Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Český den proti rakovině 2017

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4459x )

Dvojice dobrovolníků ve žlutých tričkách vyšly opět do ulic měst a vesnic celé republiky, aby vám nabídly ke koupi žlutou kytičku, letos s modrou stužkou, za částku 20 Kč. Tímto finančním obnosem můžete přispět na boj proti rakovině. Letošní 21. ročník veřejné sbírky Český den proti rakovině bude zároveň preventivní kampaní před nádorovými onemocněními hlavy a krku.

shutterstock.com

MOBILNÍ APLIKACE A E - KYTIČKA

Během sbírky lze využít i moderní technologie, mobilní aplikace DEN PROTI RAKOVINĚ umožňuje„vidět“ a najít si nejbližšího prodejce kytiček, zároveň také zakoupení elektronické kytičky prostřednictvím zaslání dárcovské SMS. DMS na podporu projektů Ligy má podobu DMS KVET 30 nebo 60 nebo 90, Liga podle zvolené částky obdrží 29, 59, případně 89 Kč.
(Více na www.darcovskasms.cz).

CELODENNÍ PROGRAM VE ŽLUTÉM STANU 9 – 19 h

V den sbírky bude v dolní části Václavského náměstí stát žlutý stan Ligy, odkud bude vysílat přímým přenosem Český rozhlas Radiožurnál pořad Host Lucie Výborné. Pozvání do pořadu přijal student Marek Feith, který se již na střední škole začal věnovat výzkumu rakoviny hlavy a krku a se svou prací zvítězil v mezinárodní soutěži The Beijing Youth Science Creation Competition.

Kromě bohatého doprovodného programu budou všem zájemcům v improvizovaných „ordinacích“ k dispozici ke konzultacím lékaři – onkolog a dermatolog.

TÉMA SBÍRKY – RAKOVINA HLAVY A KRKU

Veřejná sbírka Ligy se již tradičně neomezuje na pouhý výběr finančních prostředků za prodej kytiček. Každý dárce dostane ke kytičce také letáček, letos s informacemi o nádorech hlavy a krku. Předsedkyně LPR Praha onkoložka MUDr. Michaela Fridrichová objasňuje důvod výběru tohoto typu rakoviny:
„Skupina nádorů hlavy a krku sice nevévodí tabulkám v incidenci či úmrtnosti, ale je to do značné míry preventabilní onemocnění. Stačí totiž málo: nekouřit, omezit požívání alkoholu, především toho koncentrovaného, dodržovat ústní hygienu.“

Na další rizikový faktor upozorňuje prof. MUDr. Jan Klozar, CSc. z Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. lékařské fakulty UK a FN Motol:
„Celosvětově významně přibývá nádorů způsobených lidským papillomavirem, způsobuje např. více než polovinu nádorů ústní části hrtanu. Jde o stejný typ viru, který je původcem rakoviny děložního hrdla, jeho šíření patrně souvisí se sexuálním chováním.“

Složitou léčbu této skupiny nádorů v posledních letech posunuly vpřed nové technologické pokroky, například v radioterapii.
„Sofistikované plánování radioterapie i vlastního ozařování umožňuje přesné dodání dávky do cílových objemů při současném šetření zdravých tkání a rizikových orgánů,"
uvádí MUDr. Milan Vošmik, Ph.D., z Kliniky onkologie a radioterapie LF UK a FN Hradec Králové.

Mezi nádory hlavy a krku patří nádory horního dýchacího traktu, polykacích cest, slinných žláz, dále nádory vyrůstající z kůže, cév, nervů a dalších tkání v této oblasti.

Ročně je v ČR nově diagnostikováno na 2000 nových pacientů s touto diagnózou, z toho muži jsou postižení 3krát častěji než ženy.

K ČEMU SLOUŽÍ VÝNOS SBÍRKY?

Vybrané peníze za prodej kytiček, za zaslané DMS a dary na účet slouží k financování tří základních dlouhodobých programů:

- Nádorová prevence
- Podpora kvality života onkologických pacientů
- Podpora onkologického výzkumu, kvalita výuky a dotace na instrumentální dovybavení onkologických pracovišť

Zdroj: www.denprotirakovine.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Karcinom tlustého střeva

Karcinomy tlustého střeva jsou zhoubné nádory vycházející z epitelu (vnitřní výstelky) střeva.

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce