Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chmel

(Mgr. František Červenka | přečteno: 21570x )

Chmel začal být užíván k výrobě piva před mnoha staletími. Staří Řekové a Římané používali chmel jako močopudný a krev čistící prostředek.

Chmelnice

Jenom pivo?

Chmel začal být užíván k výrobě piva před mnoha staletími. Staří Řekové a Římané používali chmel jako močopudný a krev čistící prostředek. Velmi brzy však našel uplatnění v lékařství k navození spánku a zklidnění žaludečních potíží.

Na co chmel?

Extrakt ze šištic chmele působí sedativně (zklidňuje), navozuje pocit spánku, tlumí křeče a snižuje bolesti a horečku. Hořčiny působí na vylučování žaludečních šťáv a podporují trávicí procesy. Látka lupulin tlumí činnost mozkové kůry, zpomaluje srdeční činnost a uvolňuje napětí hladkého svalstva. Chmel se používá při nervové podrážděnosti a nespavosti. Má také protibakteriální účinky.

Chmelové šištice Co se používá?

Chmel otáčivý z čeledi konopovité roste na vlhkých stanovištích v nižších nadmořských výškách. Z rostliny se používají chmelové šištice nebo samotné chmelové žlázky. Chmel se sbírá od poloviny srpna, kdy je obsah účinných látek maximální. Suší se při 40-50 °C. Pro znalce uvádím, že chmel obsahuje silici s terpenoidy (humulen, myrcen), hořčiny (humulon, lupulon apod.), flavonoidy, třísloviny, cholin a adenin.

Proč se ochmelit?

Příznivé účinky chmelu pocítíte, použijete-li ho při léčbě nervozity, úzkosti, poruch spánku, napětí a podráždění. Pro přítomnost látek hořké chuti je s dobrými účinky používán ve formě nápojů jako stimulans chuti a při poruchách trávení. Lokálně působí proti bakteriím a pomáhá při léčbě vředů. Extrakty působí též diureticky – močopudně, odvádí tak vodu z těla a čistí ledviny. Pomáhá také při křečích střev, kolikách a bolestech.

Možná rizika…

V doporučených dávkách je riziko výskytu vedlejších účinků minimální. U citlivých jedinců se může hlavně jednat o alergie, způsobené čerstvou natí v důsledku přítomnosti pylů. V nadměrných dávkách může mít nežádoucí vedlejší účinky. Není vhodné kombinovat chmel a přípravky obsahující alkohol s uklidňujícími látkami, účinek se pak sčítá.

Mám to brát?

Máte problémy se spánkem? Jste často podráždění a nervózní? Potřebujete si zlepšit trávení? Užívejte obvyklou dávku šištic 0,5 – 1 gram v jedné dávce. Lze ji přelít 150ml horké vody a nechat 5 –10 minut louhovat. Tinktura se podává v dávce 1 – 5 ml. Na zlepšení spánku je doporučováno 1 – 2 gramy šištic. Dávky nutraceutické (doplněk stravy) jsou 20 mg lupulinu nebo 100 mg šištic denně.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Spanek-poruchy.jpg
Od založení společnosti Magniflex v roce 1962 právě uplynulo 60 let. Toto významné výročí oslavuje nejen vznik společnosti, ale také výjimečnou značku, jejímiž silnými stránkami jsou poctivé řemeslo a neustálá inovace.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Spánek - poruchy
Partner rubriky Spánek - poruchy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Prosté chrápání neboli ronchopatie

Chrápání neboli ronchopatie bylo považováno za jev nepříjemný, ale z medicínského hlediska bezvýznamný problém.

Chrápání, nebo spánková apnoe?

Již delší dobu mám vážné obavy, že můj manžel trpí syndromem spánkové apnoe. K lékaři ale odmítá jít. Mohli byste mi napsat něco bližšího o tomto problému, jak ho léčit, co může způsobit jeho neléčení? Karin

Meduňka lékařská

Meduňka rozhodně nepatří mezi byliny, které by nás vytáhly z deprese a navodily bujarou náladu, ale zapůsobí celkově uklidňujícím účinkem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce