Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bolesti zad pomůže vyléčit správná matrace a polštář

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 35581x )

Každý osmý člověk zná důvěrně bolest zad. Příčinou jejího vzniku je špatný životní styl, přetěžování určitých svalových partií, stres, ale také spánek na lůžku, které nedovolí páteři regenerovat.

shutterstock.com

Nepomůžete si, pokud musíte v práci několik hodin sedět u počítače, za volantem, za pokladnou, nebo přepážkou na poště. Nedostatek pohybu a jednostrannou zátěž byste ale měli své páteři vynahradit pravidelným cvičením, ale také tím, že si dopřejete opravdu kvalitní matraci, která pomůže napravit vzniklé škody.

Správná pozice ve spánku je pro regeneraci páteře klíčová. Tělo se má dostat do uvolněné pozice, která nebude pohybový aparát blokovat. Je zapotřebí uvolnit pohybové ústrojí, ale neutlačovat některý z vnitřních orgánů. Jednotlivé obratle by se měly uvolnit, aby mohly regenerovat i meziobratlové ploténky. Uvolnit by se měly i klouby – chrupavka by neměla tlačit na kloubní jamku. V takové pozici může pohybové ústrojí relaxovat a napravit škody, které vznikají přes den.

Poradna Zdravý spánek zde

Pokud máte v posteli příliš měkkou matraci, prohýbá se páteř do oblouku, meziobratlové ploténky jsou nepřirozeně stlačeny. Stává se to hlavně v případě molitanových matrací, do kterých „zapadnete“. Následkem jsou bolesti zad.

Chybu ale dělají i ti, kteří spí na příliš tvrdé matraci. Páteř se opět dostává do nepřirozené polohy, ramenní a kyčelní klouby jsou nesprávně podepřeny a mohou také začít bolet – nepočítáme-li bolesti od otlačenin, které se také mohou objevit.  

Jaká matrace je pro vás ideální? Na to neexistuje jednoznačná odpověď, to prostě musíte vyzkoušet. I proto se vyplatí si pro novou zajít osobně do prodejny, kde si můžete na zvolený typ na chvíli lehnout. Odborníci často říkají, že ideální matrace je taková, na které se dobře vyspíte a odpočinete si.

Více informací vám poskytne toto video.

Jak řešit bolesti zad?

Jestliže může bolesti zad vyvolat, nebo podpořit špatně vybraná matrace a polštář, není divu, že mohou naopak i pomoci ji léčit.

Zajímalo nás, zda odborníci doporučují například i nějakou konkrétní pozici při spaní. „Paradoxně se říká, že by se nemělo spát na břiše – ale to není pravda. Využívejte tzv. úlevové polohy. Tedy najděte si takovou pozici, kdy bolest necítíte. Jaká to je – na to není žádný předpis, musíte to vyzkoušet. Bolest zmírní i zmíněná kvalitní matrace – rozhodně od výrobce, který má svůj výrobek certifikován. Akutní bolesti zad doporučuji řešit i s fyzioterapeutem, který mý příslušnou akreditaci,“ radí Eva Taušová, vedoucí fyzioterapeutka Centra léčebné rehabilitace Revmatologického ústavu Praha 2.

„Na bolesti zad doporučuji obecně suché teplo na záda, nepřetěžovat záda v předklonu, kvalitní matrace v posteli a pravidelné cvičení páteře po vymizení aktuálních bolestí,“ doplňuje MUDr. Marek Kalenda z ortopedické ambulance Polikliniky Chodov.

Bolesti zad pomůže řešit i polštář

Záleží i na výběru vhodného polštáře. Polštář by neměl být příliš vysoký, doporučuje se spíše méně objemný, nižší. Co se výšky polštáře týče, žádná jednoznačná doporučení nejsou. Výběr polštáře je třeba zvažovat zejména u lidí, kteří mají problémy s krční páteří – a od toho vás může samozřejmě začít bolet i hlava. „V takovém případě se naučte cviky, které posílí svaly kolem krční páteře, ale také vyzkoušejte změnit nebo zcela vyřadit polštář,“ uvádí MUDr. Olga Ulmanová, Neurologická klinika 1. LF UK a VFN v Praze.

Přečtěte si také

Spánek na kvalitní matraci je zdravý i pro zdraví

Toužíte po spánku, který léčí?

Zkuste se znovu naučit správně spát

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Problémy s krční páteří

Mám problémy s krční páteří. Poraďte mi, prosím, nějaké cviky na uvolnění krční páteře, případně další rady. Milan

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce