Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Atopický ekzém (Atopická dermatitida)

(MUDr. Nina Benáková | přečteno: 502001x )

Atopickým ekzémem trpí 15 - 20 % Středoevropanů a jehož výskyt neustále stoupá. Ekzém nelze zcela vyléčit, ale důslednou prevencí a léčbou jej lze dostat pod kontrolu a v řadě případů i dlouhodobě zahojit.

shutterstock.com

Co můžete sami

Můžete skutečně hodně, neboť prevence představuje nejméně polovinu úspěchu léčby.

Osobní hygiena a oblékání – hygienu provádějte šetrně a často se promazávejte, minimálně 2x denně. Efekt i těch nejkvalitnějších mastí vydrží jen půl hodiny- aplikujte raději častěji, tenkou vrstvu, zato pravidelně! Oblečení, rukavice a další doplňky nebarvené, hladké a volné, pohodlné, vzdušné, odvádějící pot. Nejlépe bavlněné, eventuálně polypropylenové pleteniny. Pozor na hrubě tkané a chlupaté materiály, na hrubé švy, vnitřní nášivky a cedulky – zkrátka vše, co by mohlo třením dráždit. Spodní prádlo, resp. vše co přichází do přímého kontaktu s kůží je u akutního ekzému vhodné mít denně čisté, příp. přežehlené.

Strava - vylučte prokázané a vypozorované potravinové alergeny, se snahou zachování bohaté a pestré stravy. Dodržujte dostatečný přívod tekutin. Při zhoršení nepožívejte ostrá a kyselá jídla a nápoje, aromatické ovoce kávu a alkohol. Dbejte na pravidelné vyprazdňování. Někdy se doporučují se i tzv. probiotika - obsahují laktobacily či bifidobakterie (tablety, bio-jogurty), které obnovují přirozené osídlení střevní sliznice.

V těhotenství a při kojení se preventivně vyhýbejte alergenům, zejména potravinovým. Kojte alespoň 6 měsíců. Při převádění na umělou výživu používejte hydrolyzované mléčné preparáty – o jejich výběru se poraďte s pediatrem, případně alergologem. Tuhou stravu zavádějte až po 5. měsíci věku dítěte. Každou novou potravinu přidávejte postupně, nejdříve po 2 týdnech. Univerzální dieta na ekzém neexistuje a neodůvodněné diety ani nejsou vhodné. Dítěti je třeba zajistit nutričně pestrou a vyváženou stravu. Nicméně u dětí atopických rodičů se odborníci v současnosti shodují na následujícím preventivním doporučení: do 1 roku nedávat kravské mléko, do 2 let vaječný bílek a do 3 let ryby a ořechy. Při těžkém průběhu ekzému se doporučuje vynechat nejčastější alergeny a současně případnou alergii prověřit alergologickým vyšetřením.

Domácí prostředí a domácí práce - volte takové uspořádání domácnosti a režim, který vede ke snížení množství prachu, roztočů a plísní. Tím předcházíte i daleko závažnějším než kožním potížím – vzniku astmatu.


Vlhkost vzduchu 40 - 600. Při vyšší vlhkosti se daří lépe roztočům! Teplota chladnější, max. 200. Při vyšších teplotách je v místnosti i více prachu, plísní a roztočů.

Místnosti - odstraňte hlavně z ložnice koberce, čalouněný nábytek, tapety, záclony, závěsy, květiny. Drobné předměty nenechávejte na povrchu, veškeré skříňky by měly být uzavíratelné, zbavte se otevřených polic a poliček. Dělejte vše proto, aby se prach nemohl usazovat a aby se povrchy daly setřít na vlhko.

Matrace molitanové, kryté speciálním povlakem a pak prostěradlem, které často měňte. Přikrývka a polštáře nepéřové (duté vlákno). Povlečení hladké, jemné. Denně ráno lůžkoviny větrejte.

Prach utírejte na vlhko. V prachu je spousta roztočů, které při jeho zvíření můžete vdechnout. Luxujte denně, ale přenechejte je jinému - nealergickému členu rodiny. Opět snížíte možnost kontaktu s prachem a roztoči.

Větrejte koupelny a kuchyně. V kuchyni mějte při vaření zavřené dveře. Nesušte mokré prádlo v bytě. Nepřechovávejte zbytky potravin, neskladujte starý papír a textil. Ve vlhku a starých věcech mohou být plísně.

Při domácích pracích používejte ochranné rukavice. Rukavice by neměly být latexové, ale vinylové (jako chirurgické, ale z PVC), bez vnitřního vlasu a bez vysypávacího pudru. Práce si rozvrhněte pokud možno tak, aby pobyt v rukavicích nebyl dlouhý (pocení a zapářka zhoršuje).

Nekuřte v celém bytě. Vyhněte se i dráždivým výparům - kamna, nátěrové hmoty, leštěnky na nábytek, spreje. Pravidelně a dostatečně větrejte.

Nechovejte domácí zvířata. Alergeny na zvířecí srsti přetrvávají v bytě až 1 rok! Nejagresivnější jsou alergeny koček a malých hlodavců - délka srsti nehraje roli.

Volba povolání - optimální je suchá, čistá práce, bez většího znečistění a nutnosti častého mytí, kontaktu s dráždivými látkami, v bezprašném prostředí.


Volný čas - dovolené plánujte spíše na hory či u moře – přímořská a klimatická léčba má na ekzém příznivé účinky. Nevhodné jsou koníčky s kontaktem s dráždivými látkami či alergeny a častým mytím (modelářství, vaření, zahrádka, chov zvířat, auta atp.). U dětí není vhodné hraní na písku. Hračky hladké, omyvatelné.

Sport bez velké tělesné námahy a pocení, mimo uzavřené, prašné tělocvičny. Plavání obvykle lze, ale ne často. Před i po plavání nezapomeňte kůži promazat.

Svědění a škrábání - bývá velmi intenzivní a úporné, často i nevědomě ve spánku. Škrábání vede sice k pocitu úlevy, ale hrozí zanesení infekce a ekzém se škrábáním zhoršuje a aktivuje. Zkuste je nahradit jiným manévrem, např. tlakem nehtů na plocho, promazáváním, chladivou sprchou, zatnutím pěstí a soustředěním; u dětí odvedením pozornosti hrou. Malým dětem lze na noc pořídit na ručičky bavlněné návleky.

Psychika- je dobře známo, že pacienti s pozitivním přístupem mívají i lepší léčebné výsledky a naopak. Zvláště u dětí je třeba důležitý citlivý a chápající přístup ze strany rodičů (také otcové by se péče o kůži dítěte měli aktivně účastnit, jinak se dítě příliš fixuje na matku) a učitelů. Situaci mu přiměřeně vysvětlete, poukažte na zlepšování, pokud bude o kůži pečovat. Udělejte si na něj čas, povzbuzujte ho, učte ho se o kůži pravidelně starat.

Máte riziko vzniku onemocnění?

Pokud trpíte na nějakou slizniční alergii, tak existuje až 30% riziko vzniku i alergie kožní. Pokud má někdo z Vašich příbuzných nějaké alergické onemocnění, tak je riziko 40 - 60%. Sňatky atopiků vedou k vysoké pravděpodobnosti atopie u jejich dítěte.

partner_1.png

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
sara
2x

Pokud máte ověřeno, že Váš problém je v kontaktu pokožky a látky vyvolávající u Vás alergii, nezaměnitelnou roli v předcházení problému hraje tkzv. bariérový krém. Jedná se o přípravek, který na i v pokožce vytvoří mikrofilm a ten nepropustí alergen dovnitř. Jsou to vlastně takové neviditelné rukavice. V lékárně jej zakoupíte pod názvem např. Dermaprotekt, nebo Dermaguard.

Ivana
3x

Tak ten už sem vyzkoušela,ale můžu říct že mi to moc nepomohlo.Jelikož moje ruce se hodně podráždí u věšení naškrobených záclon ,protože ty samozřejmě každý škrobí,použila jsem ho ,ale očekávaný výsledek za vynaložerné peníze se vůbec nedostavil.Takže bych řekla že až tak účinný není a pro mě teda zbytečný.

Lucie
1x

Je mi 22 let a jsem atopikem už od narození, vyzkoušela jsem všechny možné mastičky a krémy a sprchové gely a jedinné co mi pomohlo je, když jsem tento rok narazila na dermaintense krém od LR. To je opravdu to jediné co mi pomohlo, nevím jak vám, ale veškeré jiné věci zabrali jenom na chvilku, opravdu po tom co jsem začala použivat LR tak nemám problém, kdybyste chtěli více informací klidně napiště na [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 198. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Alergie
Partner rubriky Alergie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Senná rýma

Senná rýma patří mezi alergická onemocnění. Postihuje nosní sliznici a oční spojivky.

Alergie

Když se řekne alergie, vybaví se každému buď uslzený, usmrkaný a kýchající člověk v pylové jarní a letní sezóně.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce