobena především zvýšenou hladinou cholesterolu. Ta může být dědičná a je pak provázena výskytem těžké a léčbě vzdorující aterosklerózy často se projevující již v dospívání. Určité dispozice dědíme i tehdy, pokud se vyskytl srdeční infarkt nebo mozková mrtvice u našich rodičů a sourozenců.

K čemu je cholesterol dobrý?
Cholesterol je nezbytnou součástí všech buněk našeho těla. Podílí se na stavbě všech buněčných membrán, tvoří základ pro mnoho nepostradatelných hormonů. Těžko bychom se bez něj obešli. Jako všude jinde i zde ovšem platí, že všeho moc škodí.

Je ateroskleróza u cukrovkářů nebezpečnější?
Ano. Ateroskleróza probíhá u pacientů s nekompenzovaným diabetem, tzn. kolísavou a vysokou hladinou krevního cukru, rychleji s častějšími zdravotními následky. Důvodem je především škodlivější působení cholesterolu ovlivněného vyšší hladinou krevního cukru. Také z tohoto důvodu je nutné pečlivě kompenzovat zjištěný diabetes, tj. udržovat hladinu cukru na přijatelných hodnotách.

Jak se před aterosklerózou bránit?
Ateroskleróza je nejčastěji způsobena nevhodným životním stylem. Mnoho proto můžeme ovlivnit docela sami. Omezení příjmu cholesterolu v potravě, zákaz kouření, pravidelná pohybová aktivita, důsledná léčba cukrovky, patří k hlavním zásadám zvyšujícím naše šance na dlouhý a spokojený život.

kapitola
Diskuse k článku
Miloslav
2x

Dobrý den, podívejte se do textu odstavce Prý existuje zlý a hodný cholesterol.... V předposledním řádku je zřejmě chyba - uveden "hodný " místo "zlého" cholesterolu. Zdraví MK.

mosha
2x

cholesterol je jenom jeden, těmi "zlými" a "hodnými" jsou lipoproteiny.

Jana

Cetla jsem velmi zajimave stranky, snad pomuzou: www.aloeveragel.estranky.cz


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Angina pectoris

Zužování věnčitých (koronárních) tepen aterosklerotickým procesem může mít různé klinické projevy, které shrnujeme pod společný název ischemická choroba srdeční.

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce