Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bolest hlavy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 45404x )

Bolest hlavy dokážeme popsat jako bušení tisíce kovadlin, vrtání vrtačkou, kutání permoníčků malými kladívky.

shutterstock.com

Když hlava bolí a bolí


Jestliže jsou bolesti zad z hlediska zdravotního jedinou jistotou, kterou člověk v životě má, pak bolest hlavy je jistotou nad jistoty. Navíc na sebe bere mnoho podob a tak může být tupá, píchavá, řezavá, pulsující, může postihovat část hlavy nebo celou. Bolest hlavy dokážeme popsat jako bušení tisíce kovadlin, vrtání vrtačkou, kutání permoníčků malými kladívky. Hlava také dokáže bolet jako střep, čert, ďas, prase či dokonce jako sviňa.

Každého z nás z někoho nebo z něčeho "rozbolí hlava", ale na podzim se ale může stát, že nás hlava rozbolí častěji. Čím to je? Jednak se v září vracíme do zaměstnání, děti do škol. Z prázdninového provozu, který bývá na mnoha pracovištích volnější se vracíme do plného tempa. A stres s tím spojený bývá snad nejčastější příčinou bolesti hlavy.

Mění se počasí. Sluneční dny vystřídá zatažená obloha, kdy budeme klesat pod kapkami deště, ráno se probouzet do tmy a dusit v husté mlze a smogu. Koho nerozesmutní takové počasí, tomu určitě nepřidá s tímto spojený nízký atmosférický tlak. Deprese, nebo jen nálada pod psa, představují další příčiny bolení hlavy. A nejen to, když je nám moc smutno, obvykle se snižuje náš pracovní výkon, z toho se dostaneme do stresu, začne nás bolet hlava a jsme v jednom bludném kruhu. Nízký krevní tlak kterým trpí zvláště štíhlé ženy, ale zdaleka toto není pravidlem, pak snižuje zásobování mozku kyslíkem a živinami. Výsledek? Opět to samé - bolení hlavy.

Na podzim, už také kvůli počasí, se méně pohybujeme. Není tolik práce na chalupě, nedá se jezdit na kole a sportovat, přichází na nás zimní spánek. Nedostatek pohybu je zvláště nebezpečný u sedavých zaměstnání bez přiměřené fyzické námahy. Vede totiž k bolestem zad a páteře, od nich se často rozbolí celá hlava.

A v neposlední řadě na podzim máme vysokou šanci na nějaké to nachlazení. Nachlazení, obvykle lehká viróza, je typicky spojena s teplotou, rýmou a bolestí hlavy.

Jak bolest hlavy obvykle řešíme? Dáme si další kávu, zapálíme další cigaretu, případně užijeme nějaký lék. Přece si tak ještě zvýšíme tlak a zlepšíme náladu. Kofein i nikotin zvyšují srdeční frekvenci avšak při příliš vysokých dávkách snižují odolnost vůči stresu, zvyšují popudlivost a zase nás dostanou zpět k bolesti hlavy. Navíc silné kafaře i kuřáky může bolet hlava i z pouhé nepřítomnosti jejich slabůstky.

Také léky, možná poněkud překvapivě, nás mohou dostat do bludného kruhu bolesti hlavy. Prakticky všechna analgetika, která můžeme zakoupit bez předpisu, při dlouhodobém pravidelném užívání vedou u mnoha osob k bolestem hlavy. Proto si vezmeme další prášek a když nám nepomůže zvýšíme dávku a můžeme pokračovat téměř do nekonečna. Ale pozor, právě analgetika nejsou "nevinná", závažné zdravotní problémy může vyvolat již jedno balení (10 tablet) požité jednorázově.

Co tedy skutečně provést s bolestí hlavy, pokud už ji nemůžeme ignorovat a namlouvat si, že nám nevadí? Nejúčinnější jsou, často neoblíbená, režimová opatření. Chvíli se v práci zastavit, protáhnout se na židli nebo ještě lépe - zacvičit si, doplnit tekutiny, změnit tempo práce, chvilku vyběhnout ven na vzduch. Snížit si hladinu stresu, žádná práce není tak důležitá, aby nepočkala alespoň chvilku, než zrelaxujete. Mimo práci si dopřejte masáž, v případně úporných bolestí zad není od věci navštívit rehabilitaci nebo specialistu na akupukturu. Kávy, tabáku nebo analgetik není třeba se úplně zříkat, ale je třeba je požívat - užívat uvážlivě. Až se vaši kolegové budou pobaveně dívat, jak v pracovní době skáčete přes švihadlo nebo děláte pár dřepů, nezapomeňte na ně zavolat: „Mně hlava nebolí!“

Otestujte se


Únavový syndrom
Centrum bolesti hlavy

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
bombonek21

FUJ je to odporné nic moc

Blanka

Mému manželovi pomohly produky OK Alfa a OK Omega od firmy OKG.Bolesti hlavy tedy ještě občas mívá,ale není to ta strašná bolest spojená se zvracením a celodenním tápení[email protected]

LEONA
2x

Ja zkousela na bolesti hlavy a migreny opravdu vsechno mozne,i OK Alfa,sice mi to trochu pomohlo,ale pak se mi to vratilo.A pak jsem prisla na stranky lecitelstvi a byli tam prispevky od lidi,kteri meli ruzne problemy.Taky tam byl kontakt na pani od lidi,co jim pomohla a ktera umi lecit ruzne problemy.Rekla jsem si,proc to nezkusit,tim nic nezkazim,maximalne prijdu o penize.A protoze nebydlim az tak daleko, asi jen 50km daleko,tak jsem se objednala.Pravdou je,mela jsem smisene pocity,nikdy jsem u lecitele nebyla.Ale byla jsem velice prekvapena moc hezkym pristupem.Byla jsem tam asi necele 3hod.protoze jsme si daly chvilku pauzu, moc mi to unavilo a citila jsem,jak mi beha plno mravencu po tele.No a pak pani prestala prikladat ruce a povida mi a je to pryc.Ja si pripadala,jako kdyz mam hlavu nekde v oblacich.A od te doby nemam ani bolest hlavy a o migrene ani nemluvim.Jak to dokazala nevim,ale od te doby jsem si opravila nazor o lecitelich.Vim,ze je plno lidi,kteri si na ne jen hrajou a kazi jim dobre jmeno tem,kdo neco umi.Ale to by jsme ani nebyli v Cesku,aby se nekdo neprizivil.rada bych tu nechala kontakt, protoze si myslim,ze si to zaslouzi.607131750


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce