Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Čas na posílení imunity je tu! Které bylinky jsou nejlepší?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5706x )

Podzim je tu a tak je potřeba připravit nejen podzimní šatník, ale také náš imunitní systém. Které bylinky hrají v posilování imunity prim?

shutterstock.com

Třapatka nachová

Třapatka nachová, kterou spíše známe pod svým latinským názvem Echinacea, je spojována především s obranyschopností organismu. Kromě toho má však tato rostlina další léčivé účinky. Účinně ničí viry, bakterie, plísně a neméně známý je také její léčebný účinek při nádorových onemocněních. Užívat ji lze při nachlazení, chřipce, kašli, kožních potížích nebo při zánětech močových cest. Taktéž tiší bolest a pomáhá při otravách potravinami.

Čtěte také: Kysané zelí podporuje naši obranyschopnost

Rakytník řešetlákový

Na podporu imunitního systému je výborný i rakytník, přičemž využívanou částí rostliny jsou především její plody. Ty je možné použít jak čerstvé a sušené, ze semen lze zase dělat olej. Rakytník je zároveň cenným antioxidantem a obsahuje vitamin C, A, E a kyselinu listovou. Používat jej můžete nejen v případech oslabení organismu, ale i při poruchách metabolismu.

Šípek

Šípek je známým zdrojem vitaminu C a zároveň nás zbavuje volných radikálů a zpomaluje stárnutí buněk. Ze šípku je vhodné vařit čaj nebo vyrábět sirupy, kdy se vitamin C neničí tepelnou úpravou.

Čtěte také: Saunování a jeho blahodárné účinky na zdraví člověka

Kopřiva

Kopřiva je důležitou součástí detoxikačních čajů a často doporučovanou bylinou při nejrůznějších detoxikačních kúrách. Navíc obsahuje řadu minerálů a vitaminů a její výhodou je, že je možné ji zpracovat i do pokrmů.

Čtěte také: Kopřiva - pomocník proti jarní únavě

Kustovnice čínská

Kustovnice čínská neboli goji je taktéž výborným antioxidantem. Plody kustovnice obsahují osmnáct druhů aminokyselin, dvacet jedna stopových prvků a velké množství beta-karotenu. Doporučuje se konzumovat při jakémkoli onemocnění či oslabení organismu, rovněž preventivně. Působí proti stárnutí, posiluje obranyschopnost organismu, pomáhá při alergiích a astmatu, odbourává alkohol z těla, posiluje činnost jater a ledvin a podporuje tvorbu červených krvinek.

Meduňka

Meduňka je mimořádným lékem na uklidnění celého organismu. Kromě toho, že působí na nervovou soustavu a psychiku, léčí i všechny orgány těla, uvolňuje křečovité stažení způsobené nervovým vypětím, uklidňuje bušení srdce, dýchací a zažívací orgány. Také tiší záchvaty kašle a uvolňuje křeče v žaludku.

Čtěte také: Na zažívací potíže platí petržel i skořice

Jak bylinky správně uchovávat?

Sušené bylinky je nejlepší skladovat na temném a suchém místě se stálou teplotou. Bylinky skladujte podle druhů a nezapomeňte si na pytlík poznamenat datum sběru.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Vrba bílá

Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.

Ženšen neboli všehoj ženšenový

K nejznámějším exotickým bylinám patří ženšen, původem z Číny. V překladu ženšen znamená "síla země v podobě člověka". Tvar kořene totiž připomíná lidské tělo.

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Lípa (Tilia)

Lípa je pro většinu Čechů především českým národním stromem, pro sběratele léčivých rostlin zase zdrojem suroviny pro vynikající léčivý čaj...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce