Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bicyklová ergometrie - zátěžové EKG

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 16925x )

Při vyšetření je zaznamenávána elektrická aktivita srdce (tedy tzv. EKG ) a sledovány změny způsobené zatížením srdce námahou. Vyšetření se provádí na speciálně upraveném kole (tzv. rotopedu nebo ergometru). Během vyšetření je postupně zvyšována zátěž, kterou nemocný šlapáním zvládá. EKG je snímáno pomocí elektrod, které jsou přilepeny na hrudníku. Na paži je měřen v pravidelných intervalech krevní tlak.

shutterstock.com

Co je ergometrie?

Ergometrie je vyšetřovací metoda, která lékaři umožní sledovat práci Vašeho srdce při zátěži. Při zátěži se mohou objevit na EKG křivce změny, které při klidovém na EKG záznamu nejsou patrny. Takto může lékař odhalit skryté srdeční onemocnění.

Vyšetření se provádí na bicyklovém ergometru, na kterém se šlape jako na kole. Přístroj snímá Vaší EKG křivku a tepovou frekvenci pomocí elektrod připevněných na hrudník a na končetiny. EKG křivka ukazuje elektrickou aktivitu Vašeho srdce. Elektrody umístěné na hrudníku snímají elektrické potenciály ze srdce a získané informace EKG přístroj po zesílení zpracovává a zapisuje v podobě křivky na papír nebo na obrazovku. Začíná se od lehké zátěže, která se postupně zvyšuje, dokud ji pacient toleruje, případně je ukončena dříve, dle uvážení lékaře. Nejobvyklejším důvodem ukončení je únava dolních končetin nebo dušnost, případně u nemocných s anginou pectoris bolest na hrudi a změny na EKG.

Získané EKG křivky mají charakteristický vzhled, z nichž zkušený lékař snadno odečte Vaše srdeční onemocnění.  Při zátěži se mohou objevit na EKG křivce změny, které při klidovém na EKG záznamu nejsou patrny. Takto může lékař odhalit skryté srdeční onemocnění.

Čtěte také: Příčiny srdečních onemocnění, o kterých možná nevíte

Indikace k vyšetření:

  • Diagnostika tzv. ischemické choroby srdeční (ICHS)¨
  • Zjištění účinnosti předepsaných léků.
  • Diagnostika nepravidelnosti srdečního rytmu, které se mohou objevit při zátěži.
  • Návrh rehabilitace pro pacienty po infarktu myokardu, pro pacienty léčící se s chronickým srdečním selháváním.
  • Kontrola stávajícího onemocnění.

  • Dále se toto vyšetření provádí na pracovištích tělovýchovného lékařství, kde se používá ke zjištění vhodné intenzity zátěže u sportovců při sportovních aktivitách nebo u pacientů v rekonvalescenci.

Čtěte také: Jak bolí srdce

Postup vyšetření

Při zátěžové ergometrii Vám ošetřující personál připevní elektrody na hrudník a končetiny. Lékař Vám změří tlak a tepovou frekvenci a poté začnete šlapat na rotopedu. Nejprve bez zátěže a postupně lékař zátěž zvyšuje až do maximálního zatížení. Po každém zvýšení zátěže Vám ošetřující personál změří tepovou frekvenci a zkontroluje EKG záznam. Po skončení vyšetření přístroj zaznamená Vaší EKG křivku ještě po dobu 10 minut. Vyšetření trvá se všemi náležitostmi zhruba 30 min, samotná zátěž na kole asi 10-15 minut.

Příprava na vyšetření

  • Doporučuje se alespoň 2 hodiny před vyšetřením nejíst a nepít ve větším množství, nekouřit.
  • Alespoň 12 hodin před vyšetřením nevykonávat neobvyklou fyzickou námahu.
  • Je třeba mít s sebou vhodnou sportovní obuv a ručník.
  • Vysadit nitráty (Cardiket, Isomer, Iso-Mack, Mycor, Nitro-Mack, Mono Mack, Olicard, Sorbimon, Corvaton, Molsihexal…) 24 hodin před vyšetřením u nemocných s lehkou formou anginy pectoris (diagnostické testy) – tyto léky tlumí klinickou reakci na zátěž, mohou zvyšovat toleranci zátěže.
  • Několik dní před vyšetřením je obvykle třeba vysadit určité léky, jmenovitě tzv. betablokátory. O vysazení léků před zátěžovým testem však rozhoduje ošetřující lékař! To, zda tento lék užíváte a zda ho máte vysadit, Vám řekne Váš ošetřující lékař. Někdy se tyto léky vysazovat nemusejí.

Co odhalí ergometrie?

  • Umožňuje nepřímo odhalit zúženou nebo ucpanou koronární tepnu (hrozící infarkt). Při pozitivním výsledku následuje koronarografické vyšetření, které lokalizuje zúžení a zároveň je možné (dle situace) při jednom zákroku provést angioplastiku, event. stentování.
  • Odhalí arytmie, jež se spouštějí při námaze.
  • Ukáže, je-li Váš arteriální krevní tlak dostatečně kompenzován i při zátěži.
  • V neposlední řadě zhodnotí Vaši celkovou výkonnost.

Čtěte také: Vysoký krevní tlak ohrožuje také děti

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bypass

V medicíně se slovo bypass používá k označení uměle vytvořené cévní spojky, nejčastěji na tepnách zásobujících srdce - tedy na koronárních tepnách.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce