Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bojíte se chřipky?

( Redakce | přečteno: 8251x )

Chřipka patří ke každé zimě. Můžete si být jisti, že i letos prostě přijde.

Chřipka se letos zatím neohlásila, ale lékaři očekávají, že se jako každoročně během zimy objeví chřipková epidemie. V ruku v ruce s tím kráčí obava, aby zároveň nevypukla také obávaná celosvětová pandemie.

Hlavní republikový hygienik Michael Vít oznámil, že zatím nic nenasvědčuje tomu, že by bylo toto riziko vyšší než před časem, ale rozhodně jej nelze brát na lehkou váhu. Republika se na případné pandemii připravuje nákupem vakcíny a protichřipkových léků, které by s největší pravděpodobností zabraly i na pandemický vir – ten by zřejmě vznikl například kombinací viru, způsobujícího ptačí chřipku a běžného chřipkového viru. Pandemie by mohla vypuknout tehdy, kdyby se nový virus začal rychle šířit mezi lidmi, což zatím virus ptačí chřipky nedokáže.

Potrápit však dokáže i zdánlivě banální běžná chřipka, kvůli níž v zemi ročně zemře 1000 až 1500 lidí, z nichž některé mohlo zachránit očkování. Většinou je totiž nezabije chřipka jako taková, ale zemřou kvůli oslabení způsobeným jinou chorobou. Pravá chřipka se ještě letos neobjevila, ale lze čekat, že první případy se mezi lidmi objeví nejpozději v listopadu, případně v prosinci. Zatím řádí pouze běžné respirační virózy – podle Evy Braunové, vedoucí epidemioložka z krajské hygienické stanice v Hradci Králové, nemocných s těmito potížemi je nepatrně více než ve stejném obdob loňského roku: „Ale to ještě nic nedokazuje. První vrchol v počtu chřipkových nákaz bývá okolo Vánoc a maximum nemocných v osmém týdnu nového kalendářního roku," odhaduje Braunová.

Právě lidé s chronickými potížemi, jako třeba kardiaci nebo cukrovkáři, jsou přitom adepty protichřipkového očkování. Dále k nim podle epdiemiologa JiříhoBerana patří třeba prodavači, učitelé nebo zdravotníci, protože u nich hrozí jak nákaza, tak to, že ji budou šířit dál. A pak rovněž policisté či vojáci, kteří se kvůli své práci často shromažďují a setkávají s velkým množstvím lidí.

Očkování může bát zajímavé také pro podnikatele, kteří si nemohou kvůli chřipce dovolit třeba na dva, výjimečně i na tři týdny ulehnout. Naopak dětem, s výjimkou těch zdravotně oslabených, lékaři plošné očkování příliš nedoporučují, protože dětský organismus se s infekcí dokáže vypořádat a podle některých názorů může navíc prodělaná chřipka posílit jejich obranyschopnost vůči dalším nákazám.

Jaké období je k očkování nejvhodnější? Říjen, listopad. Očkovat se dokonce dá i v době, kdy už epidemie běží, avšak už nelze zaručit, že si tělo dokáže vytvořit dostatek protilátek.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce