Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chia semínka - zdroj zdraví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15015x )

Semínka chia jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, bílkovin a antioxidantů, nejbohatším zdrojem omega-3 mastných kyselin. Konzumace může snížit bolest kloubů, pomoci při hubnutí, poskytuje energetickou podporu a ochranu proti závažným onemocněním, jako je cukrovka a srdeční choroby. Semena jsou bezlepková. Zlepšují také funkci mozku, působí antidepresivně, podporují srdce a játra.

shutterstock.com

K nejdůležitějším znakům působení chia na lidské tělo patří jejich vysoce hydrofilní vlastnosti (vázat na sebe vodu), které lze zaznamenat po několika málo minutách, kdy jsou smíchána s tekutinou. Semínka chia začnou k sobě přitahovat vodu, tím se okolo každého semínka vytvoří jemná gelová vrstva a čím déle jsou semínka v tekutině, tím více se gelová vrstva spojuje, až je vytvořen kompaktní a lehký gel. Hustotu gelu ovlivňuje množství použité tekutiny. Tyto hydrofilní vlastnosti semínek chia jsou důležité také v případě zvýšeného pocení, ať už během sportu, tance, fyzicky náročné práce či psychického vypětí, kdy dochází ke značnému pocení a tím ke ztrátám tekutin a minerálů. Konzumace semínek chia přispívá k vnitřní hydrataci těla a tím mnohdy i k lepšímu zvládnutí fyzického výkonu.

Chia semínka můžete přidat do jakéhokoliv pokrmu. Jídlo tím nabude na objemu a tím pádem bude sytější. Chia semínka můžete míchat i do nápojů. Ty jsou pak mnohem hustší a zasytí Vás. Stačí přidat jednu či dvě lžičky do pokrmu a Váš žaludek se bude cítit mnohem sytější a nebudete mít potřebu tak často jíst.

Gel z chia semínek si můžeme připravit i předem. Stačí smíchat 1 díl chia semínek s 9-10 díly vody. Semínka díky svým hydrofilním vlastnostem rychle nasají vodu a stane se z nich gel. Ten můžeme uložit do lednice, kde vydrží až 10 dní. Hustotu gelu lze libovolně měnit. Chcete-li hustší gel, přidejte chia semínka, v opačném případě pak vodu. Tento jemný gel ze semínek chia v žaludku působí jako fyzická bariéra, která zpomaluje proces trávicích enzymů. Tím dochází ke zpomalení trávení zkonzumovaných polysacharidů na glukózu, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Tato funkce semínek chia je velmi přínosná pro diabetiky, sportovce, osoby na dietním režimu, ale stejně tak pro širokou veřejnost včetně dětí, těhotných žen a kojících matek. 

Chia semínka obsahují minerál bór, který je velmi důležitý pro stavbu kostí, jsou tedy skvělou prevencí před osteoporózou, jak u starších osob, tak u malých dětí. Dále jsou v nich obsaženy elektrolyty jako je draslík, hořčík, sodík a řada dalších. Elektrolyty se z těla dostávají pocením. Semínka chia jsou jejich nenahraditelným zdrojem při zvýšené fyzické aktivitě. Chia semínka jsou výborným zdrojem vitamínů B, mezi nimi i vitamínu B-17 ( amygdalin ), který má protirakovinné účinky. Kromě vitamínů B obsahují i velké množství kalcia. V přibližně 100 gramech Chia, je 600 miligramů kalcia, porovnáváme-li to s mlékem, tak to obsahuje pouze 120 miligramů. To je 5 x více vápníku než v mléce!

Chia semena obsahují vysoce kvalitní bílkoviny, a to mnohem kvalitnější, než většina potravin rostlinného původu. Jsou bohaté také na proteiny, které tvoří asi pětinu jejich váhy. Díky tomu jsou vhodná pro sportovce, kteří vyvíjejí velkou fyzickou námahu, ale také pro osoby držící dietu a malé děti.

Semínka chia obsahují 21g tuků ve 100g semínek. 62% těchto tuků tvoří rostlinné Omega-3 mastné kyseliny, které patří do skupiny zdravých nenasycených tuků. Semínka chia tedy obsahují důležité a zdravé tuky. Tyto zdravé tuky se tráví pomaleji než cukry a proto, pokud jsou konzumována před fyzickým výkonem a také během něj (například v podobě nápoje),zajišťují tělu stálý příjem zdravé energiepodporu kardiovaskulárnímu systému a stabilizaci hladiny cukru v krvi. Mají sytící vlastnosti, a to nejen z důvodu obsahu zdravých tuků, ale také vzhledem k vysokému obsahu vlákniny (32%!), který je zařazuje mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Po jejich konzumaci budete méně často zažívat pocit hladu, protože potraviny s nízkým GI působí harmonicky na inzulin v těle. 

Vzhledem k obsahu zdraví prospěšných antioxidantů (vit. C a E) a skořicových kyselin, mají chia semínka významné protizánětlivé účinky a nesporně také pozitivní vliv na zdraví pokožky, vlasů a nehtů.

Chia semínka mají vysoký obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou velmi důležité pro koncentraci a další mozkové aktivity.

Pozor:

Chia semínka snižují krevní tlak. Pozor si musí dávat lidé s nízkým krevním tlakem, například lidé ve starší věkové skupině. Lidé, kteří mají srdeční problémy nebo užívají léky na ředění krve (např.warfarin, anopirin ), by také neměli konzumovat Chia semínka.

Přečtěte si také

Bezlepková roláda s jahodami

Zapečené cukety

Krůtí maso je ideální pro dietní kuchyni

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Osteoporóza a výživa

Jedním z faktorů, který hraje roli v prevenci osteoporózy, je výživa. Chceme-li omezit riziko vzniku této choroby, nebo zpomalit její průběh, musí naše strava obsahovat nejenom dostatek vápníku, ale i dalších látek, důležitých pro zdravé kosti.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Mléko - ano či ne?

Mléko a mléčné výrobky patří mezi základní potraviny nezbytné pro kvalitní výživu člověka všech věkových kategorií. Mléko je potravina, nikoliv nápoj, a jako potravinu je třeba ho podávat. Mléko nemůže nahradit pití nápojů, protože má syticí účinek a nedá organismu dostatek tekutin, člověk se mlékem dřív nasytí než napije. To neplatí pro mateřské mléko a kojení.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce