Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cena není měřítkem kvality plastické operace, ale pozor na podezřele levné nabídky

( Renata Vyšínová | přečteno: 11438x )

Lidé si většinou myslí, že plastické operace jsou jen pro celebrity. Ale to je mýtus. Valná většina klientů jsou obyčejní lidé. Plastické operace mají jiné překážky než je malá proslulost klienta a vysoká cena: motivace a zdravotní stav. I o tom je rozhovor s plastickým chirurgem MUDr. Karlem Urbanem z Kliniky plastické chirurgie Esthé.

shutterstock.com

Řešit své estetické nedostatky plastickou operací možná stále přijde mnoha lidem nedostižné. V mnoha z nás stále sedí pocit, že to je pouze pro velmi movité, nebo slavné. "To ale není vůbec pravda," říká MUDr. Urban. "Našimi pacienty jsou sice celebrity, ale je to zlomek. Valná většina jsou obyčejní lidé."

Dobře, dejme tomu, že jsem se rozhodla na plastiku jít. Co teď, kam mám zavolat, co mám mít s sebou…

Zavolejte na nějakou kliniku, kterou si vyberete nebo kterou vám kamarádka doporučila na základě vlastní zkušenosti. První by měla být konzultace s plastickým chirurgem. Možná se dozvíte, že nemůžeme váš problém vyřešit, že to prostě nejde nebo to není vhodné.

Nejde? To ale nerada uslyším, když už jsem odhodlaná.

Stává se to. Někdy si lidé udělají představu, která prostě splnit nejde – například u nosu záleží na proporcích obličeje, u prsou zase na tom, aby velikost odpovídal postavě. Vlastně tak poznáte dobrého plastického chirurga – nebude operovat, když by člověku neprospěl.

Jak často bývá překážkou plastiky zdravotní stav pacienta.

I to je jedna z možných překážek. Pokud se k operaci rozhodneme, musí klient podstoupit klasické předoperační vyšetření, vyšetření u internisty a ještě konzultaci s anesteziologem těsně před výkonem. Ti všichni, spolu s plastickým chirurgem, rozhodnou o tom, zda je operace vhodná, zvážíme případná rizika a možné komplikace a určí preventivní opatření k minimalizaci těchto rizik – a i o tomhle všem informujeme klienta, musí mít možnost se rozhodnout a vše zvážit. Přece jen řešíme estetický problém a zdraví je přednější.

Jaké diagnózy zcela brání plastiku provádět?

Jde o závažné potíže se srdcem, závažné plicní choroby, v některých situacích i diabetes. Všechny choroby se posuzují a zvažuje se, zda od operace neupustit, nebo ji třeba nenahradit jen menším výkonem. Například místo faceliftu udělat jen operaci víček.

Vraťme se k odmítnutí operovat. Jak často se to stává, že klientům zákrok rozmluvíte?

Stává se to poměrně často. Občas se i stává, že člověk se svým problémem spojí daleko víc. Třeba si umane, že nemá dobrou práci jen proto, že má velký nos. Uděláme mu menší a ono se to nezmění, nezaručí mu to úspěch v práci. Pak je logicky zklamaný a může mít pocit, že jsme odvedli špatnou práci. I proto musíme s pacientem dopředu mluvit, poznat jeho problém i motivaci pro plastiku. Někdy je zapotřebí potkat se s klientem častěji, abychom si byli navzájem jisti.

Úspěch ale záleží i na kvalitě operatéra. Mám jako laik nějakou šanci ji posoudit?

Lidé mají tendenci posuzovat to podle ceny zákroku, a to je špatně. Cena by nikdy neměla být měřítkem. Když se podíváte na nabídky předních klinik, tak zjistíte, že jsou ceny plus mínus stejné. Nemyslete si ale, že ceník vám poví vždy konečnou částku. Je to spíše orientační. Záleží na rozsahu výkonu i na tom, zda je v uváděné ceně vše započítáno, např.celková anestézie, hospitalizace, léky či elastické bandáže. Musíte počítat i s tím, že na estetické zákroky nedostanete neschopenku, takže si budete muset vzít volno nebo dovolenou v práci – většinou na týden až 14 dní u lehčích zákroků.

Naopak dejte pozor na nabídky, které jsou příliš výhodné. Jestliže všude stojí nějaký zákrok deset tisíc a někde ho objevíte za pět, musí někde ušetřit. Hodně záleží na tom, jaké vybavení je k dispozici na operačním sále i při následné péči o pacienta. Někde šetří na tom, že nemají stálou lékařskou službu, na pokojích nejsou monitorovaná lůžka a podobně. Bohužel se také stává, že operaci neprovádí plastických chirurg, ale lékař bez atestace či z jiného oboru.

Počkejte, a to zjistím jak – mohu si říct lékaři, aby mi doložil své vzdělání?

Teoreticky byste mohla, ale pohodlnější je najít si na internetu například stránky České lékařské společnosti, kde v odkazu na Společnost estetické chirurgie najdete seznam certifikovaných plastických chirurgů.

Znám cenu, vybrala jsem si svého plastického chirurga, kterému věřím, ale trochu mne brzdí strach z bolesti…

Vnímání bolesti je velmi individuální. Mohu vám dopředu říci, které zákroky vůbec bolet nebudou nebo minimálně–kupodivu je to například operace nosu, facelift a modelace nebo zmenšování prsou. Bolestivější jsou operace ušních boltců u dospělých, zvětšování prsou … Ale opravdu je to velmi individuální, často jsou pacientky mile překvapeny, že očekávaly větší bolest. Navíc umíme samozřejmě pomoci léky proti bolesti – v takových případech doporučíme, aby klient zůstal pár dní u nás v péči a postaráme se o něj.

O tom, proč se nám dělají vrásky kolem očí se dočtete zde.

Máte zkušenost s plastickou operací - uvítáme ji v diskusi nebo nám napište na tento mail.

Zajímaly by vás ukázky práce plastického chirurga? Operaci prsou, nosu i víček najdete v této fotogalerii.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Abdominoplastika

Tento termín označuje estetickou operační metodu upravující vzhled a napětí břišní stěny. Upravuje se nadbytek tukové tkáně a kůže u převislého a ochablého břicha, případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Čeká vás nebo vaše blízké operace?

MUDr. Mojmír Kasalický, CSc.1. chirurgická klinika, 6. prosince 2001

Blefaroplastika (operace očních víček)

Blefaroplastika představuje operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček. Výsledkem je "omlazení" vzhledu této, z estetického hlediska, velmi důležité krajiny...

Operace očních víček

Jedná se o operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce