Inzerce

Baklažán- fialový poklad zdravé kuchyně

28. listopadu 2008, Redakce Ordinace.cz   |   přečteno: 8212x

Recepty z různých exotických zemí u nás zdomácňují. Italskou kuchyň jsme již téměř přijali jako domácí. Přesto existují potraviny, k nimž jsme ve větší míře stále ještě nenašli vřelý vztah. Patří meze ně i lilek, často zvaný baklažán.

foto: shutterstock.com

U nás je lilek známý coby temně fialový plod, ale ve světě je běžná i odrůda s šedobílou slupkou. Proč zrovna baklažán je v českém jídelníčku tak opomíjený? Těžko říci. Ve světě je naopak velice populární, v Indii a Číně se z něj vaří přes čtyři tisíce let. A čelní, historií potvrzené místo má i ve středomořské gastronomii. Jižní Itálie si bez této zeleniny prakticky neumí svou kuchyň představit.

Baklažán obsahuje až 92 % vody, podporuje krvetvorbu, pomáhá při trávicích potížích, udržuje krevní tlak a cholesterol v normálu.Dužnatý lilek nemá výraznou chuť. Tu mu dodává koření. Jeho příjemná vůně se rozvíjí až při tepelné úpravě. Jako syrový se nikdy nejí - obsahuje hořečnany a jedovatý solanin, které se při vaření rozloží. Velké plody lilku se musí nakrájet na plátky, posolit a nechat v sítu tzv. vypotit. Po chvíli z nich vyteče nahnědlá hořká šťáva, která se slije. Teprve pak je možné baklažán upravovat dál. Malý lilek potní kúru nepotřebuje. Stačí jeho řezy potřít olejem, aby nezhnědly. Baklažán lze dusit, péct, smažit, nadívat. Výtečně chutná orestovaný na olivovém oleji ve spojení s česnekem a rajčaty, aromatickými bylinkami, kozím sýrem, olivami.

Zkuste třeba dušený lilek s kuřecím masem. Potřebujete 2 menší lilky, 2 pláty kuřecích prsou, 2 stroužky česneku, olej, chilli papričku, lžíci kečupu a sladké sójové omáčky, olivový olej, lžičku Solamylu a sůl. Postup je jednoduchý. Lilek se slupkou nakrájet na hranolky a zakápnout olejem. Maso nakrájet na nudličky, česnek a chilli papričky na plátky. Na rozpáleném oleji lilek orestovat, vyjmout z pánve a po něm opéci kuře s česnekem a papričkou. Všechno podusit a podle potřeby podlít trochou horké vody. Po deseti minutách vložit zpět orestovaný lilek, přidat kečup a sójovou omáčku. Jídlo nakonec zahustit škrobovou moučkou rozmíchanou ve třech lžících studené vody a za stálého míchání krátce povařit. Ke kuřeti s lilkem se hodí jako příloha rýže, křupavá tmavá bageta, případně brambory.

Inzerce
Související články
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Inzerce https://family-care.mobi/?utm_source=ordinace&utm_medium=banner2
Anketa
Jste spokojeni s kvalitou praktických lékařů?
Zatím hlasovalo 67 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Adéla (Roztroušená skleróza) 15. října 2017, 14:10:20

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, asi před měsícem jsem se v noci probudila s necitlivou… Diskutovat

  • Anie (neurol, lexaurin, rivotril a další) 20. října 2017, 14:07:18

    Dobrý den , chtěla jsem se zeptat jestli má někdo zkušenost s neurolem . Pan doktor mi je… Diskutovat

  • andula (ukončení léčby antidepresivy) 15. října 2017, 21:37:31

    Dobrý večer ! Prosím Vás - jakými PRO VÁS LÉKY jste nahradil předepisované léky ?… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.