Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Barva, vzhled a složení moči prozradí důležité informace o celkovém zdraví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11227x )

Zatímco obláčky v moči (plovoucí pěna) neznamenají vůbec nic, červená moč signalizuje problém – nádor, kameny nebo vrozené vady. Vyšetření moči může odhalit zánět, metabolické poruchy, kameny v močových cestách, postižení ledvin i nádorové onemocnění.

shutterstock.com

Na různá, nejen urologická onemocnění (např. nemoci srdce, cukrovka) může upozornit také časté močení. Četnost močení souvisí s kapacitou močového měchýře, která se pohybuje od 150 do 450 ml (jednorázově se dá v měchýři udržet až 900 ml moči). Za normální se považuje do 10 močení za den – při doporučovaném příjmu tekutin, tj. minimálně 2 litry denně s preferencí vody a minerálek, vypité v průběhu celého dne.

Čtěte také: Otazníky kolem moči

Tekutiny mají vliv na koncentraci a barvu moči, proto lékař hned pozná, že pacient, který přináší ve skleničce zakalenou tmavě oranžovou moč, málo pije.
„V případě nedostatku tekutin tělo produkuje moč s vyšší koncentrací minerálních látek a odpadních produktů, z nichž se mohou tvořit krystaly a následně ledvinové kameny. Koncentrovaná moč navíc dráždí močové cesty a její kyselé pH podporuje rozvoj bakteriální infekce. Ve spojení s vínem nebo ostrým jídlem vede neředěná moč k pálivému močení a dalším příznakům zánětu močových cest, aniž by zánětem trpěly,“ upozorňuje místopředsedkyně České urologické společnosti prim. MUDr. Michaela Matoušková a radí: „příjem tekutin má být racionální, tzn. takový, aby člověk vymočil za 24 hodin 2 litry moči. Do pitného režimu dětí, dospělých i seniorů je vhodné zařadit každý den (nejen občas) slabě a středně mineralizované vody, protože obsahují minerální látky, které přispívají k úpravě minerálového hospodářství organizmu, a pomáhají tak zachovávat zdravé ledviny a močové cesty.“ 

Čtěte také: Jaké jsou příznaky infekce močových cest?

Nedílnou součást močového ústrojí tvoří ledviny, jejichž úkolem je zejména vylučování látek, které jsou v těle v přebytku, a nežádoucích zplodin metabolizmu. Ledviny se také podílí na očišťování krve, regulaci krevního tlaku, udržování acidobazické rovnováhy aj. Nejběžnějším onemocněním ledvin, které dokáže značně znepříjemnit, ale může i ohrozit život, je onemocnění ledvinovými kameny – urolitiáza. Urolitiáza provází lidstvo celou jeho historií, v posledních dvou dekádách se však její výskyt zvyšuje. Každý jedinec v naší populaci má v průběhu svého života asi 12% šanci onemocnět ledvinovými kameny. Urolitiáza má vysoké riziko recidivy, až u 70 % pacientů se opakuje. Nejčastější výskyt urolitiázy je v produktivním věku, více u mužů než u žen, výjimkou ale není nález ledvinového kamene u malých dětí ani u pacientů vyššího věku.

Čtěte také: Ledvinové kameny mohou působit opravdu nepříjemnou bolest

„Na vzniku urolitiázy se podílí mnoho faktorů, především nedostatečný příjem tekutin, nevhodné složení stravy a zvýšená koncentrace látek tvořících kameny. Jak dokazují odborné práce, na prevenci urolitiázy má příznivý efekt voda s obsahem minerálů. Například vyšší obsah hořčíku anebo draslíku ve vodě vede k alkalizaci moči a zvýšenému vylučování citrátu, bránících vzniku kamenů. Není tedy pravda, že by minerální vody přispívaly ke vzniku ledvinových kamenů,“ vysvětluje as. MUDr. Aleš Petřík, Ph.D. z Urologického oddělení Nemocnice České Budějovice a Urologické kliniky 1. LF UK a VFN Praha.
„Vhodné jsou také ovocné šťávy, zejména pomerančový džus. Nevhodné jsou kolové nápoje a nápoje s obsahem cukru, které riziko vzniku urolitiázy zvyšují. Pití piva nelze pro zabránění tvorby ledvinových kamenů doporučit vzhledem k vysokému přísunu energie, a tím zvýšenému vylučování kyseliny močové v moči,“ doplňuje Petřík.

Další informace na: www.cus.cz a www.aqualifeinstitute.cz
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Vylučovací urografie

Vylučovací urografie je rentgenové vyšetření ledvin, močovodů a močového měchýře pomocí tzv. kontrastní látky. Lze takto zjistit některé z onemocnění vývodných močových cest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce