Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Češi už patří k nejtlustším v Evropě

( | přečteno: 19170x )

Česko zasáhla velká epidemie. Nemá ji na svědomí žádný virus, ale současný životní styl. Na nemoci z obezity umírá v posledních třech letech dokonce více lidí než na choroby z kouření.

Věstonická Venuše

Česko zasáhla velká epidemie. Nemá ji však na svědomí žádný virus, ale současný životní styl. Češi jsou tlustí a na nemoci z obezity umírá v posledních třech letech dokonce více lidí než na choroby z kouření. Praha - Mirek Šmíd má problém. Váží 150 kilogramů. Jak velký problém to je, to si uvědomil až nedávno: marně hledal nemocnici, kde by jej operovali. Žádná z nich nemá operační stůl, který by jej unesl. "S tak velkou nadváhou je to problém. Výkon má pak řadu možných komplikací,"přiznal šéf kardiochirurgů Nemocnice Na Homolce Petr Niederle. Mimo jiné i proto, že operační stoly mají nosnost "jen"do 130 kilogramů. Handicap Mirka Šmída není k smíchu. Nadváhou trpí každý druhý Čech a obezitou, kvůli níž musel sedmapadesátiletý muž odkládat operaci, pětina obyvatel. Češi se v posledních deseti letech "vypracovali" v tloušťce až na třetí místo v Evropě a na druhé v Evropské unii.


Zdravotnictví, společenský a ekonomický problém Internista a obezitolog Petr Sucharda tvrdí, že tloustnutí lidí dosáhlo v Česku už obrovských rozměrů,djhdsjhsd jakkoliv to prý byl v posledních třiceti letech vždy problém. A vyplývá to i z nedávného obezitologického kongresu v Praze. Na choroby z nadváhy v posledních třech letech umírá podle Suchardy dokonce více lidí než na onemocnění z kouření. "Množství obézních lidí se v posledních deseti až dvaceti letech zdvojnásobilo - proto se hovoří o pandemii, horší formě epidemie,"vysvětluje primář. Tloušťka Čechů se tak podle Jana Kopeckého z Fyziologického ústavu Akademie věd stala palčivým zdravotnickým, ekonomických i sociálním problémem. "A zatím téměř neřešitelným,"říká. Náklady na léčbu obézních lidí i vyplácení nemocenských dávek dosahují astronomických rozměrů. V Evropě to sice ještě nikdo přesně nespočítal, ale práci si s tím dali Američané. Ročně "za tloušťku"zaplatí kolem 120 miliard dolarů. "V USA však nadváha lidí přerostla opravdu v extrémní problém,"upřesňuje Sucharda. A jak jsou na tom Češi? "Mnohem hůř, než si připouštíme. Jde o problém prvního řádu,"varuje primář. S tloušťkou Čechů totiž úzce souvisí nákladná léčba cukrovky, ischemické choroby srdce, selhání ledvin či vysokého tlaku - tedy nemocí, na něž se často umírá a které pouštějí žilou i státní pokladně.


Obezita se vymkla kontrole Varování Jana Kopeckého z Akademie věd je ještě tvrdší: "Obezita se vymkla kontrole lidí. Zatím nevíme, co proti ní dělat." Tak špatně na tom ale vědci zase nejsou. Vědí, proč lidé tloustnou a co by měli dělat, aby se nadváhy zbavili. Potíž je však v tom, že "pacienti"jejich doporučení ignorují. "Poslechnou, ale to už jim musí být hodně zle,"říká Zora Randýsková, u níž se stopadesátikilový Mirek Šmíd léčí. Někteří lidé jsou podle lékařky natolik obézní, že se při vyšetření nevejdou ani do "tunelu"počítačového tomografu a nelze je před operací ani zvážit. Šéf pražské záchranné služby dává jiný příklad: "Jeden z pacientů musel jít dokonce pod veterinární rentgen v Kladrubech, protože se pod ten lidský nevešel." A co na to Mirek Šmíd? "Tloušťku má moje rodina v genech. Ale snažím se a pár kilo jsem už zhubl." Jan Kopecký z Akademie věd namítá, že pokud by Šmíd dodržoval životosprávu a omezil kalorická jídla, byl by silný, ale ne obézní. "Člověk není připraven na dnešní nadbytek jídla a neví si s ním rady,"tvrdí Kopecký. A dodává, že lidský organismus je od přírody naprogramován k životu v nedostatku. Proto má silné sklony k vytváření zásob pro časy hladovění. Jenomže ty už nepřicházejí, a tak se bez pohybu tloustne. JAN GAZDÍK, LENKA PETRÁŠOVÁ
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Příjem a výdej energie

V minulém článku jsme došli jsme k závěru že tělesnou hmotnost ovlivňuje více faktorů. Dnes se zaměříme na to, jak naše tělo hospodaří s energií, kterou získáváme z potravin. Množstvi energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme v kaloriích (též v joulech - pozn. redakce).

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce