Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bramborový salát tradičně i dietněji

( Redakce | přečteno: 11746x )

"Jednou za rok mi to přece neuškodí", tuhle větou často startují lidé svou sváteční pouť napříč vrchovatým talířem. Sanitky na Štědrý den křižují ulice a vozí spoustu lidí, kteří si "dopřáli" a zaplatili za to žlučníkovým záchvatem či jinou nevolností. Jestli byste tedy měli ve jménu svého zdraví jíst dietněji, než nabízí klasický bramborový salát s majonézou, pak vám nabízíme inspiraci!

shutterstock.com

Salát bramborový klasický 3864 kJ

Rozpočet pro 4 osoby: 1 kg brambor určených k přípravě salátu, 50 g sterilovaného hrášku, 200 g vařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 3 ks sterilované okurky, 3 natvrdo uvařená vejce, 150 g šunky, 300 g majonézy, 3 lžíce hořčice, sůl, pepř

Postup: Ve slupce uvařené oloupané brambory, uvařenou zeleninu, šunku, kyselkou okurku a uvařená vejce nakrájíme na kostičky. Přidáme hrášek a zalijeme majonézou, ve které jsme rozmíchali hořčici, sůl a pepř. Dobře promícháme a necháme uležet v chladu. Před podáváním opět opatrně a dobře promícháme a případně dosolíme.

1 porce obsahuje: 3864 kJ = 922 kcal, 22 g bílkovin, 69 g tuků, 65 g sacharidů, 184 mg cholesterolu, 11 g vlákniny

Salát bramborový s ořechy a jablky 3250 Kj

Rozpočet pro 4 osoby: 1 kg brambor určených k přípravě salátu, 2 kyselejší jablka, 50 g lískových a 50 g vlašských ořechů, 200 g majonézy, šťáva z půl citrónu, 1 lžíce medu, sůl

Postup: Ve slupce uvařené oloupané brambory a oloupaná jablka nakrájíme na kostičky, přidáme posekané lískové ořechy a majonézu. Osolíme, zalijeme citronovou šťávou, ve které jsme rozmíchali med a opatrně promícháme. Necháme asi hodinu odležet v chladu. Před podáváním opět promícháme a dochutíme. Můžeme podávat na listech zeleného salátu a ozdobíme vlašskými ořechy.

1 porce obsahuje: 3250 kJ = 776 kcal, 11 g bílkovin, 57 g tuků, 69 g sacharidů, 10 mg cholesterolu, 11,2 g vlákniny

Salát bramborový s eidamem 1465 kJ

Rozpočet pro 4 osoby: 1 kg brambor určených k přípravě salátu, 100 g cibule, 2 kapie, 100 g pórku, 100 g ementálu, půl svazku pažitky, 200 ml zeleninového vývaru, 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup:Ve slupce uvařené oloupané brambory nakrájíme na kolečka, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, očištěné na nudličky nakrájené kapie, očištěný na kolečka nakrájený pórek, nasekanou pažitku a na hranolky nakrájený ementál. Osolíme, opepříme a zalijeme zeleninovým vývarem, ve kterém jsme rozmíchali olej a vinný ocet. Opatrně promícháme a dáme na půl hodiny odležet do lednice.

1 porce obsahuje: 1465 kJ = 350 kcal, 14 g bílkovin, 15 g tuků, 50 g sacharidů, 23 mg cholesterolu, 8 g vlákniny

Salát bramborový s jogurtem a luštěninami 1324 kJ

Rozpočet pro 4 osoby: 600 g brambor určených k přípravě salátu, 200 g cibule, 200 g uvařených luštěnin (cizrna, čočka, fazole), 250 g sterilovaného zelí, 2 vetší sterilované okurky, 2 střední mrkve, 2 lžíce majonézy, 125 g bílého jogurtu, 1 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř

Postup: Ve slupce uvařené oloupané brambory nakrájíme na kostičky, přidáme oloupanou na drobno nakrájenou cibuli, nastrouhanou očištěnou mrkev, na kostičky nakrájenou sterilovanou okurku, scezené pokrájené zelí a uvařené luštěniny. Zalijeme zálivkou z jogurtu, majonézy a sojové omáčky, promícháme a podle potřeby opepříme a dosolíme. Před podáváním necháme odležet půl hodiny v chladu.

1 porce obsahuje: 1324 kJ = 315 kcal, 13 g bílkovin, 7 g tuků, 59 g sacharidů, 7 mg cholesterolu, 12,1 g vlákniny

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce