Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bolavé klouby zklidní kúra z topolu, páteř podpoří třezalka

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2983x )

Nejčastějšími onemocněními kloubů jsou podle statistik revma, artróza a artritida. Mezi nejtypičtější nemoci kostí pak patří artróza a osteoporóza. U těchto onemocnění navíc roste i počet pacientů v produktivním věku. Jak těmto zdravotním problémům předejít? Jednou z cest jsou i přírodní účinky bylin.

shutterstock.com

Bolesti kloubů vedou v polovině případů k invaliditě

Zánětlivé onemocnění kloubů, odborně zvané jako revmatoidní artritida, postihuje 1 % lidí na celém světě. Obvykle se projevuje mezi 25. a 45. rokem života a ze 75 % jím trpí ženská část populace. Podle údajů České průmyslové zdravotní pojišťovny se zatím nenašla účinná léčba a až 50 % pacientů končí na invalidním vozíku, nejčastěji do 5 let od prvních projevů. Mezi charakteristické symptomy patří bolesti kloubů, jejich znecitlivění, otoky a celková únava organismu. Příčin má přitom několik. Významnou roli hrají poruchy imunitního systému, dědičnost, případně prodělaná infekce.

Důležitá je v tomto případě prevence. Zásadní je správné stravování, kdy kloubům prospívají zejména tučné ryby, jako je makrela, losos nebo sleď, dále je důležitý vápník, zinek, vitamín D, fosfor a hořčík. K prevenci přispěje i snížení nadváhy.
„Redukci hmotnosti podporuje tinktura z třezalky, maté či směs vinné hrozny, ananas a mořské řasy, protože omezuje chuť k jídlu. Na posílení kloubního a pohybového aparátu dále pomáhá kúra z bylinných a pupenových výtažků židovská mochyně, topol, jasan, olše a vrba, která posiluje pohyblivost kloubů a ostatním tkáním dodává chybějící stopové prvky a vitamíny,“ radí nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje, která se zabývá výrobou přípravků z rostlin. Namožené klouby v oblasti kolen, ramen a zad zklidní thújový a třezalkový olej a také hadí mast.

Čtěte také: Revmatoidní artritida - příznaky které byste neměli ignorovat

Neschopenku kvůli onemocnění páteře loni dostalo přes 184 tisíc zaměstnanců

Ve vyspělých zemích patří bolesti zad mezi nejčastější zdravotní problémy. Podle odborníků se během svého života setká s onemocněním páteře přibližně 80 % dospělých lidí. Navíc bývají bolesti zad jednou z nejčastějších příčin pracovní neschopnosti. Například loni zůstalo kvůli problémům s páteří dlouhodobě v rekonvalescenci bezmála 184 960 pracovníků, jak udává průzkum České správy sociálního zabezpečení. Páteře se ovšem týkají i závažnější onemocnění. Vyvolávají je degenerativní změny, ať už přirozeně zapříčiněné genetickou výbavou člověka, vadným držením těla, přibývajícím věkem, nebo přetěžováním páteře. Jejich projevy bývají bolestivé a diagnóza často hovoří například o výhřezu meziobratlové ploténky v oblasti hrudní páteře, zúžení páteřního kanálu, Bechtěrevově chorobě, osteoartróze či akutním bloku krční páteře.

I mnohým z onemocnění zad lze předcházet prevencí. Doporučuje se pravidelné cvičení, zejména plavání, kontrola správného držení těla nebo masáže.
„Při bolestech zad se osvědčuje třezalkový olej a také bylinný sprej ze smrku, borovice a kostivalu. Smrkový výluh zklidňuje místa s nervovým podrážděním a je možné jej mít stále u sebe. Při akutních obtížích lze přiložit i zklidňující obklady z Karlovarské bylinné masti, která rovněž účinkuje proti bolesti kloubů,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Čtěte také: Příčinou dlouhodobé bolesti zad může být i tzv. office syndrom. Jak s ním zatočit?

Zdravým kostem předchází pročištění organismu

Osteoporózou trpí podle údajů Mezinárodní nadace proti osteoporóze až 75 milionů lidí na celém světě. V  tuzemsku jí pak podle Ligy proti osteoporóze trpí 15 % mužů a 33 % žen nad 50 let. Kvůli řídnutí kostí, což je pro toto onemocnění charakteristické, dochází k četným zlomeninám, nejčastěji zápěstí, kyčle, páteře a předloktí. Alespoň jednu osteoporotickou zlomeninu prodělá v průběhu života přibližně třetina žen a pětina mužů starších 50 let. Chorobu spouští kombinace nedostatku vápníku v těle a fyzické zátěže, což zvyšuje odbourávání kostní tkáně. Předejít osteoporóze lze kvalitní stravou obsahující množství vápníku, fosforu a dalších stopových prvků a vitamínů, které jsou klíčovým stavebním materiálem zdravých kostí. Bohatým zdrojem látek na posílení kostí je i rakytník. Obsahuje vitamín D, který se stará o resorpci vápníku, vitamín K, který mineralizuje kosti, nebo vitamín C, který podporuje jejich vývoj a růst.
„Pro sílu kostí je velmi důležité celkové posílení organismu, kterému by mělo předcházet jeho celkové vyčištění. To odstraní toxické látky z krve, která proudí v tkáních kostí. Zdraví kostní dřeně, které je základem zdravých kostí, podporuje tinktura z pýru nebo krvečistící extrakt z kopřivy, jetele, pampelišky a řebříčku, dále pak jasan, buk, jedle a borovice,“ vysvětluje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.

Čtěte také: Rakytník posiluje imunitní systém a podporuje detoxikaci organismu

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Co je to dna?

V důsledku zvýšených hladin kyseliny močové, což je přirozený produkt látkové přeměny tzv. purinů (látek vyskytujících se v buněčných jádrech), dochází k ukládání solí...

Fakta a mýty o osteoporóze

Osteoporóza je nemoc starých lidí. Následky osteoporózy se v naprosté většině projevují až v pozdějším věku, kdy je stupeň odvápnění (demineralizace) kosti již pokročilý. Je nutno mít na paměti, že základ pro dostatečnou mineralizaci kostí se vytváří vlastně již v období dospívání.

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Osteoartróza - osteoarthritis

Jde o chronické, degenerativní, kloubní onemocnění, jehož incidence je vyšší s přibývajícím věkem. Postihuje zvláště kyčle, kolena, klouby mezi obratli a rukou

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce