Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Časté močení vás okrádá o spánek, narušuje imunitu a přivolává depresi

( Renata Vyšínová | přečteno: 16180x )

Slabost, vyčerpání, nemožnost se soustředit, malátnost. Pokud se takhle cítíte hned ráno po probuzení, pak byste měli jít svůj zdravotní stav konzultovat s lékařem. Často jsou totiž na vině urologické potíže.

shutterstock.com

Únava je normální reakcí organismu na přepracování, nevyspání, přílišnou dávku alkoholu nebo podobné stavy, které nás vyčerpají. Pokud ji ale pociťujeme i bez toho, abychom znali příčinu, je dobré uvažovat o návštěvě lékaře. Mnozí se ale bojí toho, že budou označeni za hypochondry nebo simulanty, neboť míru těchto pocitů nejde nijak změřit či prokázat. Ostatně únava není nemoc – s výjimkou toho, když trvá několik měsíců a je provázena bolestmi svalů, poruchami paměti a horečkou. Pak se zřejmě jedná o únavový syndrom.

Ranní únava je ale nejčastěji způsobena nekvalitním spánkem, při kterém by měl organismus možnost obnovit optimální fyzické i psychické funkce. Stejně jako neexistuje možnost změřit únavu, nejde ani přesně určit délku spánku. O to důležitější je, aby byl v hlavně kvalitní, tedy hlavně nepřerušovaný. A právě to často neumožňuje právě nykturie, čili časté noční močení.

Kdy už nejde o běžnou únavu, ale mohlo by se jednat o únavový syndrom? To se dozvíte zde.

Přestože se výskyt nykturie s věkem zvyšuje, postihuje také významnou část mladých. Skoro čtvrtina lidí mezi 40-59 lety věku chodí na toaletu dvakrát nebo vícekrát za noc, u osob starších 60 let se toto číslo pohybuje dokonce kolem pětatřiceti procent. Většina pacientů trpících nykturií trpí také noční polyurií - tvorbou neobvykle velkého množství moči během spánku v důsledku nedostatku antidiuretického hormonu.

 „Nykturie je hlavní příčinou přetržení spánku a z toho plynoucího nevyspání“, říká pražská uroložka MUDr. Romana Richterová z Fakultní nemocnice Na Bulovce a Lékařského domu Holešovice a dodává: „S nykturií, tedy močením častěji než jednou na noc, přichází jen zlomek z těch, které trápí.“ Přitom včasná diagnostika a léčba častého močení v noci dokáže zabránit vážným negativním důsledkům – v důsledku nevyspání a tím pádem únavy totiž pacienti mohou přijít o zaměstnání z důvodu poklesu pracovní výkonnosti, jsou náchylnější k úrazům a autonehodám kvůli usnutí za volantem.

Mezinárodní společnost pro kontinenci letos zveřejnila výsledky vědecké studie, která prokázala, že časté noční močení má na život pacienta stejně závažný vliv, jako například vysoký krevní tlak, cukrovka nebo artritida. Dokonce může být příčinou vzniku deprese, především u mladých pacientů.

Proč by o častém močení měl vědět urolog? To se dozvíte v tomto článku.

Nykturii lze léčit

Špatný spánek bývá často spojován s narušením funkce endokrinního a imunitního systému, zhoršením zdraví a zvýšením úmrtnosti. Osoby, které v průběhu noci musí opakovaně navštěvovat toaletu, by proto měly vždy vyhledat lékařskou pomoc. Urologové dokážou nykturii efektivně léčit. „Léčba nykturie je individuální, ale je skoro vždy úspěšná. Nejprve se dohodneme na změně životního stylu pacienta. Pokud nedojde k upravení stavu tímto způsobem, předepíše léky, které koncentrují moč v době spánku a nahrazují tak přirozeně neschopnost organizmu vstřebávat vodu zpět do organizmu.

Základní opatření proti nykturii:

  • Nevynechávejte snídani.
  • Dopřejte si pohyb na čerstvém vzduchu: mírné cvičení pomáhá zmenšovat pocit únavy.
  • Jezte zdravě, pravidelně a v malých dávkách.
  • Jezte dostatečné množství zeleniny, ovoce a zakysaných mléčných výrobků.
  • Nesnažte se získat energii ze sladkých jídel.
  • Před spaním nejezte tučné a těžko stravitelné potraviny.
  • Dodržujte pitný režim.
  • Pokud je to možné, dopřejte si krátký spánek po obědě – stačí 20 minut, delší spánek by mohl narušit noční spánek.
  • Choďte spát a vstávejte každý den přibližně ve stejnou dobu.
  • Měli byste spát alespoň sedm hodin.  

 

 

Diskuse k článku
Melatonin

Dobrý den, na takové chvilky mi hodně pomohl Melatonin je to možné ? kupovala jsem si ho od firmy Aurum


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkontinence moči

Moč se vylučuje po uvolnění svěrače močové trubice a stažení svalů močového měchýře. Porucha tohoto mechanismu je spojena s inkontinencí.

Prostata - Zbytnění prostaty

Nejčastějšími projevy zbytnění prostaty jsou obtíže při močení. Zbytnění prostaty může močení ovlivnit mnoha způsoby.

Uroflowmetrie

Uroflowmetrie je metoda, pomocí které se měří rychlost proudu moči za určitou časovou jednotku. Výsledná naměřená hodnota závisí na stavu dolních cest močových.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce