Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bojíte se zubaře? Vyzkoušejte homeopatika.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8311x )

No řekněte, kdo z vás se nebojí zubaře? Neznám snad jediného člověka, který by k němu chodil rád. Návštěvu zubaře však není radno kvůli strachu odkládat. Obav z křesla a vrtačky se dá zbavit, nebo je lze alespoň zmírnit pomocí homeopatik, která zároveň slouží jako podpůrná léčba bolesti před zákrokem i po něm.

shutterstock.com

Strach z ošetření

Na zvládnutí strachu ze stomatologického ošetření můžeme použít některý ze známých léků strachu a obav:

  • Aconitum napellus 15CH je lékem pro pacienty s panickou úzkostí ze zubaře, která je doprovázena vysokým tlakem, bušením srdce, rychlým pulzem a zarudlým obličejem.
  • Argentum nitricum 15CH je vhodné pro pacienty, kteří jsou nervózní a neklidní a kvůli tomuto neklidu nevydrží chvilku sedět na jednom místě. Úzkost a strach jsou doprovázeny bolestí břicha a průjmem.
  • Gelsemium sempervirens 15CH je nejvhodnějším lékem pro strachem ochromené pacienty, kteří se strachy doslova třesou.
  • Silicea 30CH je nejvhodnějším lékem pro pacienty, kteří jsou velmi přecitlivělí na bolest a nejvíce se bojí jehel, ostrých a špičatých předmětů a při pohledu na ně se začnou studeně potit na dlaních a nohách. Z dalších nejvýraznějších charakteristik lze zmínit velkou citlivost na chlad a sklon k onemocněním v oblasti hlavy a krku.
  • Lycopodium clavatum 15CH je lékem pro pacienty s velkou přecitlivělostí na bolest a velkým strachem z ošetření, kdy se pacient snaží řídit průběh ošetření. Pět granulí večer před ošetřením a další dávku ráno v den zákroku. Dávku lze zopakovat i během ošetření.
  • Hepar sulfuris calcareum 15CH lék pro pacienty, kteří omdlévají i při sebemenší bolesti.

U těchto léků někdy postačí jedna dávka 5 granulí, v případě delšího čekání ji můžeme několikrát zopakovat.

U mnoha jedinců je strach ze zubního ošetření spojen se silným dávivým reflexem a slabším žaludkem. V tomto případě je vhodným parťákem Ipecacuanha 15CH, která pomůže v momentě, kdy se vám chce se zubařskými instrumenty v ústech dávivě kašlat a je vám nevolno až na zvracení. Také zamezí zvýšenému slinění během ošetření nebo při otiskování. Další lékem je Ignatia amara (15 nebo 30 CH), která se používá, když má pacient pocit knedlíku v krku a nesnese žádné utěšování. Oba přípravky se berou opět po pěti bobulích večer před ošetřením, ráno v ten den a ještě v čekárně těsně před tím, než vás lékař zavolá do ordinace.

Homeopatie pomůže i zvládnout bolest zubů

  • Chamomilla vulgaris lék známý na prořezávání zubů u dětí, ale pomáhá také od velké bolesti, která je krutá a postiženého doslova dohání k šílenství. Pacient je kvůli bolesti zlý, vzteklý, agresivní a při pokusu o ošetření může i udeřit. Bolest se zhoršuje kávou, teplem a v noci. Příznakem, který může potvrdit volbu tohoto léku, je to, že jedna tvář je červená a druhá bledá.
  • Belladonna je lékem pulzujících, tepavých bolestí, které jsou vyvolány opět zánětem. Bolest se zhoršuje při dotyku na postiženou oblast i pohyby úst. Charakteristickými doprovodnými příznaky jsou zarudlá a opocená tvář, zornička může být na postižené straně širší.
  • Mercurius solubilis je lékem na úporné bolesti, které mohou doprovázet zubní kaz, zánět zubní dřeně i okostice v okolí zubu. Bolesti jsou silné zejména v noci a zhorší je teplé i studené, jedinou malou úlevu může přinášet tření bolavé tváře. Postižený hodně sliní, sliny mohou být smrduté, dásně modročervené, oteklé a může z nich vytékat i hnisavý sekret.
  • Aconitum napellus lék vhodný na prudkou bolest zubů po studeném podnětu  a při neuralgii n. trigeminus po prochlazení.

Vybrané léky na bolest je nutné použít ve vyšším ředění, 15CH nebo 30CH, a jejich podávání případně opakovat v 30–60minutových intervalech až do zmírnění bolesti. Návštěva stomatologa je ale i přesto nezbytná.

Bolest v těhotenství

Pokud vás přepadnou bolesti až neuralgického charakteru, zhoršené v noci, chladem a v klidu, které se zlepšují naopak pohybem, pak je výborným lékem Magnesia carbonica 9CH či 15CH.

Po ošetření

V tomto případě jsou na místě léky, které mají vztah k chirurgickým zákrokům a poranění tání:

  • Arnica montana 15CH jako obvyklý lék na poranění měkkých tkání, ale i zubů a kostí, hodí se například i na hojení natrženého ústního koutku. Pomáhá zastavit krvácení. Obvyklá dávka 5 granulí se podává zpočátku i 5× denně a se zlepšováním stavu se frekvence podávání zmenšuje. Pokud vytržení zubu očekáváte, vezměte si 5 granulí Arniky již před zubním ošetřením!
  • Hypericum perforatum 15CH či 30CH můžeme využít buď ve stavech, kdy Arnica nepřinese rychlou úlevu, nebo se stomatologické ošetření týkalo přímo nervů. Tento lék je určen na silné neuralgické bolesti, které pociťujeme podél čelisti, například po vytrženém zubu. Zhoršují se dotekem, chladem anebo změnou počasí. Lék podáváme ve stejných dávkách jako Arnicu.
  • Hepar sulfur 15CH je lékem na bolesti, které doprovází hnisání, ať již v rámci pokročilého zánětu, nebo jako komplikace předchozího ošetření, například rány po vytrženém zubu. Postižené místo je velmi bolestivé na jakýkoliv dotyk a bolesti jsou zhoršené chladem ve všech formách. Dávka léku je opět 5 granulí zpočátku i 5× denně a se zlepšováním stavu se frekvence podávání zmenšuje. Lék je vhodné kombinovat s lékem Pyrogenium 9CH 2× denně 5 granulí.

Zdroj: www.svethomeopatie.cz

komerční sdělení500x150_sedatif_2020_12_ordinace.cz.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Homeopatie
Partner rubriky Homeopatie

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zmůže homeopatie paradentózu?

Fungují homeopatika i na léčbu a prevenci paradentózy? To vám zodpoví odborník?

Nejčastější mýty o homeopatii

Homeopatií se dá léčit rakovina, při užívání homeopatik musíte zapomenout za žvýkačky a čištění zubů. To jsou některé z mýtů o homeopatii, které bychom rádi probrali.

Najděte si svého homeopata

Pokud potřebujete najít ve svém okolí cetrifikovaného homeopata, bude se vám hodit přehled těch, které garantuje Homeopatická lékařská asociace, čili Sdružení lékařů, praktikujících homeopatii.

Homeopatie

Homeopatie je lékařská léčebná metoda založená na principu, že podobné se léčí podobným. Pacientovi je tedy podávána látka, zpracovaná speciálními homeopatickými postupy do homeopatického léku, která je-li podána zdravému jedinci, vyvolá u něj krátkodobě tytéž příznaky a potíže, jakými se projevuje pacientova choroba.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce