Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bipolární afektivní porucha - 2. část - léčba

(MUDr. Tomáš Novák | přečteno: 44486x )

Bipolární porucha je vážné duševní onemocnění, které obvykle začíná v období dospívání a časné dospělosti. Onemocní přibližně každý stý člověk v populaci a muži i ženy jsou postiženi stejně často. Základem léčby je užívání léků, její důležitou součástí jsou však i psychoterapie a dodržování zásad zdravé životosprávy a životního stylu.

shutterstock.com

Bipolární porucha vzniká na základě vrozených odchylek fungování mozku. Průběh onemocnění je však významně ovlivňován faktory prostředí a životními událostmi. Léčba proto musí být komplexní. Základem léčby je užívání léků, důležitou součástí léčby jsou však i psychoterapie a zásady zdravé životosprávy a životního stylu.

Bipolární porucha je považována za onemocnění celoživotní. Proto je nutná dlouhodobá léčba, kterou lze rozdělit do dvou základních fází:
•    Akutní léčba: Cílem je léčba mánie nebo deprese až do úplné úpravy stavu, návratu normální nálady a plného fungování. Trvá obvykle několik týdnů. Čím dříve se s léčbou mánie či deprese začne, tím jsou výsledky lepší a zlepšení stavu rychlejší.
•    Udržovací a preventivní léčba: Cílem je udržet normální fungování po odeznění příznaků deprese či mánie a předcházet novým epizodám deprese a mánie v budoucnu. Je proto velmi důležité pokračovat v užívání léků ještě několik měsíců po zlepšení stavu. Přerušení léčby v této fázi je spojeno s vysokým rizikem návratu obtíží. Pokud již nemocný prožil několik depresí či mánií, je na místě dlouhodobé, preventivní užívání léků. Situace je zde podobná jako u léčby cukrovky či vysokého tlaku. Léky se užívají i v období, kdy se člověk cítí zdráv, aby se předešlo návratu nemoci a vážným následkům v budoucnu


Léky (psychofarmaka) v léčbě bipolární poruchy

Léky představují základ léčby bipolární poruchy. Ve většině případu je nelze nahradit jiným léčebným postupem (např. psychoterapií). V současnosti existuje řada účinných léčiv pro akutní léčbu (léčba mánie a deprese) i pro léčbu preventivní.

Léčiva užívaná v léčbě bipolární poruchy lze rozdělit na:
•    Stabilizátory nálady: skupina léků určených k preventivní léčbě. Jejich dlouhodobé užívání snižuje riziko návratu deprese či mánie. Používají se i v akutní léčbě mánie či deprese.
•    Antipsychotika (dříve nazývaná neuroleptika): skupina léků používaných v léčbě mánie, případně i deprese. Některá novější antipsychotika prokázala účinnost i v dlouhodobém, preventivním užívání, podobají se tedy stabilizátorům nálady.
•    Doplňkové (pomocné) léky:
o    Antidepresiva: používají se k léčbě deprese. Nedoporučuje se jejich užívání bez stabilizátoru nálady. Mohlo by dojít k zhoršení průběhu nemoci (k přechodu z deprese do mánie, tzv. přesmyku).
o    Hypnotika a anxiolytika: jsou určena pouze pro krátkodobé užívaní při nespavosti, úzkosti, napětí či neklidu.


Základem úspěšné léčby bipolární poruchy je nalezení účinného a dobře snášeného léku. O jednotlivých léčivech a jejich nežádoucích účincích se poraďte se svým lékařem. Nikdy léky svévolně a náhle nevysazujte, mohlo by dojít k návratu obtíží a abstinenčním stavům. Při dlouhodobě uspokojivém stavu se lze s lékařem domluvit na snižování dávek léků či pokusu o jejich postupné úplné vysazení.

Psychoterapie v léčbě bipolární poruchy

Samotná psychoterapie nedokáže nahradit užívání léků, představuje však důležitou součást léčby. Významná je především v léčbě preventivní. Pozitivní výsledky se obvykle dostavují později než u léků. Pro úspěšnou léčbu je důležitá motivace nemocného a dobrý vztah s terapeutem. Psychoterapie pomáhá:
•    Pochopit a přijmout onemocnění
•    Zvládat rodinné, vztahové a pracovní problémy
•    Přijmout a udržovat zdravý životní styl a životosprávu
•    Dosáhnout žádoucích změn v představách o sobě a svých životních cílech.

Zásady zdravé životosprávy a životního stylu

Představují výraznou pomoc v prevenci zhoršení průběhu bipolární poruchy a jsou nedílnou součástí komplexní léčby této nemoci.

•    Dodržujte pravidelný spánek: Nedostatek spánku je známým spouštěčem mánie. Pravidelná doba spánku je dobrým nástrojem k udržení stabilní nálady. Pokuste se proto dodržovat stejný čas ulehnutí i probouzení, a to včetně víkendů.
•    Dodržujte pravidelný režim dne: Také další denní aktivity (práce, odpočinek, jídlo, koníčky, zábava apod.) by měly probíhat v pravidelném rytmu. Ustálený rytmus dne s sebou nese méně stresu a přispívá ke stabilitě nálady.
•    Plánujte svůj čas: Umožní vám to udržovat vyvážený poměr mezi povinnostmi a zábavou, zátěží a odpočinkem. Lze tím předcházet zbytečnému přetěžování a stresu.
•    Omezte stresové situace: Emočně vypjaté situace nebo fyzicky náročné činnosti mohou způsobit zhoršení nálady. Vhodné je se takovým situacím zbytečně nevystavovat a osvojit si některé techniky zvládání stresu (asertivita, relaxace, apod.)
•    Pravidelně cvičte: Tělesné cvičení a sport zlepšují náladu, snižují napětí, zlepšují spánek, zvyšují celkovou odolnost a pomáhají udržovat přiměřenou váhu.
•    Jezte zdravě: Strava by měla být pestrá a vyvážená. Zařaďte do svého jídelníčku více ryb, neboť obsahují tzv. omega-3-mastné kyseliny, které pomáhají stabilizovat náladu.
•    Vyvarujte se alkoholu a jiným návykovým látkám: Užívání návykových látek prokazatelně zhoršuje průběh nemoci. Buďte v tomto ohledu k sobě i svému okolí upřímní a nezlehčujte důsledky konzumace návykových látek.
•    Posilujte dobré mezilidské vztahy: Kvalitní rodinné zázemí a uspokojivé přátelské vztahy přinášejí pocit jistoty a sebevědomí. Je dobré fungující vztahy aktivně podporovat a o případných problémech či potřebách otevřeně mluvit. Stejně tak je důležité mluvit s blízkými o případných změnách v psychickém stavu. Blízcí lidé také mohou být první, kdo rozpozná, že se psychický váš stav mění, i když sami tento pocit nemáte. Je proto důležité svému okolí důvěřovat.
•    Naučte se rozpoznávat své časné varovné příznaky: jsou to změny v prožívání a chování, které se objevují několik dnů nebo týdnů před vlastním propuknutím deprese či mánie. Varují člověka, že se blíží možné zhoršení stavu, současně však poskytují čas, kdy lze dalšímu propadu předejít. Vhodné je sestavit si za pomoci rodiny a lékaře seznam vlastních varovných příznaků a mít jej při ruce k nahlédnutí. Nejčastěji jde o změny spánku, zvýšené napětí či nervozitu, neurčité obavy, bezdůvodně dobrou či naopak špatnou náladu apod. Pokud se takové příznaky objeví, obraťte se na svého psychiatra a proberte spolu další postup.

Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Petra
3x

Dobrý den, žiji s partnerem, jehož bývalá žena trpěla bipolární poruchou, podle lékařů lehkou formou. navzdory tomu řadu let odmítala pracovat, o děti se elementárně starala, ale zanedbávala domácnost, nevařila, mladší autistickou holčičku hledala opakovaně policie, když ji měla matka na starosti atd. Po rozchodu, kdy se její partner odstěhoval, ztratila zájem o obě své děti, soudně se jich dohodou na její návrh vzdala. Po rozchodu nastoupila do běžného zaměstnání - pracuje jako ambulantní zdravotní sestra, práci zvládá bez problémů. Děti si odmítá přebírat, přistupuje na to jen v případě, že jí poskytujeme finance a děti dopravíme až do bytu. To se podaří tak jednou za dva měsíce. Opakovaně jí nabízíme, že jí děti dáme na víkend atd. ale ona se vymlouvá, odmítá, požaduje peníze. Můžete mi prosím poradit, zda toto chování může být součástí diagnozy a jak postupovat, aby se stav kompenzoval? Měla několik psychiatrů a ti její stav hodnotí spíš jako lehký...U lékaře patrně uvádí, že si děti nepřebírá, protože nemá peníze na cestu. Obě děti milujeme a uvědomujeme si, že není vhodné poškodit nebo nechat zaniknout jejich kontakt s vlastní matkou. Je možné, že s bipolární poruchou se pojí ztráta rodičovského pudu? Mnohokrát děkuji.

pollárka
3x

zdrawím,pokud jsem to spráwně pochopila,jde wám o to,aby děti neztratily kontakt s mámou,která má BAP.Musím se přiznat,že i já na swé okolí zřejmě občas působím,že jsem bez zájmu o cokoliw.Myslím,že pro ní je důležité,že má znowa práci,nemyslím si,že by swé děti nemilowala,pokud mluwíme pouze w rowině jejího onemocnění.Wypadá to,že se spíše bojí,strach je součástí této nemoci.Strach ze selhání.Podle toho,co jsi psala,si na selhání šáhla a to jako máma a wědomí,že selhala jako máma musí být šílené.Jsem taky matka a jsem taky bipolární.Moje děti si též prošly obdobím,kdy si nutně musely myslet,že moje láska k nim je minimálně odlišná než to co zažíwají w okolí nebo widí u ostatních.Kdyby mě moje nemoc připrawila o práci nebo o sílu starat se o swé děti,tak jak bych měla,tak i já bych se po čase,kdy se dejme tomu staw zlepšil,bála zkusit opět naskočit do wlaku rodičowstwí.Jakmile zjistím,že jsem w určité oblasti selhala a newím pořádně ani proč,tak se dalšímu pokusu instinktiwně wyhýbám.Někdo by to mohl nazwat slabošstwím,leností nebo nezájmem.Za tím wším owšem wětšinou býwá strach a strach je ten nejhorší parťák,co můžete mít.Možná by nebylo od wěci jí nabídnout nejdříwe společné tráwení času s dětmi,we formě náwštěwy nebo společné procházky a ať už ti to zní jakkoliw,ukázat jí,že chápete její situaci a že při ní stojíte a rozhodně jí newyčítat wěci z minula.To je jakoby jste jí napůl zabili.Není to o tom,že si má uwědomit,že je máma,ona to stoprocentně wí a myslím,že tuším,jak jí asi po téhle stránce je.Bude to znít paradoxně,ale wětšinou pocit selhání w nás probouzí pocity,že už nikdy to nebude lepší a že bude rozumnější se stáhnout ze scény a neubližowat dál,tím jací jsme,i když je to zásluha naší nemoci.Wětšina lidí to chápe jako náš powahowý rys,no asi je to pro okolí těžké chápat,že je to nemoc.Držím dětem,jí a wám palce

petr
4x

nemáte něcos klávesnicí????


Celkový počet příspěvků v diskusi: 14. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce