Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chci se rozejít s manželem, který má lupénku

( Renata Vyšínová | přečteno: 13824x )

„Byli jsme studentská láska, která přešla ve skvělé manželství. Teď nás rozdělila Karlova lupénka, kterou jsem s ním byla na začátku připravena zvládnout,“ vypráví Eva.

shutterstock.com

„Manžel byl vždycky zdravý a sportovec. Pak ale prodělal ošklivou chřipku, za kterou následovala angína. Nejdřív jsme si mysleli, že ta šupinatá ložiska v hlavě jsou jen následek několika dávek antibiotik, ale kožní lékař hned poznal, že to je lupénka,“ vzpomíná Eva na dobu před třemi lety. Lupénka postupovala rychle a z několika ložisek ve vlasech se rozšířila na celé tělo. „Karel byl v začátku optimista, ale když se jeho stav nezlepšit ani po pár měsících léčby, začal být podrážděný, špatně spal, nemohl se soustředit. Navíc začalo léto a poprvé musel snášet divné pohledy lidí, vedle kterých si chtěl lehnout na koupališti, se kterými byl ve vodě nebo pak v šatně. I když jsme byli zvyklí všechno řešit společně, najednou se o nemoci nesmělo mluvit. I když jsem ho ujišťovala, že mi to nevadí, přestal se mne dotýkat, často odcházel spát do pracovny. Už ani nechtěl, abych s ním o jeho kůži pečovala, vlastně jsem ho nesměla vidět svlečeného,“ vypráví Eva.

Karel mezi tím vyzkoušel kromě lékařem předepsané léčby i několik alternativních metod. „V koupelně to bylo jak v mastičkářském krámě – od sádla, přes dehtové masti až po nějakou exotickou vodičku. Byt dostal charakteristický pach a naše povlečení různobarevné a mastné skvrny. Pak jsem jednou přišla domů a všechno bylo pryč, poličky v koupelně prázdné. Tenkrát mi oznámil, že na to kašle a léčit se nebude, že to stejně nemá smysl.“ Tohle období vzdoru trvalo několik měsíců. „Domlouvala jsem mu, ať neblázní, že si tím škodí, ale byl jako pařez. Buď na mě křičel, ať mlčím, že nevím jaké to je, nebo se sebral a odešel. Vždy, když se vrátil, tak jsme se pohádali znovu. V tu dobu měl ložiska všude na těle, hrozně ho to svědilo, takže si je někdy rozškrábal. Z toho všeho byl podrážděný a hádky se stupňovaly. Začaly ho bolet klouby. Je mi ho líto, chtěla bych se o něj starat, pomáhat mu, ale nemoc ho změnila a já přemýšlím o rozvodu – ostatně on mi předhazuje pořád, ať ho nechám a najdu si zdravého chlapa…“

Přehledné a ucelené informace o nejmodernějších i klasických metodách léčby lupénky najdete v našem seriálu, na kterém spolupracují přední odborníci.

Komentář odborníka: Pacienti s lupénkou mají k depresím a podrážděnosti blízko

Příběh Evy komentuje MUDr. Mgr. Marek Pérez, Ph. D., z psychiatrického oddělení nemocnice v Havířově: „Těžší průběhové formy lupénky jsou zdrojem výrazného kosmetického hendikepu. Pacient vnímá ložiska jako něco co hyzdí jeho vzhled, stydí se za ně, očekává negativní reakci okolí – a ta se nezřídka dostavuje. Výsledkem může být pocit stresu, úzkosti, vyhýbání se tělesným kontaktům, sociální stažení, podrážděnost a deprese. Na případě manžela paní Evy je zřejmé, že psychické potíže vyplývající z nemoci mohou být v některých obdobích výraznějším problémem než kožní nemoc samotná.  Zejména když se začnou negativně promítat do partnerského vztahu.“  

MUDr. Pérez je také autorem obsáhlého článku Lupénka působí šrámy na kůži, ale i na duši, který o psychických problémech lupénkářů podrobně informuje.

Psychické problémy mají v na rozvoje onemocnění výrazný vliv a u většiny pacientů může stres vyvolat vzplanutí kožních projevů. Tak vzniká jakýsi začarovaný kruh, protože kožní projevy jsou stresujícím faktorem. Uvědomují si to i odborníci České akademie dermatovenerologie, pod vedením prof. MUDr. Jany Hercogové,CSc., přednostky Dermatovenerologické kliniky 2. LF UK a Fakultní nemocnice Na Bulovce v Praze.  „Někteří pacienti si myslí, že když budou nemoc ignorovat, prostě zmizí. I taková reakce je běžná, je však nejlepší cestou, jak způsobit zhoršení jejího stavu. Z výzkumů vyplývá, že se u pacientů mnohem výrazněji dostavují deprese, častěji jsou popisovány nutkavé představy a jednání, pocity méněcennosti a vyšší agresivita. Bohužel se objevují i aktivní sebevražedné myšlenky,“ říká lékařka. V takových chvílích, kdy pacienti cítí beznaděj, zlobu či flustraci, měli by o tom mluvit – pokud ne s partnerem, někým z rodiny nebo lékařem, pak radí obrátit se na psychologa nebo psychiatra.

Fakt, že psychika je při léčbě lupénky jedním z hlavních faktorů, podpořil v článku Lupénka zkrátí nemocným život až o deset let i přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady profesor MUDr. Petr Arenberger.

Poraďte jako pacienti s lupénkou paní Evě, jak se má zachovat, možná jste zažili něco podobného a prošli stejnou životní situací. Velmi ocení zkušenosti těch, kteří byli ve stejné situaci jako její manžel. Budeme rádi, když nám je napíšete na mail redakce@ordinace.cz. Můžete také hlasovat pro jednu z variant v malé anketě:

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
aventis

nejen lupénka, ale také jiné kožní nemoci jsou velmi obtěžující a jejich léčení je dlouhá a svízelná cesta...

Abdul

Zkoušeli jste konopnou mast? Někdy zabere i tam, kde jiné selžou. A vzhledem k okolnostem to za zkoušku určitě stojí.

Afrodita

Zkusili jste jet k moři? Mořská voda a sluníčko, to mi vždycky na kožní problémy zabralo.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí
Neumim zobrazi vpravo jansencilag

Mohlo by vás zajímat

Jak se léčí kožní nemoci?

MUDr. Ilonou Procházkovou, Dermatovenerologická klinika, 25. dubna 2002

Lupénka

Chtěla bych vědět, zda existuje homeopatický lék na lupénku. Hana

Lupénka

Lupénka, latinsky psoriasis, je chronické zánětlivé kožní onemocnění, postihující cca 2-3% středoevropské populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce