Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chci si nechat udělat test na AIDS. Kam se obrátit a uhradí ho pojišťovna?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13804x )

Pokud máte obavy a nejste si jisti, zda jste se nemohli nakazit, nechte si udělat příslušné diagnostické vyšetření. Protilátky proti HIV se však vytvářejí zpravidla 2–5 týdnů po nákaze, takže pokud má být výsledek testu skutečně spolehlivý, pak musí uplynout 2–3 měsíce od rizikového chování.

shutterstock.com

O vyšetření můžete požádat svého praktického lékaře, který nechá odebraný vzorek krve odeslat do laboratoře.

Testování na HIV je i v případech, kdy si ho vyšetřovaný pojištěnec sám vyžádá, pojišťovnou uhrazeno z veřejného zdravotního pojištění, v souladu se zákonem ale jen tehdy, když vyšetření 1) není anonymní a 2) je provedeno zdravotnickým zařízením, které má s danou pojišťovnou uzavřenou smlouvu. Částka za odběr a vyšetření, pokud byste trvali na anonymitě nebo navštívili nesmluvní zařízení, představuje cca 300–500 Kč, v některých zařízeních však méně.

Existují také organizace, které nabízejí bezplatné anonymní testování, a to i v terénu. Podrobnosti najdete například na www.hiv-testovani.cz. Možností získat potřebné informace je ale víc. Česká společnost AIDS pomoc, která také zajišťuje bezplatné testování v terénu a zřídila pražský Dům světla, provozuje nonstop linku pomoci AIDS na telefonním čísle 800 800 980 a webové stránky www.aids-pomoc.cz. Kontaktovat můžete i Národní linku pomoci AIDS (Help line AIDS) na telefonním čísle 800 144 444 a další informace najdete na webu Národního programu boje proti AIDS v České republice www.aids-hiv.cz.

Čtěte také: Počet nových případů HIV ve světě klesá, v ČR však roste

Protilátky proti HIV se vytvářejí zpravidla 2–5 týdnů po nákaze, takže má-li být výsledek testu skutečně spolehlivý, musí uplynout cca 3 měsíce od rizikového chování. Výsledek testu budete znát nejpozději do 14 dnů.

Virus HIV se vyskytuje v tělních tekutinách, zejména v krvi, ve spermatu a v poševním sekretu. Je však velmi citlivý k zevním vlivům, ničí ho běžné fyzikální a chemické prostředky, např. teplota nad 60 stupňů, běžné dezinfekční prostředky i mýdlo. K získání nákazy musí do organismu člověka proniknout určité množství viru HIV, tzv. infekční dávka. Virus se nešíří při běžném kontaktu – například podáním ruky, polibkem, používáním stejného telefonního sluchátka nebo nádobí, během společného pobytu v místnosti, společným užíváním WC apod., takže nehrozí ani členům domácnosti, kteří s HIV pozitivním bydlí, ale nemají s ním sexuální styk a nesdílejí s ním injekčně drogy. I při drobných poraněních je nebezpečí nákazy nepravděpodobné.

Čtěte také: Nemocní s HIV nejsou hrozbou, pokud respektují pravidla

Prakticky vyloučen je u nás v současné době přenos viru podáním infikované krve, krevních přípravků apod., protože se provádí testování u všech dárců krve, tělních tkání či orgánů. Toto testování samozřejmě pojišťovna hradí. Stejně tak hradí lékařem indikovaná vyšetření pacientů nebo test na HIV pozitivitu u všech těhotných žen.

Nejčastější cestou přenosu je nechráněný pohlavní styk (je přitom snazší přenos z nakaženého muže na ženu než naopak a velmi vysoké riziko je pro pasivního partnera při homosexuálním styku). Často se virus šíří krevní cestou mezi uživateli injekčních drog (při společném užívání jehel, stříkaček i roztoku drogy). Je také vhodné se vyhýbat nedostatečně sterilizovaným nástrojům při provádění některých kosmetických úkonů (tetování, piercing). Riziko, že se člověk infikuje virem HIV, který AIDS způsobuje, lze snížit na naprosté minimum „nerizikovým“ chováním.

Čtěte také: Desatero bezpečného sexu aneb jak minimalizovat riziko nákazy HIV?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Inkubační doba HIV

Dobrý den! Zajímalo by mě jak dlouhá je inkubační doba při nakažení virem HIV, jak se prvotně projevuje a po jak dlouhé době, jaké jsou příznaky. Děkuji Vám za odpověď

Nová naděje pro prevenci přenosu nemoci AIDS?

Vypadá to, že přenosu HIV by mohl zabránit speciální vaginální gel.

Nemocní s HIV nejsou hrozbou, pokud respektují pravidla

V naší republice je virem HIV infikováno 1600 lidí. Nemoc se přitom objeví asi deset až patnáct let po nakažení virem Na HIV a AIDS zemřelo 2020 lidí. Poprvé byly příznaky nového onemocnění, které pak dostalo jméno AIDS, popsány v USA v roce 1981, o dva roky později lékaři objevili původce choroby, virus HIV. V tuto chvíli je podle odhadů na světě 39,5 milionu nakažených HIV.

AIDS

Přestože první případy výskytu nemoci AIDS na světě byly popsány až v roce 1976, nabylo rozšíření této nemoci za necelé čtvrtletí charakteru celosvětové pandemie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce