Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Čeští kardiochirurgové provedli unikátní a šetrnou operaci srdce

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5932x )

Čeští kardiochirurgové provedli unikátní a šetrnou operaci srdce.

Byla použita speciální endoskopická kamera a nástroje, které byly zavedeny do pacientčina hrudníku pouze šesti vpichy o velikosti jednoho centimetru.

Dvaašedesátileté pacientce odstranili kardiochirurgové takzvanou fibrilaci síní, tedy složitou srdeční arytmii, která může mít pro nemocného vážnější zdravotní důsledky a může vést až k rozvoji srdečního selhání.
Operaci, která je velmi šetrná k pacientovi, provedli lékaři Kardiochirurgické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc.
Podle primáře Kardiochirurgické kliniky FNOL MUDr. Viléma Bruka jsou výhody této moderní metody nesporné. V první řadě je velmi šetrná k pacientovi, kterému po operaci zůstanou pouze tři centimetrové jizvičky na každé straně hrudníku. Tento přístup, který se odborně nazývá torakoskopický, také podstatně šetří čas. Operace se dá zvládnout během dvou až čtyř hodin. Jiné v Česku používané metody vyžadují minimálně čtyři, ale zpravidla více hodin pro samotný výkon.

operace

Co je fibrilace síní?

Fibrilace síní je nejčastější poruchou srdečního rytmu a její výskyt neustále narůstá v důsledku stárnutí populace a úspěšné léčby jiných základních onemocnění srdce. Jako nejčastější srdeční arytmie postihuje fibrilace síní stále větší část populace a představuje v současné době rychle rostoucí klinický i sociálně-ekonomický problém. Výskyt tohoto onemocnění stoupá s věkem a v posledních třiceti letech došlo až k trojnásobnému zvýšení počtu takto postižených pacientů. Fibrilace síní častěji postihuje muže než ženy a její vzestup se nedá vysvětlit pouze stárnutím populace a výskytem přidružených chorob. Hovoří se o nové epidemii 21. století. S narůstajícím věkem výskyt výrazně stoupá. U lidí ve věku pod 50 let je výskyt pouze 0,2 procenta, ve věkové skupině 50-80 let už 2-5 procent a u lidí nad 80 let pak 10 procent.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce