Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Brokolice

( | přečteno: 6629x )

Látka sulforafan, obsažená v košťálové zelenině, prokazuje zajímavé zdravotní efekty

shutterstock.com

Nedávno byla nalezena účinná látka, která pomáhá preventivně předcházet zánětům dýchacího ústrojí, na jejichž podkladě vzniká například senná rýma, astma či chronické onemocnění plic. Byl proveden výzkum, který objevil tuto látku v brokolici jakož i v další košťálové zelenině (jako hlávková kapusta, hlávkové zelí, květák, brukev, růžičková kapusta či kedluben). Již koncem minulého století byly prováděny studie, které potvrzují, že tento druh zeleniny obsahuje kromě jiného látku zvanou sulforafan, která v lidském těle účinně bojuje proti volným radikálům a chrání tělo před rakovinovým bujením a před poškozováním lidské DNA.

Volné radikály v našem těle stále vznikají a představují trvalé potenciální nebezpečí. K jejich tvorbě dochází nejen v období nemoci, kouřením, vlivem znečištěného životního prostředí, ale i při fyzické a psychické zátěži organismu. Volné radikály pak dokážou poškozovat naše buňky a mít lví podíl na oslabení naší imunity a vzniku velké škály nemocí. Bojovníkem proti jejich působení v organismu jsou tzv. antioxidanty.

Brokolice jako silný antioxidant

Právě látka sulforafan, která byla objevena v brokolici, chrání buňky těla před působením oxidantů v oblasti dýchacího ústrojí. Výzkum porovnával výhonky vojtěšky a brokolice mimo jiné z toho důvodu, že chemické složení těchto dvou rostlin je více méně totožné. Výsledkem bylo překvapivé zjištění, že výhonky brokolice jsou nejbohatším zdrojem sulforafanu, na rozdíl od vojtěšky, v jejíchž výhoncích se nenašly ani stopy této protirakovinné látky. V podstatě u pacientů, kteří konzumovali přípravky z výhonků brokolice bylo prokázáno dva až třikrát větší množství antioxidantů v buňkách oblasti nosu než u pacientů, kteří konzumovali výhonky vojtěšky. Tento objev by mohl úspěšně podpořit prevenci proti zánětlivým procesům a rovněž by mohl vést i k účinné léčbě různých respiračních nemocí.

V dnešní době by mohla být neocenitelnou výhodou právě skutečnost, že nám konzumace brokolice – resp. jejích výhonků, pomůže jednoduše chránit před škodlivými následky znečištěného vzduchu, který musíme dýchat.

Jak odborníci, tak i vyznavači zdravé výživy se jistě shodnou na tom, že se jedná o snadno dostupný a hlavně přirozený zdroj účinné látky sulforafanu, která je našemu organismu bližší než jiné, uměle vytvořené a tedy i obtížněji vstřebatelné.

Zdroj: http://www.healthfinder.gov/news/newsstory.aspx?docid=624697

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce