Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bradavice

(doc. MUDr. Jaromír Kejda CSc. | přečteno: 392754x )

Bradavice (verrucae) jsou nezhoubné novotvary. Jejich příčinou je virová infekce.

shutterstock.com

Jak se nemoc projevuje

Ploché bradavice připomínají pupínky s častou manifestací na čele, tvářích. Jsou ploché, lesklé, barevně se neliší od zdravé kůže. Objevují se najednou, velmi rychle, u dětí po stovkách. Mladiství a dospělí onemocní neočekávaně na tvářích, spáncích i čele, obvykle po holení.

Pravé – obecné bradavice jsou nejznámější. Tvoří hrbolaté útvary drsného povrchu, většinou osamocené.Někdy se ale objeví i ve shlucích, a to kdekoliv na těle. Obvykle bývají pod nehty a v jejich okolí. Roznášejí se škrábáním na další tělesné partie, kde se tvoří dceřiné bradavice. Časem získají našedivělý nádech (viz foto). V okolí očí připomínají vzhledem štětečky. Často se zaměňují s jinými kožními výkvěty. Obvykle s bradavicemi stařeckými, které mají jiný původ i význam. Stařecké bradavice jsou neinfekční a odstraňují se pouze tehdy, jsou-li vzhledově rušivé, tedy z kosmetických důvodů.

Trn v patě
Obecné bradavice jsou příčinou velikých strastí, postihnou-li plosky nohou. Vlivem tělesné hmotnosti nesměřují k povrchu, nýbrž se zanořují do hloubky zrohovatělé kůže. Jsou při chůzi i v klidu mimořádně bolestivé, jako by v kůži vězel hluboký trn. Pro tyto bradavice je-kromě bolestivosti- charakteristický rohovinový val. Povrch charakterizují drobné tečky načervenalé nebo hnědé barvy. Časem se šíří do plochy až vytvoří mozaikové struktury. Nad povrch kůže nevystupují. Lidé si je často pletou s mozoly nebo kuřími oky.

Kondylomata (plochá a špičatá )- fíčky se přenášejí výlučně pohlavním stykem. Svědčí jim teplé a vlhké prostředí sliznic v blízkosti i uvnitř genitálu obou pohlaví. Téměř výlučně postihují „žinantní“ oblasti - velké a malé stydké pysky, okolí poševního vstupu, konečník, žalud a předkožku. Viry působící kondylomata jsou rychle přenosné sexuálním stykem Snadno se získají také v průběhu jiných nemocí, např. při zánětu močové roury, předkožky zánětech žaludu, pochvy a střevních parazitárních příhodách. Jsou v některých případech značně rozsáhlé a mají květákovitý vzhled.

Molluska připomínají uzlíky se středovou proláklinou. Jsou hojné mezi mladistvými, kteří se věnují vodním sportům..U děti s ekzémy nebo poruchami imunity je vídáme poměrně často v loketních a podkolenních jamkách i místech vlhké zapářky ( podpažní jamky a okolí genitálu).

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Zdeněk
8x

Protože v práci užíváme tekutý dusík na chlazení spec. přístroje, měli jsme už hodně "zákazníků" i na odstranění bradavic. Postup je jednoduchý, na špejli se namotá trochu vaty, namočí se do dusíku a ve svislé poloze se bradavice dotýká přímo kapkou dusíku. Při tom je vhodné nejprve odstranit povrchovou zrohovatělou vrstvu. Ta je málo tepelně vodivá. Na bradavici je změnou barvy dobře vidět, kam zasahuje ochlazení (chlazení je doprovázeno i zvukovým efektem - praskáním). V žádném případě by toto ochlazení nemělo zasáhnout okolní zdravou tkáň a zásah dusíkem by neměl končit puchýřem!!! Je lepší proces třeba i několikrát opakovat. Asi po týdnu se zasažená tkáň zbarví do hněda a sloupne podobně, jako strup. Zásah dusíkem má několik výhod. Je sterilní, chlad znecitlivuje, zákrok (pokud se dělá dobře) není bolestivý, po odpaření dusíku (několik sekund) nepokračuje žádné leptání jako u některých prostředků.

Eliška
9x

Dobrý den nedávno jsem si byla vypálit dvě bradavice na noze ale na té jedné se mi udělal puchýř. Momentalně nyní nemohu na patu ani do šlápnout. Rada bych názor odborníka mam s tím jít znovu k lékaři? Jak zle to muže být?

bul
9x

Je zajímavé, že je zde nedoporučován vlaštovičník. Já sám s ním mám výborné zkušenosti. Tato léčba je sice poměrně zdlouhavá ale bezbolestná a nezanechává žádné jizvy.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 125. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kondylomata

dobrý den, pře 2roky se mi vyskytly kondylomata...gynekoložka mě léčila potíráním nějakého roztoku, který mě akorát rozežral a bylo to dost nepříjemné.po necelém roce stálého potírání a vyléčení(trvalo tak 3týdny) jsem změnila gynekoložku.Nová mě poslala do Thomayerovi nemocnice na chirurg.zákrok.Neměla jsem je nikdy moc ve velkém množství,takže zákrok se vydařil.Rok jsem byla v pořádku, ale nyní zjišťuji, že se mi zase začínají objevovat.Nechci znova na zákrok,jelikož to pro mě nebylo příjemné.Jinak užívám Lactobacilus Acidofilus..a občas mi obvodní lékařka předepíše něco na imunitu,jelikož tak 3krát do roka mám zánět průdušek. Jak se mám kondylomat zbavit nadobro? Děkuji za odpověď

Dotaz na stařecké bradavice

Na ruce se mi dělá tzv. stařecká skvrna nebo bradavice. Další se tvoří na čele, trvá to už asi 3 roky. I když mi bude příští rok 50 let, ráda bych se bez těchto známek stáří obešla. Je to možné? Děkuji za odpověď. Lenka Křížová

Stařecké bradavice

Prosím!! Jak se zbavit úporného svědění při vytváření stařeckých bradavic?Co vše lze proti tomu dělat?? Děkuji za pomoc!

Svědění při tvorbě stařeckých bradavic

Co může způsobovat nesnesitelné svědění celého těla údajně v souvislosti s tvorbou stařeckých bradavic? Jedná se o muže, 80 let. Dosavadní léčba byla zaměřena spíše na zmírnění svědění, bohužel naprosto bezúspěšně, pomocí tišících mastí, běžně dostupných v lékarnách. Svědění je trvalé, dotyčný nemůže mnohdy ani spát.Jaké informace jsou potřeba dodat k tomu, aby Vaše rada mohla být co nejkonkrétnější? Děkuji.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce