Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Biologická léčba je pro Moniku první nadějí na normální život

( Barbora Neubergerová | přečteno: 14633x )

Monika (28) trpí lupénkou od deseti let. Během osmnácti let léčby zažila lehčí i horší stádia onemocnění. Během posledních osmi let pak došlo k výraznému zhoršení nemoci, kdy se jí lupénka rozšířila po celém těle. Nadějí pro Moniku je nasazení biologické léčby.

shutterstock.com

"Ještě před pár měsíci bych mohla říci, že mám lupénku všude kromě dlaní, teď už tomu tak není, mám ji i tam," svěřuje se v úvodním povídání Monika, která lupénku, stejně tak jako její bratr, získala jako nechtěné dědictví po otci.

Jako jiné psoriatičky, i Moniku provází lupénka celý život a na každém kroku. "Pokud máte lupénku, jste v mnohém omezen. Třeba při výběru prádla nekoukáte na to, co se nosí, ale hledáte bavlněné oblečení, které je vzdušné a dá se dobře prát. Počítat musíte i s tím, že je prádlo umaštěné od mastí, kterými se psoriatici musejí ošetřovat. Při výběru se díváte hlavně na to, aby trička měla dost dlouhý rukáv a aby neměla hluboký výstřih. Zkrátka oblečení musí schovat co největší část postižené kůže," vysvětluje Monika.

Problémy psoriatiků ale zasahují do všech oblastí života. Mají problémy s tím, když chtějí jít do veřejného bazénu, protože se většina lidí v neznalosti obává, že nemoc chytí. Pokud výsev zasáhne vlasatou část hlavy, nastává problém i u kadeřníka, kdy se nezřídka lupénkáři setkají s tím, že si kadeřnice vezme na práci rukavice. Náročný je i partnerský život, kde je nutná vysoká dávka tolerance partnera a v neposlední řadě lupénka velmi omezuje v jakékoli zájmové činnosti.

"Já ráda tančím a hraji badminton, u obojího mě ale lupénka omezuje, každý pohyb vysušené kůže táhne a je nepříjemný. Problém je i vyjet si třeba pod stan. Všude musím řešit, zda budu mít dost soukromí na to, abych si mohla několikrát denně ošetřit kůži mastmi. K tomu potřebuju i místo, kam se posadím, alespoň židli, protože každé ohnutí je nepříjemné a táhne. Kromě toho jsem v části péče odkázaná i na pomoc druhých, protože například na záda si sama nedosáhnu a i tam je třeba kůži ošetřit. To samé platí o vyčesávání vlasů, i k tomu potřebuji pomoc druhého," vypočítává Monika problémy, které jí život s psoriázou přináší. Ošetření kůže u psoriatiků s těžkou formou výsevu je velmi náročné a vyžaduje mnoho času a trpělivosti. "Ráno musím dřív vstávat, abych si mohla kůži patřičně promazat, podle potřeby je mnohdy nutné ošetření během dne i několikrát opakovat," svěřuje se Monika.

Psoriatici ale musejí počítat i s tím, že například při každém vysvlečení se z oděvu se z nich vysype hromádka oloupaných šupinek kůže, kterou někdo musí uklidit, to samé řeší i každé ráno při stlaní postele, ve které spali. I ta je plná důkazů o toho, že v ní noc strávil psoriatik. Vzhledem k tomu, že Monika patří mezi pacienty s těžkou formou nemoci, byla ji před měsícem navržena biologická léčba. Monika s ní souhlasila.

Po měsíci terapie biologickým preparátem se jí pomalu začíná život měnit k lepšímu. "Už teď je vidět, že se stav nemoci zlepšuje. Šupinatění ustupuje a mírní se i zánět kůže. Uvidíme, jak bude léčba pokračovat dál," doufá Monika, pro kterou je biologická léčba poslední nadějí na potlačení projevů lupénky. Všechna dosavadní léčba totiž byla neúčinná. Biologika jsou tak prvním světlem naděje po mnoha letech.

Podrobnosti o biologické léčbě lupénky si přečtěte v tomto článku.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
karla
3x

Mám kamaráda, kterému lupénka docela dost komplikuje život. Rozvedl se a najít si novou partnerku je pro něj problém - představa, že by se jí ukázal v plné "parádě", tedy s lupénkou, to je pro něj hodně stresující. Jaké máte kdo zkušenosti se všemi těmi zázračnými léky, mastičkami? A co tohle, je to opravdu tak nadějné? Prosim, dejte vědět, chtěla bych mu pomoci!

Hana
1x

Dobrý den, také znám jednu věc která při boji s lupénkou zabírá. Napiště na [email protected], Dám Vám všechny informace.

jugr

ahojte, pomáhá z těla odstranovat těžké kovy,toxiny a další jedovaté látky,pomáhá odstranit chronickou zácpu,čistí trávící ustrojí,jako probiotikum podporuje tvorbu prospěšných lactobacilů a bifidobakterií, podporuje zdravou krvetvorbu,zvyš uje hladinu hemoglinu,podpo ruje kožní metabolismus,ho jení ran a vředů,posiluje imunitu organismu proti virovým onemocněním,pod poruje zdravé funkce reprodukčních orgánů,prospívá celkové regeneraci organismu,zvyšu je energii a vitalitu a další a další věci my ji bereme celá rodinka plus malej má 4 a už jí bere od 1 roku a jsme s ní moooc spokojeni proto posílám dál [email protected]


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Atopický ekzém

Je chronické svědivé zánětlivé kožní onemocnění alergického původu, postihuje cca 10-15% populace. Jedná se o přehnanou reakci organismu, resp. imunitního sytému na zevní a vnitřní vlivy...

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce