Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bolest hlavy nepodceňujte, na vině může být nedostatek železa

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5794x )

Lidský organismus potřebuje pro své fungování širokou škálu vitaminů, minerálních látek a dalších živin, prostřednictvím kterých je zajišťován bezproblémový chod veškerých tělních procesů. Tyto látky tak mimo jiné příznivě ovlivňují činnost vnitřních orgánů a mají vliv na celkové zdraví jedince. V momentě, kdy je však tělo dlouhodobě vystaveno nedostatku některého prvku, může docházet ke značným zdravotním komplikacím a vážným onemocněním.

Dobrá rada
shutterstock.com

Jedním takovým prvkem, jehož nedostatek přímo ovlivňuje chod lidského organismu, je železo. Tato minerální látka se v lidském těle vyskytuje jako součást krevního barviva hemoglobinu, prostřednictvím kterého zajišťuje transport kyslíku do jednotlivých buněk organismu. Tato funkce je zcela nenahraditelná, a pokud dochází nepřiměřenou stravou k nedostatku příjmu železa, trpí jedinec tzv. anémií neboli chudokrevností. Zůstane-li anémie neléčená, dochází k oslabení celého organismu a ztrátě přirozené imunity. U dětí navíc představuje nedostatek železa nebezpečí v podobě negativního vývoje inteligenčních schopností, kdy vzniklé důsledky již nelze v dospělém věku nijak korigovat.

Čtěte také: Krev – tekutina našeho života

Příznaky nedostatku železa

Kromě hemoglobinu je možné železo nalézt také ve svalovém barvivu, proto mezi základní příznaky nedostatku železa spadá nadměrná únava, závratě, celková tělesná slabost nebo silné bolesti hlavy. Výjimkou není ani syndrom neklidných nohou nebo silné bušení srdce, často se můžete potýkat také se sníženou pozorností a špatnou schopností soustředit se. Typickým rysem je bledá a mdlá pokožka, lámavé nehty a špatná kvalita vlasů, která může vést až k jejich nadměrnému vypadávání. Ženy mohou být navíc sužovány silnou a bolestivou menstruací.

Čtěte také: Menstruační migréna trápí nejednu ženu

Kde železo získat?

Nejsnáze dostupný zdroj železa představují potraviny bohaté na minerální látky. Pro zajištění optimálního množství se doporučuje konzumovat tmavé bobulové ovoce, jako jsou borůvky a černý rybíz, dále sušené, nesířené meruňky, fíky nebo švestky, ze zeleniny pak červená řepa, špenát a další zelené listy. V jídelníčku by však neměly chybět ani luštěniny, semínka, ořechy nebo maso, zejména hovězí a telecí. Vzhledem k různým stravovacím preferencím je však mnohdy příjem železa z běžné stravy nedostačující a je nutné jeho doplnění prostřednictvím potravinových doplňků.

Mnoho těchto produktů nabízí internetová Lékárna.cz. Jedná se zejména o přípravek Floradix - přírodní formu železa, která je vhodná pro těhotné, kojící i děti. Pokd si nejste jistí, zda máte dostatek železa, je možné se otestovat. Rychlý domácí test ke zjištění nízké hladiny železa k zakoupení zde.

Obecně platí, že dospělý jedinec by měl za den přijmout alespoň 18 mg železa, přičemž se nedoporučuje tuto dávku vědomě překračovat. Zvýšená konzumace by totiž mohla podnítit vznik cukrovky nebo infarktu, či způsobit poškození vnitřních orgánů. Aby však mohlo být železo kompletně zpracováno, je důležité konzumovat takové potraviny, které neobsahují látky zhoršující jeho vstřebávání, jako jsou fosfoproteiny, fytáty, ale také káva, čaj nebo některé léky.

Čtěte také: Železo ze špenátu vás před chudokrevností neochrání, vsaďte na maso

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce