Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Červený jetel

(Ing. Radek Vašíček | přečteno: 43681x )

Vyhrazeno ženám

Jetel známe úplně všichni velmi dobře. Jaře a v létě je všude kolem nás tolik bílých a červených kvítků, že je ani nevnímáme. Možná vás překvapí , že červený jetel má pozitivní účinky na naše zdraví, které přináší užívání extraktu z této bylinky.

Červený jetel

Stejně dobře jako jetel zná většina žen po padesátce problémy spojené s přechodem. Konkrétně se jedná a řadu projevů jako jsou návaly horka, noční pocení, nespavost, bolesti hlavy nesoustředěnost, pálení očí a vysychání sliznic atd.

Čím je způsobeno klimakterium?

Klimakterium neboli přechod, není jak se mnozí lidé domnívají nemoc, je to období v životě ženy, které představuje přechod z reprodukční fáze života do období reprodukčního klidu. Příčinou většiny potíží a zdravotních komplikací období klimakteria je nedostatečná hladina pohlavních hormonů v krvi. Mluvíme o estrogenním deficitu .

Zhruba třetina ženské populace se nachází v postmenopauze a typické potíže má 80 % všech žen. Patří k nim návaly horka, pocení, bušení srdce, únava, poruchy spánku a další. Zhruba polovina z nich se obrací na lékaře se žádostí o léčbu.

Co obsahuje květ červeného jetele?

V Asii a Latinské Americe se však tyto projevy postupujícího věku objevují méně. Bylo zjištěno, že je to způsobeno i skladbou potravy, která je bohatá na izoflavony.

Izoflavony patří do skupiny fytoestrogenů bohatě se vyskytujících například v květech červeného jetele nebo v plodech sóji. Jedná se o látky chemicky příbuzné ženským pohlavním hormonům - estrogenům. V běžné stravě evropských žen se však fytoestrogeny vyskytují pouze v malém množství a jejich doplňování formou potravních doplňků je dobrým řešením, zejména u žen starších 45 let. Fytoestrogeny extraktu červeného jetele působí velmi pozitivně na klimakterické potíže a prevenci osteoporózy.

Proč je červený jetel účinnější než sója?

Izoflavony se nacházejí v sóje, čočce nebo lnu, ale také v červeném jeteli, přičemž bylo vědecky dokázáno, že izoflavony z červeného jetele jsou 50krát účinnější než srovnatelné množství v sóji a to proto, že červený jetel obsahuje čtyři izoflavony (genistein, daidzein, biochanin A, formononetin), zatímco sója jenom dva. Pro výrobu potravních doplňků se speciálně vybírají druhy červeného jetele rostoucího ve vysokohorském prostředí .

Mám to brát?

V současnosti jsou na českém trhu dostupné doplňky stravy s extraktem červeného jetele určené ženám s obvyklými zdravotními problémy spojenými převážně s přechodem. Obsah jedné tobolky je 40 mg nebo 80 mg. Doporučené dávkování je 1 tobolka denně, nejlépe pravidelně ráno nebo večer. Ženy s klimakterickými problémy a ohrožené řídnutím kostí mohou užívat extrakt z jetele společně s vápníkem, hořčíkem, vitaminem D a zinkem. Výhodou je, pokud jsou všechny látky obsaženu v jedné tobolce.

Foto: http://botanika.wendys.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Viola Králová
2x

Je mi 55 let a překonala jsem problémy přechodu tak asi jako málokdo,. Vůbec jsem o tom nevěděla, občaasné návaly, mi nijak nevadily, ale te´d mě trochu trápí, že najednou jsem začala špinit"

Petra Kreckova

Po precteni vaseho clanku jsem hledala na internetu a zakoupila tablety i vyborny caj cerveny jetel od firmy dum bylinek - http://dumbylinek.cz/eshop/vitaminy-mineraly/cerveny-jetel-isoflavon-60-kapsli-detail. Po cca dvou tydnech uzivani se dostavily prvni pozitiva. Jsem rada, ze nemusim uzivat chemicke hormony, celkove se snazim vyhybat lekum a pouzivam bylinky, delam masticky, tinktury. Jetel jsme si koupila uz podruhe a prakticky o prechodu ani nevim, z cehoz mam obrovskou radost :)

Iva

Nejsem ještě v přechodu, naopak mám přebytek ženských hormonů, které ale po ovulaci prudce klesly až do menstruace, tím nastoupil výrazný PMS.Lékař mi doporučil kapsle s červeným jetelem, které -po vyzkoušení všeho možného-by mohly pomoci hladinu hormonu dostat do normálu po celý cyklus. Ze začátku bych řekla,že splnily svůj účel, ještě 2 dny před menstruací jsem nepociťovala příznaky PMS ač před tím to bylo již 14dní před. Teď užívám čaj červený jetel a výsledky nejsou takové, vedlejší účinek je ale růst prsou-což v mém případě není žádoucí. Vrátím se ke kapslím, ač bych radši přírodní čaj.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na srdeční dekompenzaci

Vážení přátelé, mám tatínka, který je po infarktech, má nemocné srdce, rovněž má plicní hypertenzi. Z tohoto důvodu moc nechodí, je stále unavený. Užívá Anopyrin,Amicloton, Vasocardin, Syntophyllin, Geriatam, Magnezium. Dále používá v případě pořeby oxygenátor. V noci nemůže moc ležet protože se mu špatně dýchá i když má postel,kde se dá zvednout hlava. Většinou sedí v úšáku. Potřebuji poradit jestli by byly vhodné pro něj nějaké vitamíny nebo potravinové doplňky na posílení srdce a plic a dále potřebuji doporučit nějaké mazání proti proleženinám. Děkuji Jana Barnová

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Jaký smysl mají potravní doplňky

V Lekarne.cz každý týden nacházíte nový článek o potravních doplňcích respektive látkách v nich obsažených. Z našich obecných článků zaznělo, že potravní doplňky nejsou léky...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce