Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Bulimie

(MUDr. František Krch | přečteno: 201611x )

Mentální bulimie se projevuje zejména opakujícími se záchvaty přejídání, které střídá období hladovění, užívání projímadel a prostředků na odvodnění.

shutterstock.com

Co je mentální bulimie?

Bulimie

Mentální bulimie je porucha charakterizovaná zejména opakujícími se záchvaty přejídání, spojenými s přehnanou kontrolou tělesné hmotnosti. Pocit přejedení je ale relativní. Subjektivní pocit ztráty kontroly nad jídlem je proto významnějším znakem přejedení než zkonzumované množství jídla. Přehnaná nebo extrémní kontrola tělesné hmotnosti zahrnuje i střídavé období hladovění, užívání projímadel a prostředků na odvodnění. To znamená, že diagnózu bulimie mohou splňovat také nemocní, kteří nuceně nezvrací.

Příznaky bulimie se mohou dlouho ztrácet v nevhodných jídelních zvyklostech rodiny a vrstevníků. Nápadné jsou až ztráty jídla, nálezy projímadel a známky zvracení. Bulimie významným způsobem narušuje psychickou pohodu, osobní a společenský život nemocného, který se postupně stává nápadným svojí přecitlivělostí, podrážděností a kolísáním nálady.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lucy

Myslím si, že je dobré stále připomínat tyto články o poruchách zažívání. Sama jsem tím trpěla a nebylo lehké s tím přestat. Vše je to zabudováno v hlavě a proto je nejlepší vyhledat pomoc, třeba i u kamarádky. Každý nepatrný náznak pomoci přispívá k uzdravení.

Petr

Myslim ze jsem se na techto strankach dovedel dost podstatnych veci, bohuzel mi ale chyby odpoved na nektere otazky jako napriklad.. jaka je pravdepodobnost navratu bulimie kdyz se z toho clovek jednou dostane? nebo jak muzu pomoci tomu aby se to neopakovalo? jak se mam vubec chovat k holce co timto vsim prosla? predem dekuji za jakoukoliv odpoved je to pro mne hodne dulezite.

Ráďa
3x

Ahojky Peťo, sama jsem si tímto problémem prošla. Co ti můžu říct, je to, že návratnost nemoci je možná, záleží na ní samé. Když je toho na člověka moc (obv. ne pocit že je cl.tlustý, ale nervové vypětí), může se to zvrtnout k tomu, že se vše vrátí... a i když ti sama řekne, že ne...vím o co jde. Ale pomoct jí můžeš, tak jak mě pomohl přítel, buď jí "pevnou oporou" samozřejmě, že pořád, ale hlavně v době, kdy to bude potřebovat...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 46. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poruchy příjmu potravy - mentální anorexie, mentální bulimie

Poruchami příjmu potravy (mentální anorexií a především mentální bulimií) trpí v České republice každá dvacátá dospívající dívka a mladá žena.

Poruchy příjmu potravy a muži versus ženy

Už jste si možná sami všimli, že mluvíme-li o lidech, trpících poruchami příjmu potravy, často hovoříme v ženském rodě. Je to proto, že těmito poruchami většinou trpí dívky a ženy. Uvádí se, že na 10 nemocných dívek nebo žen připadá jeden muž...

Mentální anorexie

V poslední době stále přibývá nemocných, kteří trpí některou z různých forem poruch příjmu potravy nebo se pohybují někde na její hranici.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce