Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chcete zhubnout? Udělejte to takto a ušetřete peníze za posilovnu

( Komerční prezentace | přečteno: 1797x )

Chcete zlepšit svou kondičku či zbavit se přebytečných kilogramů? Začněte běhat. Se správnou technikou dokážete divy. Běh je navíc nejen zdravý, ale i levný. Pokud navíc využijete slevy na tenisky nebo sportovní oblečení, vaše peněženka vám určitě poděkuje.

shutterstock.com

Běh a hubnutí


Běh a hubnutí jdou ruku v ruce, mimořádně důležitá je však správná technika a podcenit byste rozhodně neměli ani obuv. Přišla jaře, a to je také období, kdy se většina z nás snaží začít žít zdravě, zpevnit si postavu či zhubnout. Poradíme vám, jak to dělat správně.

Obuv je základ 

Kvalitní a pohodlné tenisky tvoří absolutní základ každé běžecké výbavy. Důvod je prostý - eliminují riziko zranění a zároveň zvýší komfort při běhání. Mezi základní kritéria při jejich výběru patří například hmotnost, pohlaví a také povrch, po kterém plánujete běžet. Kvalitní běžecké boty sice nepatří mezi ty nejlevnější, existuje však způsob, díky kterému dokážete ušetřit někdy až stovky korun.

Znáte kouzlo slevových kódů? Kupónový portál Vašekupóny.cz jich denně přináší desítky do stovek oblíbeným e-shopů. Díky nim si nyní můžete koupit i kvalitní běžeckou obuv za přijatelné ceny. Využijte při nákupu například slevový kód Urbanstore nebo Eobuv slevy přece vždy potěší.

Správné dýchání

Dýchání, na první pohled nic složitého, že? Dýchají přece všichni. Omyl. Chybou mnoha běžců-začátečníků je to, že se mylně domnívají, že při běhu stačí vdechovat kyslík nosem a vydechovat ústy. Pravdou však je, že když je tělo v aktivním pohybu, dýchání nosem ho kyslíkem nedokáže pořádně zásobit.

Další chybou je mělké dýchání, kdy se všechen kyslík nedokáže dostat až do plic. Předejít tomu můžete tak, že se budete snažit dýchat zhluboka, čili nikoliv z oblasti hrudníku, ale z bránice a břicha. Stejně jako hluboký nádech, je důležitý i hluboký výdech - správně provedený výdech je totiž i předpokladem správného nádechu.

Tepová frekvence

Víte, jak správně běhat tak, aby tělo spálilo co nejvíce tuku? Pak by vás tedy jistě měla zajímat i tepová frekvence. Tato hodnota je totiž ukazatelem právě toho, zda je aerobní trénink správný i z hlediska zbavování se nežádoucích kilogramů. Mnoho lidí se nesprávně domnívá, že čím je tep vyšší, tím je i samotné hubnutí účinnější. I v tomto případě jde o omyl. Abyste skutečně přišli o nechtěné kilogramy, intenzita běhu by měla být spíše pozvolná. Poradíme vám, jak si vypočítáte její maximum.

Abyste věděli, kdy sportujete opravdu efektivně, potřebujete znát svou maximální tepovou frekvenci, a tedy tu, jejíž hranici byste neměli překročit. Při výpočtu můžete použít známý vzorec, kdy od čísla 220 odečtete svůj věk.

Tato hodnota však není velmi přesná, proto to udělejte raději takto: 

✓ od čísla 180 odečtěte svůj věk,

✓ od výsledného čísla odečtěte 10 v případě, že jste se léčili na nějakou nemoc více než 12 měsíců,

✓ nebo odečtěte číslo 5, pokud patříte mezi usedlejší typ, nebo často trpíte rýmou,

✓ přičtěte 5, pokud nejméně poslední rok cvičíte 3 až 4x týdně více než 30 minut,

✓ nebo stejně přičtěte 5, pokud je vám méně než 25 let nebo více než 50,

✓ výsledná hodnota, které jste dosáhli, představuje vaši maximální tepovou frekvenci, kterou byste v případě, že chcete zhubnout, určitě neměli překročit

běh

Tip od nás: Ideální pomůckou při běhání je i fit náramek nebo také náramek na běhaní, který měří například spálené kalorie nebo srdeční frekvenci. Využijte  Kasa slevový kód a pořiďte si také jeden. Chytrý náramek je ideální pomůckou pro ty, kteří se rádi věnují sportu a chtějí mít dokonalý přehled.

Pata versus špička

Víte, který typ došlapu je zdravější? Odpověď v tomto případě není tak jednoznačná, jak by se na první pohled zdálo. Oba typy došlapu mají totiž své plusy i mínusy a do velké míry záleží na tom, jakou vzdálenost běžíte a také na jakém povrchu. Zatímco sprinteři běhají zejména po špičkách, při běhu na dlouhé tratě se doporučuje spíše dopad na paty. Právě z tohoto důvodu má většina běžeckých bot odpruženou patu, která slouží k tlumení nárazu.

Jak začít? 

Běh efektivně snižuje hmotnost a hladinu cholesterolu, posiluje imunitní systém, zlepšuje stav cév a srdce a v neposlední řadě celkově zlepšuje kondici. Přestože jde o ten nejpřirozenější pohyb a zvládnou ho téměř všichni, nemá se nic přehánět a třeba se něj chystat postupně. Víte, jak začít?

1. V případě, že trpíte nadváhou, nebo je vaše kondice slabá, začněte s rychlou chůzí. Příliš velká zátěž by vám v opačném případě nadměrně zatížila klouby a výsledky by mohly být spíše negativní. Základem úspěchu je pravidelnost, proto se rychlé chůzi věnujte minimálně 3x týdně

2. Pokud cítíte, že se vaše fyzička zlepšuje a dokážete absolvovat hodinovou rychlou chůzi bez píchání v boku, nastal čas přidávat krátké intervaly poklusu

3. Interval poklusu postupně prodlužujte a pohybujte se i v loktech a pase. Určitě se nepřemáhejte, nepotřebujete si běh znechutit. Před během se samozřejmě nezapomeňte pořádně rozcvičit a pořádně se protáhněte i po něm.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce