Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Atopický ekzém

(MUDr. Nina Benáková | přečteno: 7185x )

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

shutterstock.com

Atopický ekzém, latinsky eczema atopicum, je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy. Často se též kombinuje se slizničními alergiemi, jako jsou senná rýma, astma, záněty spojivek, aj.

Co je příčinou atopického ekzému?

Základem je dědičná dispozice a působení zevních a vnitřních provokačních vlivů: dráždivé vlivy z pracovního či domácího prostředí, psychická zátěž, nedostatek odpočinku a relaxace, nesprávná životospráva, zjevné či skryté infekce, působení alergenů - potravinových i vzdušných, hormonální vlivy, atp.

Jak poznat, že se jedná o atopický ekzém?

Průběh bývá sezónní. Typický je vznik v kojeneckém či dětském věku. Postižena bývají tzv. ohbí (krk, zápěstí, loketní a kolenní jamky) ve formě svědivých pupínků, červených či bělavých plošek a obecně suché kůže. Prognóza je v zásadě příznivá, neboť nejpozději do 20. roku ekzém většinou přejde do klidového stádia. Jen malá část pacientů trpí atopickým ekzémem v dospělosti. Sklon k ekzému má atopický pacient doživotně, a proto by se měl provokačním vlivům preventivně vyhýbat a o kůži pečovat, i když je bez zjevného ekzému. Sebeintenzivnější léčba má jen malý nebo žádný efekt, pokud pacient nedbá na prevenci.

Jaké jsou možnosti léčby atopického ekzému?

V každém případě je třeba navštívit odborného lékaře dermatologa, ev. i alergologa, který zvolí odpovídající způsob léčby. Léčba je dlouhodobá záležitost, vyžadující trpělivost a důslednost. Neexistuje nějaký univerzální zázračný lék. Střídání lékařů není řešením, zvolte si jednoho, kterému důvěřujete. Místní léčba je základem (kortikoidní a dehtové prostředky). Cílem je zklidnit zánět, odstranit případnou kožní infekci a kůži hydratovat a zvláčňovat. U chroniků pomáhá též fototerapie (světloléčba). U velmi těžkých stavů se krátkodobě nasazuje léčba celková.

K léčbě patří též vhodné koupele. Chlorovaná voda obvykle vadí. Doporučujeme spíše sprchování než klasickou vanovou koupel, a to s rostlinnými i minerálními oleji. Velmi důležité jsou tzv. podpůrně léčebné zevní prostředky, které upravují pH kůže, hydratují, obnovují ochranný kožní film, ochrannou bariéru proti chemickým, fyzikálním a mikrobiálním vlivům, redukují svědění.

partner_1.png

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Hana

Mně nejvíce na atopický ekzém pomohl Protopan krém a doplněk stravy.

Anita

O Protopanu jsem slyšela hodně kladných informací, ale ještě jsem ho nezkoušela. I o těch doplňkách stravy.

Adela

Taky mě Protopan zaujal, tak jsem si nechala zaslat vzorky a uvidíme.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Podávání Lactobacilla chrání před atopickým ekzémem

Atopický ekzém, alergickou rýmu a bronchiální astma řadíme mezi tzv. atopická onemocnění. Jejich výskyt v ekonomicky rozvinutých zemích neustále roste. Lékaři zatím s jistotou nevědí, čím je to způsobeno, někteří z nich se však domnívají, že na vině je nižší výskyt mikrobiálních infekcí u malých dětí.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce