Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bradavice: nemoc, za kterou byste měli poděkovat

(MUDr. Zdeněk Preclík | přečteno: 41912x )

Jde o banální onemocnění kůže, které má ale v medicíně poněkud výsadní postavení. Patří mezi nemoci, které život nezkracují, ale obohacují. Varují nás totiž před tím, že v našem těle není něco v pořádku, že máme oslabenou imunitu.

shutterstock.com

Bradavice, verrucae vulgares, jsou infekční virové onemocnění. Viry bradavic se přenášejí kontaktem. Mohou se vyskytovat kdekoli a na naší kůži se prosadí jen tehdy, sejdou-li se vhodné okolnosti. 

Pokud se infekční původce – tedy virus bradavice - dostane do kůže, může být ještě přemožen imunitou organizmu. Ovšem jestliže je celková odolnost těla, třeba jen momentálně oslabena, virus vnikne do buňky a začne se množit. Následně vyvolá kožní změny - zprvu  drobné hrbolky přibližně barvy kůže, které bývají ojedinělé, postupně ale mohou přibývat další, někdy mnohočetné. Bradavice jsou na počátku nenápadné, časem se stále více zvětšují i přibývají. Pak začnou překážet a nezřídka i bolet. Další průběh je různý, občas  zmizí samy, jindy se zvětšují  jen pomalu a zůstávají  solitární. Často ale přibývají, protože si je roznášíme po těle dotykem. Pak mohou na kůži přetrvávat roky, přičemž nám značně znepříjemňují život.

Podmínky vzniku bradavic jsou tyto:

A) přítomnost viru v okolí a na kůži  - na viry bradavic můžeme narazit všude. První kontakt je většinou na kůži rukou nebo nohou. Právě tady se také viry nejsnadněji prosadí, protože kůže dlaní, hřbetů rukou i chodidel je pravidelně zatěžována oslabujícími vlivy mechanickými i chemickými.

B) porušení odolnosti kůže, vstupní brány pro virus - snížená odolnost kůže je dána nejčastěji odstraněním ochranného kyselého pláště a alkalizací kůže. Ten ztrácíme například častým mytím mýdlem. Kůže má být spíš kyselá, tím se lépe brání infekci. Mýdlo je slabý louh, má tedy opačnou reakci, kterou mikroby dobře snášejí. Navíc odmašťuje povrch kůže a suchá pokožka pak snadněji praská a otvírá tak vstupní brány infekci. Viry prostupují i mikroskopickými prasklinami v suché pokožce dětí, zvláště těch, které mají sklon k atopickému ekzému. Vznik bradavic podporuje i macerace kůže, například dlouhodobé smáčení kůže vodou v bazénu, pocení při práci či sportu. Příčinou je často i mechanická zátěž kůže.

 C) snížení celkové odolnosti organizmu - může být přechodné nebo dlouhodobé. Přechodné snížení imunity se běžně objevuje u dětí, v jejich případě souvisí s vývojem imunitního systému, s růstem. U dospělých imunita kolísá při porušení životosprávy a při stresu. Dlouhodobé snížení odolnosti  bývá při chronických onemocněních a  přetrvávající stresové situaci, nebo  při imunosupresivní terapii po transplantacích.

Znalost těchto podmínek napomáhá úspěšné léčbě.

Léčba bradavic

I při léčbě bradavic je nejúčinnější prevence - jako vždy. Podle základního pravidla staré čínské medicíny „Zastavte zlo dokud se neprojeví“, je dobré  neoslabovat kůži - chránit ji před vysoušením a traumatizací, po použití mýdla kůži lehce okyselovat a zvyšovat celkovou odolnost  organizmu dodržováním základních pravidel  životosprávy a psychohygieny.

Pokud se bradavice objeví, jsou možné tyto základní léčebné postupy:

  1. Fyzikální destrukce bradavic – kryo nebo Laser, nebo chirurgické odstranění.
  2. Chemická destrukce bradavic - využívá leptacího a nekrotizujícího účinku kyselin.
  3. Farmakologické působení cytostatik nebo látek posilujících místní imunitu.
  4. Sugestivní  terapie  - využívá síly živých představ, které prostřednictvím přesvědčení ovlivňují imunitu lokální i celkovou.
  5. Teoreticky, ale zcela logicky přichází v úvahu ještě sociální terapie. I tato sféra má vliv na imunitu a tím pádem i zdraví.

Pokračování: Hlavním slovem bude odolnost.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Radoslav
2x

Alebo narezat cesnak na platky a namocit do octu na par hodin, potom prelepit miesto s bradavicou lepiacou paskou (vynikajuca je paska z autolekarnicky) a nechat posobit 2x denne po 2h. Postupne bradavica uplne zcerna. Mne to na zaciatku nefungovalo, no s domacim cesnakom korene bradavice krasne cernaju a po asi tyzdni odpadavaju. Funguje na ruke, na prstoch a na chodidle, tam ale este obrusovat pemzou.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Kožní nemoci
Partner rubriky Kožní nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Lupy - nemoc či kosmetický problém?

Pod pojmem lupy rozumíme drobné, vleklé, více či méně výrazné šupinatění pokožky hlavy, provázené zvýšeným vylučováním tužšího kožního mazu.

Rosacea (růžovka)

Projevuje se zpočátku prchavým, později trvalým zčervenáním s rozšířenými žilkami, dále pupínky až hnisavými puchýřky. V poslední fázi dochází ke zbytnění podkožní tkáně nosu ...

Svědění

Jedná se o nepříjemný kožní pocit, vznikající na základě zevních či vnitřních faktorů. Při hledání příčiny je třeba nejdříve konzultovat odborného kožního lékaře, včetně laboratorních vyšetření, pak eventuálně další odborníky.

Akné

Akné není jen problémem puberťáků.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce