Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Biologická léčba vrací nemocné s těžkou lupénkou do života

( Barbora Neubergerová | přečteno: 37772x )

Lupénka postihuje cca 2 % populace, to znamená, že jen v Česku jí trpí přes 200.000 lidí. Trpí je v tomto případě slovem na svém místě, protože lupénka razantně zasahuje do všech oblastí života: od prosté fyzické bolesti přes psychickou újmu až po ovlivnění pracovních i partnerských vztahů. Biologická léčba je jednou z nejmodernějších metod, jakou lékaři mohou nemocným s lupénkou nabídnout. Pro mnohé těžké psoriatiky, kterým klasická léčba nepomáhá, je také poslední nadějí na zlepšení stavu.

shutterstock.com

"Lupénka není jen kosmetický problém, ale je to onemocnění, které s sebou nese celou řadu dalších zdravotních potíží. Psoriatici mají vyšší sklon k onemocnění cév, je u nich vyšší riziko vzniku obezity, diabetu, vysokého krevního tlaku, hrozí jim vyšší riziko srdečního selhání, vzniku náhlé mozkové příhody a v neposlední řadě psoriáza zasahuje i do psychiky pacientů a je příčinou častých depresí," vysvětluje přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc.

Průzkumy uvádějí, že lupénka nejenže výrazně snižuje kvalitu života, ale také výrazně život zkracuje, úmrtí u psoriatiků nastává o 3,5 až 4,5 roku dříve, než je tomu u ostatní populace.

Co je to za nemoc

Psoriáza je chronické zánětlivé onemocnění kůže. "Zjednodušeně řečeno, jde o zánět kůže, který vede k rychlejší tvorbě a dozrávání buněk pokožky. Pokud u zdravé pokožky trvá proces dozrávání buněk 28 dní, u lupénky trvá pouze 3 - 4 dny. U zdravé pokožky jsou buňky nejsvrchnější vrstvy již mrtvé, volně se odlupují a odpadávají z pokožky pryč. U lupénky je tomu ale jinak. Zrohovatělé buňky nejsou v důsledku rychlé přeměny dostatečně vyzrálé a neodlupují se tak snadno, jak by měly. Jsou u sebe jakoby přilepené a odloupnou se až poté, co vytvoří dostatečně těžkou vrstvu a v šupinách se pak z kůže sypou," říká profesor Petr Arenberger.

Lupénka se dědí, nakažlivá není

Lupénka patří mezi geneticky podmíněná onemocnění, to znamená, že se člověk rodí s dispozicemi k jejímu vzniku. To zda nemoc u člověka propukne, či nepropukne, je ovlivněno více faktory. "Spouštěčem, který umožní, aby se nemoc dala do pohybu, může být cokoli – stres, viróza, úraz, podstoupení operace, prodělané horečnaté onemocnění, špatná životosprávy, onemocnění vnitřních orgánů a další. Tyto spouštěče umožní, aby onemocnění, které má člověk naprogramované ve svých genech, vzplálo. Lupénka není infekční, je geneticky podmíněná a předpokladem jejího vzniku je určitá odchylka imunitního systému a kůže. Lupénkou se nelze nakazit, je to nemoc neinfekční a není možné, aby k nákaze došlo po kontaktu s nemocným nebo jeho věcmi," vysvětluje lékař.

Možnosti léčby lupénky

Způsobů, jak je možné lupénku léčit, je více a liší se zejména tím, v jaké fázi nemoc právě je. "U mírnějších forem se upřednostňuje lokální terapie, ta je většinou ve formě mastí obsahujících dehty, kyselinu salicylovou nebo kortikoidy. Tato léčba bývá často kombinovaná s fototerapií, tedy léčbou pomocí světla. Cílem této léčby je potlačit místní zánět v kůži, odstranění šupin a zvláčnění suché pokožky," vysvětluje lékař.

V těžších případech, nebo tam, kde lokální léčba nefunguje, přichází na řadu systémová léčba. "Ta spočívá v podávání celkově působících léků. I tato léčba je kombinovaná se zevní terapií nebo s fototerapií. Součástí léčby všech psoriatiků je soustavná péče o pokožku, její promazávání, různé koupele a podobně," dodává profesor Arenberger.

Pacientům s vážnou formou onemocnění je doporučena léčba pomocí biologické léčby.

Biologická léčba je účinná

Biologická léčba je jednou z nejmodernějších metod, jakou lékaři mohou nemocným s lupénkou nabídnout. "Princip biologické léčby vychází z genetického inženýrství, nejde tedy o léčbu přírodní. Biologická léčba je velmi intenzivním druhem terapie. Principem této léčby je cílené ovlivňování konkrétních prvků imunitního systému tak, aby došlo k potlačení zánětu. Jinými slovy, léky zablokují mechanismy, které jsou zodpovědné za vznik především psoriatického zánětu, přičemž jiné funkce imunity zůstávají zachovány," vysvětluje princip léčby profesor Petr Arenberger.

Podle statistických údajů se lupénky vyskytuje asi u 2 % populace. V České republice jí tak trpí více než 200 000 lidí. Biologickou léčbu z nich dostává asi 600 – 700 pacientů. "Biologická léčba je velmi nákladná, terapie pro jednoho pacienta za rok vyjde asi na 360 tisíc, přičemž jde o léčbu, která je plně hrazená zdravotními pojišťovnami. Předpokládáme však, že s postupem času bude přibývat pacientů, kteří ji dostanou. Již v roce 2012 by mělo jít podle našich odhadů asi o 1000 léčených pacientů," uvádí lékař.

Biologika dávají naději

V současné době jsou na trhu čtyři preparáty biologické léčby lupénky, z toho jeden z nich je schválený i pro léčbu dětí (v České republice se v tuto chvíli léčí dva dětští pacienti biologickou léčbou). Po nasazení biologik dochází až u 80 % případů k ústupu lupénky ze 75 % a mnoho pacientů je tak schopno navrátit se k normálnímu způsobu života. Nástup účinku je znatelný již po jednom měsíci od zahájení léčby, záleží ale na zvoleném preprátu. .

"Biologická léčba je určená pro nejtěžší formy lupénky, nasazuje se tedy u těch pacientů, kteří bez úspěchu vyčerpali všechny ostatní dostupné druhy léčby. Dá se ale předpokládat, že toto se v budoucnosti změní. V okamžiku, kdy farmaceutické firmy dodají na trh generické léky, tedy jakési kopie originálních léků, které jsou zatím chráněny licencí, dojde ke snížení ceny léků a ty pak budou dostupnější," předpokládá lékař.

Podle všeho v budoucnu dojde i ke změně užívání biologik. "V tuto chvíli se léčba aplikuje buď injekčně, nebo přes infuze s tím, že mezi jednotlivými dávkami je rozmezí několika týdnů až měsíců. Dá se ale očekávat, že snahou farmaceutických firem bude vyvinutí léků ve formě tablet. Pacientům s lupénkou pak bude poskytnut ten nejvyšší komfort, jaký medicína může nabídnout," uzavírá lékař.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
huop
3x

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.

Katka
3x

Dobrý den, chtěla bych poradit všem lidem co trpí lupénkou a atopickým ekzémem,mám osobně vyzkoušené výrobky na solidolové bázi. Napřiklad, Kartalin, ktery obsahuje výlučně přírodní bioaktivní komponenty. Doporučuji!

lucie
2x

Dobrý den zajímalo by mě co musím udělat abych mohla biologickou léčbu podstoupit. Lupenku mám již 3 rokem ale posledního půl roku ma začínají ložiska pořád přibývat vyzkoušela jsem už mnoho ale nic nepomáhá.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce